Sari la conținut

Centură de ocolire (stradă)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Centură de ocolire)
Centura București CB (șosea)
A0 (autostradă)
Centura de ocolire interioară a orașului Sheffield, Anglia.
Porțiune din centura de ocolire a orașului Stockholm, Suedia

Centura de ocolire este un drum care ocolește o localitate. Este în general menționată ca un drum care rulează aproximativ ca un inel în jurul unui oraș sau centrul orașului și delimitează centrul vechiului oraș delimitându-l de suburbiile sale. Extins, termenul se referă la alte inele exterioare din afara centrului mai modern al orașului.

Generalități[modificare | modificare sursă]

Șoselele de centură se bazează, în general, pe zidurile medievale cu metereze, pe care multe orașe europene le-au folosit pentru a se proteja de atacurile inamice. Modelul a fost Viena, unde Ferdinand I, după primul asediu turcesc din 1529, a decis înlocuirea vechilor metereze cu bastioane, care au fost finalizate în 1672.[1] Construcția șoselei de centură numită Ringstraße a finalizat legătura suburbiilor, care fusese încorporată în 1850, cu centrul vechi al orașului.

Șosele de centură istorice[modificare | modificare sursă]

În secolul al 19-lea, șoselele de centură au fost adesea construite în locul fostelor fortificații ale orașului, care au devenit învechite din cauza procesului de creștere urbană a orașului și au fost considerate un obstacol în calea traficului.

Cele mai renumite inele rutiere de acest tip sunt situate în:

Oraș Numele străzii
Amsterdam Rijksweg 10
Braunschweig Centura orașului
București Centura orașului
Budapesta Nagykörút
Erfurt Stadtring
Köln Ringe
Leipzig Innenstadtring
Moscova Inelul Bulevard și Centura Grădinei
München Altstadtring
Paris Grands Boulevards
Recklinghausen Wallring
Timișoara Bulevardul Tinereții și Bulevardul Revoluției
Viena Ringstraße

Autostrăzi centură și alte centuri exterioare[modificare | modificare sursă]

O variantă mai modernă a șoselei de centură este autostrada de centură, care închide un oraș sau o aglomerare urbană pe o rază mai mare. Printre altele, sunt cunoscute următoarele:

Inele rutiere insulare[modificare | modificare sursă]

O șosea de centură deosebită este cea compusă din drumurile înconjurătoare ale insulelor, de exemplu șoseaua de centură (în islandeză Hringvegur), drumul principal de transport în Islanda, cu o lungime totală de 1339 km. Se desfășoară în jurul părții principale a insulei, omițând fiordurile din vest. Interiorul insulei este foarte slab populat.

Deși Australia este considerată geografic un continent și nu o insulă, National Highway 1 ( ) este o șosea de centură cu o lungime de 16 007 km.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]