Republica Batavă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Republica Batavă
Bataafsche Republiek
Client al Primului Imperiu Francez
Prinsenvlag.svg
1795 – 1806 Flag of the Netherlands.svg
Drapel Stemă
Steag Stemă
Localizarea Republicii Batavă
Harta Republicii Batave
Capitală Haga
Limbă/limbi limba neerlandeză
Formă de guvernare Republică
Epoca istorică Epoca Modernă
 - Revoluția Batavă 1795
 - Declararea lui Ludovic Bonaparte ca rege 1806
Monedă Florin

Republica Batavă (neerlandeză Bataafsche Republiek) numită și Batavia a fost o republică ce îngloba majoritatea teritoriului actual al Țărilor de Jos din 1794 până în 1806. A fost prima și cea mai durabilă dintre republicile clientelare franceze. Numele Batavia face referință la poporul germanic Batavi considerați de revoluționarii olandezi ca strămoșii acestora.

Republica batavă ia naștere în urma Revoluției batave ce are loc între 1780 și 1795 când elitele urbane îl suspectează pe șeful Provinciilor Unite William al V-lea de Orange Nassau de tendințe autoritare și de dorința de a transforma republica în monarhie. Într-o primă fază revoluția este învinsă în 1787, dar în urma declarării războiului de către revoluționarii francezi Angliei și Provinciilor Unite revoluționarii olandezi se alătură acestora și în 1795 trupele franceze ocupă Provinciile Unite și instaurează noua republică.

Datorită faptului că Provinciile Unite au fost o republică de peste 2 secole, armata franceză este primită în calitate de eliberator iar schimbările revoluționare ce au avut loc nu au fost la fel de sângeroase ca cele din Franța. Noua republică a fost organizată ca un stat unitar centralizat și nu ca o confederație așa cum a fost cazul Provinciilor Unite. Odată cu venirea lui Napoleon la putere în Franța acesta impune numeroase schimbări de afară, printre care numirea lui Rutger Jan Schimmelpenninck ca raadspensionaris - mare pensionar, cu scopul a fost de a întării puterea executivă. acesta a fost înlăturat în 1806 iar Ludovic Bonaparte, fratele lui Napoleon, a fost numit rege, încheind astfel existența republicii.