Comitatul Zeelanda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Comitatul Zeelanda
Zeelanda
Graafschap Zeeland
secolul XI –  Flag of the Batavian Republic.gif
Stemă
Stemă
Comitatul Zeelanda în jurul anilor 1477
Comitatul Zeelanda în jurul anilor 1477
Capitală Middelburg
Limbă limba neerlandeză
Guvernare
Formă de guvernare principat
Istorie
Epoca istorică Evul Mediu
Fondare secolul XI
Prin Tratatul de la Paris contele de Flandra renunță la revendicările asupra Zeelandei în favoarea contelui de Olanda și Hainaut
Zeelanda integrează Cele șaptesprezece provincii
Zeelanda se alătură Provinciilor Unite
Formarea Republicii Batave

Comitatul Zeelanda (neerlandeză Graafschap Zeeland) a fost un comitat medieval situat pe teritoriul actual al Olandei. Comitatul era una dintre cele șaptesprezece provincii ale Țărilor de Jos. Actualmente, împreună cu Flandra Zeelandică formează povincia olandeză Zeelanda.

Comitatul Zeelanda în 1580.

Teritoriul a fost mult timp disputat de vecinii săi mai puternici, conții de Flandra, Olanda și Hainaut. Disputa ia sfârșit în 1323 când, cu ocazia Tratatului de la Paris, contele de Flandra renunță la revendicările asupra Zeelandei în favoarea contelui de Olanda-Hainaut. Din acest moment Zeelanda devine un stat independent dar în uniune personală cu Comitatul Olanda. Împreună cu acesta intră succesiv în posesia ducilor de Burgundia iar apoi în 1477 în posesia casei de Habsburg.

În urma războiului de optzeci de ani, Zeelanda devine una dintre cele 7 provincii ale Republicii Olandeze. Pe toată această perioadă, atât înainte cât și după independența olandeză, Zeelanda a avut o serie de instituții separate, împreună cu Comitatul Olanda și Frizia de Vest. Astfel acestea nu se aflau direct sub jurisdicția Consiliului de la Mechelen ci aveau propriul lor consiliu, Hoge Raad van Holland, Zeeland en West-Friesland. Comitatul Zeelanda, a existat ca stat federal independent (din punct de vedere teoretic) până la prăbușirea Republicii Olandeze și fondarea Republicii Batave, sub impulsul Revoluției Franceze. În cadrul acestei noi republici, orânduirea feudală este abolită, iar Zeelanda devne un departament.

Orașele Comitatului Zeelanda[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]