Comoara din insulă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Comoara din insulă
TI-parrot.jpg
Treasure Island-Scribner's-1911.jpg
Coperta unei ediții din 1911
Informații generale
Autor Robert Louis Stevenson
Gen Ficțiune, aventură, literatură pentru copii
Ediția originală
Titlu original
The Sea-Cook
Editură Cassell[*]
Țara primei apariții Regatul Unit
Data primei apariții 1883

Comoara din insulă este un roman de Robert Louis Stevenson, care relatează întâmplările prin care trec un băiat de cincisprezece ani, un grup de marinari și o bandă de pirați care încearcă să găsească o comoară. Prima apariție a romanului a fost în 1883, sub numele de The Sea-Cook. Influența operei în percepția populară este vastă, incluzând hărțile de comori cu un „X”, corăbii, peticul negru, insule tropicale și papagalii de pe umerii căpitanilor.

Istoria romanului[modificare | modificare sursă]

Robert Louis Stevenson avea 30 de ani când a început să scrie Comoara din insulă și el va fi primul său mare succes ca și scriitor. Primele cincisprezece capitole au fost scrise la Braemar în 1881. Era o friguroasă și ploioasă zi de vară târzie iar Stevenson era cu familia în vacanță la țară. Tânărul Lloyd Osbourne, fiul vitreg al lui Stevenson își petrecuse întreaga zi pictând.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Romanul se deschide într-un orășel de lângă mare, în sud-vestul Angliei, la mijlocul secolului XVIII. Jim Hawkins, un băiat de cincisprezece ani, este fiul deținătorilor hanului Admiral Benbow. Un bătrân beat pe nume Billy Bones sosește în oraș și găsind hanul, dorește să devină un chiriaș pe termen lung al acestuia, totuși plătind suma doar unei săptămâni de ședere. Jim își dă seama imediat că noul sosit ascunde ceva, datorită comportamentului său mai ciudat și întâlnirile acestuia cu un om îmbrăcat în haine marinărești având un singur picior. După câteva luni, Bones primește o vizită de la un marinar poreclit Black Dog (Câine Negru). Întâlnirea lor devine violentă, iar în urma confruntării celor doi, Black Dog dispare iar Billy rămâne grav rănit, suferind un accident vascular cerebral. În timp ce Jim are grijă de el, Bones mărturisește că a făcut parte dintr-o bandă notorie de pirați, șeful acesteia fiind Căpitanul Flint, iar acum vechii lui camarazi îi voiau cufărul.

După un timp, un alt vechi camarad al lui Bones, Pew apare la han și îl forțează pe Jim să îl conducă la Billy, deoarece acesta era orb. Pew îi dăduse lui Bones o hârtie și plecă. Desfăcând hârtia, Billy descoperi pata neagră, un semn al piraților care avertizează victima că va muri până la ora zece, asta și întâmplându-se puțin timp mai târziu. Jim, împreună cu mama lui deschid cufărul piratului decedat pentru a căuta bani sau alte obiecte de preț care li se cuveneau datorită șederii lui îndelungate la han. Totuși, nu reușescă să caute prea mult timp deoarece Pew cu un grup de pirați se apropie de han, astfel încât cei doi sunt nevoiți să fugă și să se ascundă. Jim ia cu el un pachet misterios. Pirații conduși de Pew găsesc cufărul, dar sunt nemulțumiți de conținutul lui. Pew este accidentat de niște călăreți astfel încât el moare, dar restul piraților se reîntorc la adăpostul lor.

Împreună cu Dr.Livesey și Squire Trelawney, Jim examinează pachetul luat din cufăr. Acesta conținea un jurnal de bord al Căpitanului Flint și o hartă detaliată a insulei unde locația comorii era marcată cu un „X”. Trelawney face imediat planurile călătoriei și cu ajutorul lui Jim și a doctorului face pregătirile necesare. Livesey îi avertizează pe ceilalți să nu povestească despre planurile lor.

