Catedrala din Sevilla

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Catedrala Sfânta Maria din Sevilla
Spain Andalusia Seville BW 2015-10-23 13-04-37.jpg
Catedrala din Sevilla
Informații generale
Confesiune romano-catolică
Hram Sfânta Maria
Tip catedrală
Anul sfințirii 1507
Localizare
Țara Spania
Localizare Sevilla
Date despre construcție
Stil arhitectonic gotic
Înălțime maximă 105 metri

Catredrala Sfânta Maria din Sevilla este o catedrală romano-catolică din orașul Sevilla, Spania. Aceasta este cea mai mare biserică din țară și a treia cea mai mare biserica din lume. De asemenea ea este cea mai marea biserică construită în stil gotic din lume. Pe lângă mărimea ei, catedrala este renumită pentru faptul că aici se află mormântul lui Cristofor Columb.

Istorie și arhitectură[modificare | modificare sursă]

Imediat după Reconquista, când invadatorii musulmani au fost alungați din Spania, orașul Sevilla a ajuns un important centru comercial, devenind și unul dintre cele mai importante orașe ale noului regat. Datorită acestui avans economic, locuitorii orașului au decis construirea unei mari catedrale. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1401 și a fost finalizată oficial în anul 1528.

Catedrala din Sevilla a fost construită în stil gotic cu elemente de inspirație islamică. Printre aceste elemente se numără turnul său cu clopot, numit Giralda, ce a fost construit după modelul minaretului de la Moscheea Koutoubia din Marrakech, Maroc. Aceast lucru se datorează faptului că pe locul catedralei se afla o veche moschee ce a fost ulterior distrusă iar minaretul său a fost încorporat în noua construcție a catedralei.

După finalizarea ei, aceasta a fost cea mai mare biserică din lume, depășind chiar și Hagia Sofia, până la construirea Bazilicii Sfântului Petru din Roma. În 1987, catedrala a devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]