Catedrala din Sevilla

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Catedrala Sfânta Maria din Sevilla
Sevilla Cathedral - Southeast.jpg
Catedrala din Sevilla
Informații generale
Confesiune romano-catolică
Hram Sfânta Maria
Jurisdicție religioasă Roman Catholic Archdiocese of Seville[*]  Modificați la Wikidata
Tip catedrală
Localizare
Țara Spania
Localitate Sevilla
Județ Comarca Metropolitana de Sevilla[*]
Date despre construcție
Stil arhitectonic gotic
Înălțime maximă 105 metri
Istoric
Data începerii   Modificați la Wikidata
Sfințire 1507

Catredrala Sfânta Maria din Sevilla este o catedrală romano-catolică din orașul Sevilla, Spania. Aceasta este cea mai mare biserică din țară și a treia cea mai mare biserica din lume. De asemenea ea este cea mai marea biserică construită în stil gotic din lume. Pe lângă mărimea ei, catedrala este renumită pentru faptul că aici se află mormântul lui Cristofor Columb.

Istorie și arhitectură[modificare | modificare sursă]

După 2 ani de asediu răbdător, la 23 noiembrie 1248, Ferdinand al II -lea de Castilia i-a forțat pe maurii din Svilia să se predea și și-a făcut intrarea triunfală în oraș. Regele catolic găsea un oraș frumos, caracterizat de arhitectura islamică care a înflorit în regiunea al-Andaus. Revenirea creștinilor marchează reîntoarcerea ceremoniilor lor religioase și, întrucât nu erau biserici în care ele să aibă loc, arhiepiscopul a sfințit Moscheea Almohad, care fusese construită doar cu 50 de ani mai înainte. A fost necesar să aștepte până în 1401 ca să se înceapă construcția unei noi catedrale. Întemeiată pe locul unei foste moschei, catedrala măsura 116x75 de metri, cu o navă centrală, 4 nave laterale și 25 de capele. Cunoscută ca Manga Hispanenis, era a doua biserică din lume după Bazilica Sfântul Petru din Roma. A fost nevoie de 100 de ani ca să fie terminată construcția, și mai mult de 300 ca să se finiseze decorațiunile interioare. Catedrala din Sevilla a fost construită în stil gotic cu elemente de inspirație islamică. Printre aceste elemente se numără turnul său cu clopot, numit Giralda, ce a fost construit după modelul minaretului de la Moscheea Koutoubia din Marrakech, Maroc. Aceast lucru se datorează faptului că pe locul catedralei se afla o veche moschee ce a fost ulterior distrusă iar minaretul său a fost încorporat în noua construcție a catedralei.

După finalizarea ei, aceasta a fost cea mai mare biserică din lume, depășind chiar și Hagia Sofia, până la construirea Bazilicii Sfântului Petru din Roma. În 1987, catedrala a devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]