Mergând la Bristol, Trelawney cumpără o goeletă numită Hispaniola, angajează pe Smolett ca și căpitan și îi dă lui John Silver, proprietarul tavernei The Spy-glass, postul de bucătar. Când Jim ajunge la Bristol și îi face o vizită lui John, suspiciunile îi sunt imediat trezite: lui Silver îi lipsește un picior, ca și aceluia cu care Bones se întâlnea, iar Black Dog se afla în tavernă. La vedera lui Jim, Black Dog o ia la fugă iar băiatul rămâne ușor surprins. Silver neagă orice cunoștințe cu acel bărbat atât de convingător încât câștigă încrederea lui Jim.

În ciuda îndoielilor căpitanului Smolett despre planurile expediției și a echipajului ales de Silver, Hispaniola pornește în largul Mării Caraibelor. Jim intră într-un butoi în care se aflau mere pentru a-și alege unele mai bune. Din interior, el aude vocea lui John care vorbește în secret cu câțiva dintre marinari. John recunoaște că a fost indendentul Căpitanului Flint. După ce comoara va fi recuperată, el intenționează să asasineze ceilalți ofițeri de pe Hispaniola și să păstreze prada pentru el și oamenii lui. După ce pirații se reîntorc în calele lor, Jim fuge și îi avertizează pe doctorul Livesey și pe Squire Trelawney despre revolta iminentă.

Ajungând la Insula Comorii, ei încep să devină mai violenți. Grupul căpitanului Silver coboară pe țărm imediat. Oamenii lui Silver îi oferiseră chiar ei acestuia peticul negru. Jim plecă cu oamenii lui John dar fugii de ei chiar când erau aproape de mal. Ascuns printre copaci, Jim vede cum Silver îl ucide pe Tom, un marinar loial căpitanului Smolett. Mergând prin pădure, el se întâlnește cu un vechi membru al echipajului lui Flint, Ben Gunn care a naufragiat de trei ani pe insulă. El îl tratează pe Jim cu amabilitate și se oferă să spună tot ce știe în schimbul unei șanse de a se reîntoarce la civilizație.

În același timp, Livesey, Trelawney și oamenii lor de încredere observă un grup de marinari care abordează Hispaniola. Ei vin până la țărm și se mută într-o palisadă abandonată unde se alătură și Jim, lăsându-l pe Ben în urmă pentru a nu fi descoperit. Silver încearcă să negocieze sub un pavilion de armistițiu predarea căpitanului Smolett. Căpitanul refuză complet și se retrage furios promițând să atace palisada. Palisada este asaltată dar sunt respinși într-o bătălie furioasă.

În timpul nopții, Jim se furișează din palisadă, ia luntrea pescărească a lui Ben Gunn și se furișează pe Hispaniola sub acoperirea întunericului. El taie cablul ancorei și setează deriva navei în larg pentru a-i forța pe pirați să rămână pe țărm. După venirea dimineții, el reușește să se apropie din nou de goeletă. Dintre cei doi pirați rămași pe navă, doar unul mai era în viață, și anume Israel Hands, care îl ucisese pe tovarășul său din cauză că era turmentat. Hands dorește să îl ajute pe Jim, în schimbul tratamentului medical de care avea nevoie după încăierarea cu tovarășul său, dar pe când nava era aproape de țărm, Israel încercă să îl ucidă pe băiat, dar acesta scăpă cățărându-se pe catarg. Jim îl împușcă de sus pe Hands iar acesta căzu mort.

Ancorând Hispaniola sigur aproape de plajă, Jim se reîntoarce la palisadă sub acoperirea nopții. Totuși, își dă seama prea târziu că palisada era acum ocupată de pirați și este capturat. Totuși, căpitanul Silver le interzice celorlalți să îl ucidp pe băiat vrând să obțină informații de la el.

Rivalii lui Silver, condușii de George Merry, îi dau din nou acestuia peticul negru și îl forțează să renunțe la a mai fi șeful lor. John dovedește că a obținut harta comorii de la doctorul Livesey, restabilind astfel echipajului încrederea în el. În ziua următoare, grupul de pirați pornesc în căutarea comorii. Ben Gunn produce sunete fantomatice și pregătește capcane pentru a-i descuraja, dar Silver nu se dă bătut și găsește locul unde Căpitanul Flint a ascuns comoara. Pirații descoperă că comoara a fost luată de cineva înaintea lor.

