Casa de Schwarzenberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Palatul Schwarzenberg din Viena
Karel Schwarzenberg, actualul șef al Casei de Schwarzenberg, sub numele de Karl al VII-lea

Casa de Schwarzenberg este o familie aristocrată din Boemia. Între personalitățile descendente din această familie se numără feldmareșalul Karl Philipp zu Schwarzenberg, primul ministru Felix zu Schwarzenberg, cardinalul Friedrich zu Schwarzenberg (1809-1885), respectiv Karel Schwarzenberg, ministru de externe al Cehiei între 2007-2009.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Familia este atestată din anul 1171. Din 1719 până în 1871 reședința principală a familiei a fost Castelul Krummau (azi Český Krumlov), când linia principală și-a mutat reședința la Castelul Frauenberg (azi Hluboká nad Vltavou) - confiscat de Gestapo în 1940 și apoi de comuniști în 1947. Reședința secundogeniturii a fost Castelul Altsattel (azi Orlík nad Vltavou), confiscat de asemenea, însă restituit familiei Schwarzenberg în 1992.

Castelul Schwarzenberg din Scheinfeld (Franconia, Bavaria) se află din secolul al XV-lea în mod neîntrerupt în proprietatea Casei de Schwarzenberg.

Linia principală a familiei s-a stins în 1979, iar drepturile acesteia au fost preluate de secundogenitură (Karel Schwarzenberg din secundogenitură a fost adoptat de principele Heinrich din primogenitură, așa încât cele două linii au fost reunificate în 1979, la moartea lui Joseph al III-lea zu Schwarzenberg, fiul natural al principelui Heinrich).

Personalități[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Karl zu Schwarzenberg, Geschichte des reichsständischen Hauses Schwarzenberg, Neustadt an der Aisch 1963.