Sari la conținut

Charles De Coster

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Charles De Coster

Charles De Coster (n. , München, Regatul Bavariei – d. , Elsene, Regiunea Capitalei Bruxelles, Belgia) a fost un poet, romancier și scriitor belgian, autorul cărții „Thyl Ulenspiegel” (în germană Die Geschichte von Tyll Ulenspiegel und Lamme Goedzak – "Istoria lui Tyll Ulenspiegel și a lui Lamme Goedzak"), un poem epic renumit, scris în stilul epopeii și al tragediei, a cărei primă ediție a apărut în 1867.[6]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ani timpurii[modificare | modificare sursă]

Charles-Theodore-Henri De Coster s-a născut în München, la 20 august 1827, ca fiu al lui Augustin De Coster, un belgian nativ al orașului Liège, care fusese cleric al Nunțiaturii Apostolice pentru Bavaria din München, dar care s-a reîntors în capitala Bavariei.

Charles a urmat cursurile învățământului superior la Universității Libere din Bruxelles, unde a completat studiile în 1865. A fost unul din fondatorii unui club literar, Société des Joyeux, în care au activat scriitori ai timpului.

Descrierea operei[modificare | modificare sursă]

E vorba de viața unui bufon inteligent care se pare că a trăit prin anii 1300, în zone din Saxonia de Jos și Țările de Jos de azi. Numele său se scrie în mai multe feluri, în funcție de sursă. În germana standard actuală (Hochdeutsch), el se scrie Till Eulenspiegel.

Eulenspiegel este un personaj dublu, ca și numele său: Ulen, Uyl, Eule = bufniță, Spiegel = oglindă. Pe românește, se întâlnește uneori adaptarea Buhoglindă. Româna folosește și traducerea Tilu Buhoglindă.

Romanul are dramatism și poezie, un stil unitar, dinamic, ritmat și plin de vervă.

Ecranizări[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Charles De Coster”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Charles De Coster (în engleză), RKDartists 
  3. ^ a b Charles de Coster, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  4. ^ Charles de Coster, Internet Speculative Fiction Database, accesat în  
  5. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  6. ^ [1]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]