În urma acestui fapt, se produce un act violent între membrii echipajului și John Silver, fiind ucise două persoane iar celelalte fugind și rătăcindu-se prin toată insula. Silver se predă doctorului Livesey, promițând că se va întoarce la datoria lui. Mergând prin insulă, ei au descoperit „casa” lui Ben Gunn care constă într-o peșteră. Acolo, Ben ascunse comoara de câteva luni. Comoara este împărțită de Trelawney între el și oamenii lui loiali incluzându-i pe Jim și Ben Gunn. În următoarea zi pornesc spre Anglia, lăsând ceilalți pirați supraviețuitori naufragiați pe insulă. Silver este salvat de Ben Gunn și capătă și el o mică parte din comoară.

Personaje principale[modificare | modificare sursă]

 • Jim Hawkins: băiatul care găsește harta; el este protagonistul acțiunii și în același timp naratorul. Părinții lui sunt proprietarii hanului "The Admiral Benbow."
 • Billy Bones: unul dintre vechii tovarăși ai Căpitanului Flint. Moare în urma primirii peticului negru.
 • Squire Trelawney: un trăgător de profesie. Fiind naiv îl lasă pe Joh Silver să aleagă singur echipajul. Are multă experiență în maritimă iar temperamentul său este calm.
 • Dr. Livesey: un doctor, magistrat și prieten cu Trelawney.
 • Căpitanul Alexander Smollett: încăpățânat dar loial, căpitanul goeletei Hispaniola.
 • Long John Silver: indendentul căpitanului Flint și mai târziu, liderul goeletei Hispaniola. Prin faptele sale se dovedește a fi un om inteligent, manipulativ și care poate câștiga încrederea persoanelor foarte ușor.
 • Israel Hands: timonierul și tunarul Căpitanului Flint; încearcă să îl ucidă pe Jim Hawkins dar este împușcat. Numele lui este inspirat din viața adevăratului pirat Israel Hands.
 • Ben Gunn: este un naufragiat și un vechi pirat. El reușește să ia comoara înaintea celorlalți.
 • Pew: un orb, în tovărășie cu John Silver, Black Dog și ceilalți pirați. El este mesagerul care îi înmânează lui Billy Bones peticul negru.
 • Căpitanul Flint: un pirat cu o reputație mare care a murit în Savannah din cauza romului.; de asemenea numele papagalului lui Long John.

Personaje secundare[modificare | modificare sursă]

 • Domnul și doamna Hawkins: părinții lui Jim Hawkins care sunt prezentați la începutul romanului.
 • Black Dog: unul dintre compatrioții lui Pew care l-a atacat pe Billy Bones și care se afla în taverna lui John Silver în momentul vizitei lui Jim Hawkins.
 • Tom Redruth: Paznicul de vânătoare al lui Squire Trelawney care sfârșește prin a fi împușcat înainte de atacul de la palisadă.
 • Richard Joyce: Unul din servitorii lui Squire Trelawney, îl însoțește pe acesta pe insulă, dar este împușcat în cap mai târziu de un rebel în timpul atacului de la palisadă.
 • John Hunter: Un alt servitor aparținând lui Squire Trelawney, care este bătut și rămâne inconștient. Moare mai târziu din cauza leziunilor grave.
 • Abraham Gray: Un marinar de pe Hispaniola. El este încântat de rebeliune, dar trece din nou de cealaltă parte la cererea Căpitanului Smolett. Participă la atacul de la palisadă unde se dovedește de mare ajutor. Scapă mai târziu alături de ceilalți. Își folosește o parte din banii primiți pentru a se căsătorii și pentru a deveni coproprietarul unei nave de călătorie.
 • Job Anderson: Șeful echipakului și unul dintre liderii rebeliunii care este ucis în timpul unui raid.
 • John: un rebel care este rănit în timpul unui atac dar sfârșește prin a fi ucis.
 • O'Brien: Un rebel care supraviețuiește atacului de la adăpostul pentru bărci și scapă, dar este ucis mai târziu de către Israel Hands într-o luptă de pe Hispaniola.
 • Dik: Un rebel care are o Biblie, folosită pentru a crea peticul negru. Dik sfârșește prin a rămâne pe insulă.
 • Mr. Arrow: Unul dintre marinarii care încalcă multe reguli. Dispare de la bordul navei înainte de a ajunge pe insulă.
 • Tom: Unul dintre marinari care își dau seama că au făcut o greșeală luând parte la revoltă. Încearcă să se depărteze de John Silver dar este ucis.
 • Alan: Un marinar care nu ia parte la revoltă de aceea fiind ucis.
 • Tom Morgan: Unul dintre vechii pirați ai Căpitanului Flint care sfârșește prin a fi lăsat pe insulă.
 • În plus, există personaje minore ale căror nume nu sunt relevate. Câțiva dintre aceștia ar fi cei patru pirați uciși în timpul atacului de la palisadă.

