Congo Francez

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Congo Francez
Congo français
[[Regatul Kongo⁠(en)|]] Flag of the Kingdom of Kongo.svg – Flag of France.svg[[Africa Ecuatorială Franceză|]]
Drapel
Drapel
Localizare
Localizare
CapitalăBrazzaville
LimbăFranceza (limbă oficială)
Fang, Myene, Kongo, Lingala
Guvernare
Formă de guvernarecolonie[*]
Istorie
Economie
MonedăFranc francez ()
În prezent parte din
 Republica Congo
 Republica Centrafricană
 Gabon
Acest articol se referă la o fostă colonie franceză din Africa. Pentru alte sensuri, vedeți Congo (dezambiguizare).

Congo Francez (în franceză Congo français sau Moyen-Congo) a fost o colonie franceză care cuprindea teritorii din actualele state Republica Congo, Gabon și Republica Centrafricană.

Istorie[modificare | modificare sursă]

La 10 septembrie 1880, Franța a instituit un protectorat de-a lungul malului de nord al fluviului Congo, teritoriu populat pe atunci de către tribul Bateke.[1] Denumirea oficială „Congo Francez” și statutul de colonie au fost stabilite la 30 noiembrie 1882 și confirmate la Conferința de la Berlin din 1884-85.[1] Frontierele acestei colonii cu Cabinda, Camerun și Congo Belgian au fost stabilite în următorul deceniu prin tratate. Planul de dezvoltare a coloniei prevedea acordarea de concesiuni masive unui număr de treizeci de companii franceze. Acestora le-au fost acordate suprafețe mari de teren pentru dezvoltarea ulterioară, care s-a limitat însă doar la exploatarea cherestelei, cauciucului și fildeșului.

Congo Francez a fost, uneori, cunoscut și sub numele de Gabon și Congo.[2] În 1903 a fost unit cu Gabon, colonia fiind redenumită în mod oficial Congo de Mijloc (franceză Moyen-Congo). Apoi, în 1910, colonia a fost înglobată în Africa Ecuatorială Franceză, într-o încercare de a emula succesul relativ al Africii Occidentale Franceze.

Lista comisarilor generali[modificare | modificare sursă]

Colonia a fost administrată, succesiv, de patru „comisari generali”,[1] înainte de a fi înglobată în Africa Ecuatorială Franceză:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c fr Histoire militaire des colonies, pays de protectorat et pays sous mandat. 7. "Histoire militaire de l'Afrique Équatoriale française". 1931. Accesat 31 martie 2017.
  2. ^ fr Payeur-Didelot, Colonie française du Gabon-Congo, 1/3,700,000, 1894.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Congo Francez

Vezi și[modificare | modificare sursă]