Cherestea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cherestea

Cheresteaua este un material lemnos, cu fețe plane-paralele, obținut prin debitarea buștenilor, este întrebuințat în construcții și industria lemnului. Cheresteaua este utilizată atât pentru fabricarea binalelor cât și pentru obținerea mobilei. Este răspândită cheresteaua din esențe de fag , brad, molid, nuc, pin și stejar.

Obținerea cherestelei[modificare | modificare sursă]

Pentru a obține cheresteaua trebuie urmat un flux tehnologic. Descărcarea din mijloacele de transport, recepția cantitativă și calitativă a materiei prime, detectarea incluziunilor metalice, cojirea buștenilor, secționarea buștenilor, sortarea, măsurarea, marcarea, depozitarea, stivuirea și conservarea materiei prime.

Pentru procesul tehnologic în hala de fabricație a cherestelei de rășinoase și foioase se parcurg următoarele etape: debitarea buștenilor, metode de debitare a buștenilor în cherestea, întocmirea modelelor de tăiere a buștenilor de rășinoase și foioase în cherestea și calculul acestora, utilaje și instalații folosite la debitarea buștenilor: construcția și funcționarea gaterelor verticale și orizontale ; construcția și funcționarea ferastraielor panglica de debitat construcția și funcționarea ferastraielor circulare de debitat, prelucrarea pieselor de cherestea obținute prin debitarea buștenilor, operații de prelucrare a cherestelei brute, transportul în interiorul halei de fabricație și sortarea cherestelei.

Sortarea cherestelei[modificare | modificare sursă]

Cheresteaua este sortată în spații speciale, unde are loc o uscare naturală, de la o umiditate de 90–100%, până la o umiditate de 16 %. Procesul este asistat de calculator, unde se obține o umiditate de 8% pentru lemnul de rășinoase și de 6 % pentru lemnul care va fi utilizat ca suprafață exterioară .

Tipuri de cherestea[modificare | modificare sursă]

Există mai multe tipuri de cherestea: cherestea tivită aburită lungă, cherestea tivită scurtă și cherestea netivită. Se poate clasa după: cherestea clasa A- foarte bună, cherestea clasa B- mai puțin bună și cherestea clasa C- slabă.