Adaptări[modificare | modificare sursă]

Filme și seriale[modificare | modificare sursă]

Filme[modificare | modificare sursă]

 • 1920 - Treasure Island - Prima versiune ecranizată a romanului având în rolul principal pe Shirley Mason.
 • 1934 - Treasure Island - Prima versiune ecranizată a romanului având coloană sonoră, având în rolurile principale pe Jackie Cooper și Wallace Beery.
 • 1937 - Treasure Island - O adaptare sovietică în care a jucat Osip Abdulov, Nikolai Cerkasov și Nikita Bogoslovski.
 • 1950 - Treasure Island - Având în rolurile principale pe Bobbz Driscoll și Robert Newton.
 • 1971 - Treasure Island - Un film lituanian, având în rolurile principale pe Boris Andreiev, cu un scor de Alexei Rîbnikov.
 • 1971 - Treasure Island - Un film anime al cărui director fiind Hiroshi Ikeda și scris de Takeshi Iijima și Hiroshi Ikeda. Povestea a fost consultată de faimosul animator Hayao Myizaki. Numeroase caractere umane au fost înlocuite cu animale.
 • 1972 - Treasure Island - Având în rolurile principale pe Orson Welles.
 • 1985 - Treasure Island - L‘Île au trésor
 • 1987 - Treasure Island - L’isola de tesoro, având pe Anthony Quinn în rolul lui John Silver.
 • 1988 - Treasure Island - Un film animat
 • 1990 - Treasure Island - Având în rolul principal pe Charlton Heston.
 • 1996 - Muppet Treasure Island.
 • 1999 - Treasure Island - Având în rolurile principale pe Kevin Zegers și Jack Palance.
 • 2002 - Treasure Planet - O versiune Disney animată care se petrece în spațiu. John Silver este un cyborg iar celelalte, înafară de Jim și familia lui sunt extratereștrii.
 • 2006 - Pirates of Treasure Island
 • 2007 - Die Schatzinsel

Seriale[modificare | modificare sursă]

 • 1955 - The Adventures of John Silver - având 26 de episoade iar personajul John Silver fiind jucat de Robert Newton.
 • 1964 - Mr. Magoo‘s Treasure Island - format din două părți.
 • 1968 - Treasure Island - Având nouă episoade a câte 25 de minute fiecare.
 • 1982 - Treasure Island - Având 3 episoade, John Silver fiind jucat de Oleg Borisov.
 • 1993 - The Legends of Treasure Island - O seria animată având animale ca și personaje principale.

Ediții în limba română[modificare | modificare sursă]

 1. Comoara din insulă (în original, Treasure Island), În românește de Brunea-Fox, Editura Ion Creangă, București, 1983;
 2. Comoara din insulă, Editura Gramar, 2002, 2005;
 3. Comoara din insulă, Editura Herra, 2003;
 4. Comoara din insulă, În românește de Brunea-Fox, Editura Niculescu, 2005 ISBN 978-973-568-715-1