Congo Francez

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Congo Francez
Congo français
[[Regatul Kongo⁠(en)|]] Flag of the Kingdom of Kongo.svg – Flag of France.svg[[Africa Ecuatorială Franceză|]]
Drapel
Drapel
Localizare
Localizare
CapitalăBrazzaville
LimbăFranceza (limbă oficială)
Fang, Myene, Kongo, Lingala
Guvernare
Istorie
Economie
MonedăFranc francez ()
În prezent parte din
 Republica Congo
 Republica Centrafricană
 Gabon
Acest articol se referă la o fostă colonie franceză din Africa. Pentru alte sensuri, vedeți Congo (dezambiguizare).

Congo Francez (în franceză Congo français sau Moyen-Congo) a fost o colonie franceză care cuprindea teritorii din actualele state Republica Congo, Gabon și Republica Centrafricană.

Istorie[modificare | modificare sursă]

La 10 septembrie 1880, Franța a instituit un protectorat de-a lungul malului de nord al fluviului Congo, teritoriu populat pe atunci de către tribul Bateke.[1] Denumirea oficială „Congo Francez” și statutul de colonie au fost stabilite la 30 noiembrie 1882 și confirmate la Conferința de la Berlin din 1884-85.[1] Frontierele acestei colonii cu Cabinda, Camerun și Congo Belgian au fost stabilite în următorul deceniu prin tratate. Planul de dezvoltare a coloniei prevedea acordarea de concesiuni masive unui număr de treizeci de companii franceze. Acestora le-au fost acordate suprafețe mari de teren pentru dezvoltarea ulterioară, care s-a limitat însă doar la exploatarea cherestelei, cauciucului și fildeșului.

Congo Francez a fost, uneori, cunoscut și sub numele de Gabon și Congo.[2] În 1903 a fost unit cu Gabon, colonia fiind redenumită în mod oficial Congo de Mijloc (franceză Moyen-Congo). Apoi, în 1910, colonia a fost înglobată în Africa Ecuatorială Franceză, într-o încercare de a emula succesul relativ al Africii Occidentale Franceze.

Lista comisarilor generali[modificare | modificare sursă]

Colonia a fost administrată, succesiv, de patru „comisari generali”,[1] înainte de a fi înglobată în Africa Ecuatorială Franceză:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c fr Histoire militaire des colonies, pays de protectorat et pays sous mandat. 7. "Histoire militaire de l'Afrique Équatoriale française". 1931. Accesat 31 martie 2017.
  2. ^ fr Payeur-Didelot, Colonie française du Gabon-Congo, 1/3,700,000, 1894.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Congo Francez

Vezi și[modificare | modificare sursă]