Carlo Pisacane (actor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Carlo Pisacane

Carlo Pisacane într-o scenă din filmul Veșnicii necunoscuți
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Napoli, Italia Modificați la Wikidata
Decedat (85 de ani) Modificați la Wikidata
Roma, Italia Modificați la Wikidata
CetățenieItalia Italia
Ocupațieactor de film
Limbi vorbitelimba italiană Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeCapannelle
Ani de activitate1926–1972

Carlo Pisacane (n. , Napoli, Italia – d. , Roma, Italia) a fost un actor de film italian, adesea creditat cu pseudonimul Capannelle[1]. A jucat în peste 70 de filme printre care și parodiile de western spaghetti Per qualche dollaro in meno (1966) sau Da uomo a uomo.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Actor proeminent în dramaturgia amatorilor napoletani, și-a început cariera de film în timpul filmului mut, debutând alături de Tina Pica în primul film al regizorului italian Elvira Notari. Ulterior, el a jucat între anii 1930 și 1970 în mai mult de șaptezeci de filme, în general comedii comice sau populare, jucând roluri secundare. Deși a lucrat deja în mai multe filme, inclusiv Paisà (1946) de Roberto Rossellini, faima sa cinematografică a obținut-o mai târziu, când regizorul Mario Monicelli i-a încredințat rolul legendarului Capannelle, bătrânul bolnăvicios, dublat de Nico Pepe, în șubreda bandă de spărgători din Veșnicii necunoscuți (1958). Porecla simpaticului personaj a rămas lipită de el pentru restul carierei sale artistice, până la punctul în care a apărut în creditele unor filme în locul numelui său real[2].

În anii imediat următori a jucat într-o serie mare de filme. A fost alături de Alberto Sordi în Gardianul (1960), în care a jucat rolul tatălui în vârstă al polițistului Otello Celletti, un slăbănog la fel ca fiul său, și alături de Totò și Aldo Fabrizi, în Totò, Fabrizi e i giovani d'oggi (1960).

Revine să lucreze cu Monicelli în L'armata Brancaleone (1966), o capodoperă a regizorului roman, jucând rolul lui Habakkuk, evreul convertit, în ciuda sa, de către nenorocita armată medievală.

Și-a încheiat cariera în 1972 cu o scurtă apariție în Fratele Soare, sora Lună de Franco Zeffirelli, apoi s-a retras în viața privată. A decedat la Roma în 1974.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Scenă din filmul Veșnicii necunoscuți de Mario Monicelli cu Carlo Pisacane (stânga), Tiberio Murgia, Marcello Mastroianni, Renato Salvatori
Tiberio Murgia, cu Carlo Pisacane (în dreapta) în filmul Audace colpo dei soliti ignoti de Nanni Loy

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Derivat din personajul interpretat de Pisacane în Veșnicii necunoscuți și Audace colpo dei soliti ignoti
  2. ^ „Carlo Pisacane biografia”. ComingSoon.it (în italiană). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]