Cezar Buda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cezar Buda
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (85 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieinginer
politician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Senator Modificați la Wikidata

Partid politicPNL

Cezar Buda (n. 19 martie 1908, Sascut, județul Bacău - d. 27 decembrie 1993, Iași) a fost un senator român în legislatura 1990-1992 ales în județul Iași pe listele partidului PNL.

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Senator PNL de Iași în urma alegerilor din 20 mai 1990. În cadrul activității sale parlamentare, senatorul Cezar Buda a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Statul Israel, Republica Portugheză, Republica Italiană, Republica Chile și Republica Franceză-Senat.

Decedat la 27 decembrie 1993, Cezar Buda a fost înmormîntat la cimitirul „Eternitatea” din Iași.[1]

Studii[modificare | modificare sursă]

A urmat cursuri universitare în Franța, la Institutul de Electrotehnică din Nancy și la Institutul de Electronică și Mecanică Aplicată al Universității din Toulouse, absolvite în 1935. A susținut lucrarea de diplomă în inginerie cu tema Celule fotoelectrice și aplicațiile lor în cinematograful sonor și la televiziune, la studiourile „Paramount” din Joinville, Franța.

Funcții deținute[modificare | modificare sursă]

A fost inginer la Regia Industriei Miniere București (1937-1939), inginer-șef la Uzinele Comunale din Bacău (1939-1940), inginer-șef și director la Fabrica de zahăr Ripiceni -Botoșani (1940-1944). A ocupat funcții didactice în învățământul superior, fiind conferențiar la Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic din Iași (aprilie 1949), profesor șef de Catedră (1951-1974).

Activitate științifică[modificare | modificare sursă]

A publicat studii științifice în domeniile automatică și cibernetică, precum și în istoria și filosofia științei. A elaborat și publicat șapte manuale universitare dintre care: Mașini, instalații și rețele hidropneumatice (1959), Curs de elemente de reglaj și automatizare (1963), Elemente de reglaj și automatizare (1975). A publicat în diferite reviste de specialitate peste 70 lucrări științifice. A elaborat și publicat monografia Viața și opera lui Ștefan Procopiu (1993).

Referințe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]