La Palma

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Imagine din satelit a insulei

La Palma, cu numele complet „San Miguel de la Palma”, este cea mai de nord-vest insulă dintre insulele mari ale arhipelaguluiInsulele Canare” din Oceanul Atlantic. În spaniolă palma înseamnă palmier. Constituie una din cele 17 comunități autonome ale Spaniei. Are o lungime de cca. 42 km și o lățime de 28 km. Suprafața de 708 km² reprezintă 9,51 % din suprafața totală a arhipelagului, fiind a cincea insulă ca mărime din arhipelag.

Insula aparține provinciei spaniole Santa Cruz de Tenerife. Capitala insulei este orașul Santa Cruz de La Palma, pe coasta de est. Cel mai mare oraș de pe insulă se află pe coasta de vest și se numește Los Llanos de Aridane.

Pe insulă se vornește limba spaniolă, cu influențe latino-americane.

Deține o vegetație bogată și multe frumuseți naturale, din care cauză a fost supranumită în spaniolă isla bonita (insula frumoasă) sau și isla verde (insula verde).

Varia[modificare | modificare sursă]

Cercetări recente efectuate de Universitatea Tehnică din Delft (Olanda) consideră drept improbabilă o alunecare masivă în Oceanul Atlantic a flancului vestic al lanțului vulcanic Cumbre Vieja de pe insula La Palma, ca urmare a unei mari erupții. O astfel de alunecare ar putea declanșa un tsunami catastrofal pentru coastele africane și americane. La erupția vulcanică din anul 1949 flancul vestic a alunecat câțiva metri spre vest, de-a lungul unei falii lungi de 2 km. Geologii au depistat o falie de cca 20 cm lățime care străbate insula de la un capăt la celălalt.

Legături externe[modificare | modificare sursă]