Sari la conținut

Comitatul Zeelanda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Comitatul Zeelanda
Zeelanda
Graafschap Zeeland
—  Stat al Sfântului Imperiu Roman apoi
Provincie a Republicii Olandeze
  —
secolul al XI-lea – 
Stemă
Stemă
Comitatul Zeelanda în jurul anilor 1477
Comitatul Zeelanda în jurul anilor 1477
Comitatul Zeelanda în jurul anilor 1477
CapitalăMiddelburg
Limbălimba neerlandeză
Guvernare
Formă de guvernareprincipat
Istorie
Epoca istoricăEvul Mediu
Fondaresecolul al XI-lea
Prin Tratatul de la Paris contele de Flandra renunță la revendicările asupra Zeelandei în favoarea contelui de Olanda și Hainaut1323
Zeelanda integrează Cele șaptesprezece provincii1432
Zeelanda se alătură Provinciilor Unite1581
Formarea Republicii Batave1795

Comitatul Zeelanda (neerlandeză Graafschap Zeeland) a fost un comitat medieval situat pe teritoriul actual al Olandei. Comitatul era una dintre cele șaptesprezece provincii ale Țărilor de Jos. Actualmente, împreună cu Flandra Zeelandică formează povincia olandeză Zeelanda.

Comitatul Zeelanda în 1580.

Teritoriul a fost mult timp disputat de vecinii săi mai puternici, conții de Flandra, Olanda și Hainaut. Disputa ia sfârșit în 1323 când, cu ocazia Tratatului de la Paris, contele de Flandra renunță la revendicările asupra Zeelandei în favoarea contelui de Olanda-Hainaut. Din acest moment Zeelanda devine un stat independent dar în uniune personală cu Comitatul Olanda. Împreună cu acesta intră succesiv în posesia ducilor de Burgundia iar apoi în 1477 în posesia casei de Habsburg.

În urma războiului de optzeci de ani, Zeelanda devine una dintre cele 7 provincii ale Republicii Olandeze. Pe toată această perioadă, atât înainte cât și după independența olandeză, Zeelanda a avut o serie de instituții separate, împreună cu Comitatul Olanda și Frizia de Vest. Astfel acestea nu se aflau direct sub jurisdicția Consiliului de la Mechelen ci aveau propriul lor consiliu, Hoge Raad van Holland, Zeeland en West-Friesland. Comitatul Zeelanda, a existat ca stat federal independent (din punct de vedere teoretic) până la prăbușirea Republicii Olandeze și fondarea Republicii Batave, sub impulsul Revoluției Franceze. În cadrul acestei noi republici, orânduirea feudală este abolită, iar Zeelanda devine un departament.

Orașele Comitatului Zeelanda[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]