Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Colegiul Național
„Gheorghe Șincai”
RO B Sincai high school 2.jpg
Poziționare
Coordonate 44°24′51″N 26°06′14″E / 44.4142°N 26.104°E / 44.4142; 26.104
Localitate București
Județ România
Țara  România
Adresa Calea Șerban Vodă nr. 167, sector 4
Edificare
Arhitect Virginia Andreescu Haret
Data începerii construcției 1924
Data finalizării 1928
Clasificare
Cod LMI B-II-m-B-19754

Colegiul Național Gheorghe Șincai este o instituție de învățământ liceal fondată oficial la data de 8 decembrie 1892 prin decretul regal nr 3913, prin care Regele Carol I decreta înființarea „Gimnaziului Clasic Gheorghe Șincai” prin desprinderea claselor divizionare ale Liceului „Matei Basarab”.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În toamna anului 1890 în cadrul Liceului Matei Basarab, datorită numărului mare de elevi, s-au creat două clase divizionare (I și II gimnaziu) ce au fost mutate într-o clădire situată în curtea bisericii Sfântu Gheorghe Vechi.

În toamna anului 1891, prin raportul nr. 105 din 25 octombrie trimis la Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice, directorul Liceului Matei Basarab, arătând că pentru clasa a III de gimnaziu are un numar mare de elevi, solicita înființarea unei a treia clase divizionare. Solicitarea a fost aprobată de către ministrul Gh. Dem. Teodorescu. La doar câteva săptămâni s-a solicitat înființarea unei a patra clase divizionare cu elevi de clasa IV gimnaziu. Cum între timp în funcția de ministru al cultelor și instrucțiunii publice fusese numit Petru Poni, acesta a respins solicitarea directorului. În anul următor, ministru este numit Take Ionescu. Profitând de această nouă schimbare prof. Zossima Demarat directorul Liceului Matei Basarab face un nou raport prin care solicita înființarea celei de a patra clase divizionare. Ministrul este favorabil solicitării directorului, dar îi comunică faptul că Ministerul nu poate asigura salariile noilor profesori până la 1 aprilie 1893 deoarece sumele respective nu fuseseră prevăzute în buget. Din acel moment se creează un grup de inițiativă care strânge un număr de profesori dispuși să profeseze fără nicio plată până în aprilie 1893. În urma întocmirii listei cu profesorii voluntari se face un raport către Minister care în final va avea ca efect decretul regal de înființare a Gimnaziului Clasic Gheorghe Șincai.

Numele gimnaziului a fost dat la inițiativa profesorului ardelean Nicolae R. Colceag. În 1919, sub conducerea directorului Gheorghe Nedioglu, Gimnaziul Clasic devine Liceu.

Dupa reforma învățământului din 03.08.1948 Liceul Gheorghe Șincai a fost numit Liceul de Băieți nr. 5. În aceeași clădire funcționa și Liceul de Fete nr. 9. În 1953 acesta a devenit Liceul de Fete nr. 21, iar Liceul de Băieți a devenit nr. 20 și au funcționat separat până în 1956 când au fost comasate și a devenit Școala Medie mixtă nr. 20.

La propunerea Ministerului Învățământului și Culturii, Prezidiul Marii Adunări Naționale, prin decretul nr. 257/1956, a autorizat ca Școala Medie nr. 20 din București să poarte din nou numele de Gheorghe Șincai. Astfel în Ordinul Ministerului Învățănântului 68/01.03.1957 se spune: „În temeiul Decretului Marii Adunări Naționale nr. 257/1956, art. 1, al. „d”, Ministerul dispune: – Școala Medie nr. 20 din orașul București, va purta denumirea de Școala Medie nr. 20 „Gheorghe Sincai”.

În anul 2002 „Liceul Gheorghe Șincai” devine „Colegiul Național Gheorghe Șincai”.

Clădirea colegiului - monument istoric[modificare | modificare sursă]

Construcția actualului sediu a început în anul 1924. Concepția arhitecturală aparține arhitectei Virginia Andreescu Haret. Până în 1928 - anul în care liceul s-a mutat în noua clădire - nu era construită decât aripa dinspre Bd. Ion I. C. Brătianu (azi Bd. Dimitrie Cantemir).

Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice 2010 - Municipiul București cod LMI B-II-m-B-19754[1].

Profesori celebri[modificare | modificare sursă]

Absolvenți celebri[modificare | modificare sursă]

Specializări[modificare | modificare sursă]

  • Filologie
  • Matematică-Informatică
  • Științe ale Naturii

Note[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]