Charlene, Prințesă de Monaco

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Charlene
Prințesă de Monaco
Charlene, Princess of Monaco-2.jpg
Domnie 1 iulie 2011 – prezent
Predecesor Grace, Prințesă de Monaco
Căsătorit(ă) cu Albert al II-lea, Prinț de Monaco
Urmași Prințesa Gabriella, Contesă de Carladès
Jacques, Prinț Ereditar de Monaco
Nume complet
Charlene Lynette Grimaldi, născut Wittstock
Casa regală Casa de Grimaldi
(Prin căsătorie)
Tată Michael Kenneth Wittstock
Mamă Lynette Humberstone Wittstock
Naștere (38 de ani)
Bulawayo, Rhodesia (acum Zimbabwe)

Charlène Grimaldi, Prințesă de Monaco (n. 25 ianuarie 1978 în Bulawayo, Rhodesia (acum Zimbabwe) ca Charlene [1] Lynette Wittstock) este o fostă înotătoare din Africa de Sud care s-a căsătorit la 1 iulie 2011 cu Albert al II-lea, Prinț de Monaco.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Charlene Wittstock este fiica lui Michael Kenneth Wittstock și al Lynette Humberstone. Tatăl ei avea o firmă iar mama ei a fost profesoară de sport. Charlene s-a născut în Rhodezia (azi Zimbabwe) ea a început să practice înotul de timpuriu împreună cu cei doi frați ai ei. Străstrăbunicii ei au emigrat îm 1861 în Africa, ei provin din Zerrenthin o comună din Mecklenburg-Vorpommern, Germania, ei au lucrat la început ca zilieri pe câmpurile de diamante din Rhodesia. În 1999 Charlène câștigă la înot cupa la probele de 100 m spate, 100 m liber la Jocurile Panafricane (ANOCA). În 2000 ea începe să studieze la Universitatea din Pretoria. Ea a făcut parte din echipa de înot a Africii de Sud care a participat la Jocurile Olimpice de vară din 2000 din Sydney unde au ocupat locul cinci la proba de ștafetă 4 × 100-metri. Tot în același an câștigă medalia de aur la proba de 200 m, la campionatul "Marenostrum" din Monaco. Ea a mai participat cu succes la alte competiții internaționale de înot la probele pe distanță scurtă de 50 și 100 de m. La Jocurile Olimpice de vară din 2008 din Peking n-a mai participat din cauza unei accidentări la umăr. Revista americană a prezentat fotografia ei ca model, în costum de baie. În anul 2000 îl cunoaște pe viitorul ei soț Albert al II-lea, Prinț de Monaco.

Căsătoria civilă din 1 iulie 2011 a fost urmată de o căsătorie religioasă la 2 iulie.[2] La 10 decembrie 2014 s-au născut gemenii Gabriella Thérèse Marie, Contesă de Carladès și Jacques Honoré Rainier, Prinț Ereditar de Monaco.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]