Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Model al cardului austriac (spatele).
Modelul francez
DE
SI

Cardul european de asigurări sociale de sănătate asigură persoanelor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, accesul gratuit sau la un cost redus la servicii medicale în cursul vizitelor temporare în străinătate, dacă acestea devin necesare pe durata vizitei datorită unei boli acute sau datorită acutizarii unei stari patologice pre-existente ce necesită tratament.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate asigură tratamentele și procedurile care sunt în mod normal acoperite de asigurarile de sănătate din țara vizitată, de aceea asigurările medicale private sunt în unele cazuri necesare.

Acest card nu acoperă costurile serviciilor medicale în cazul vizitelor care au scopul de a obține îngrijiri medicale pentru o afecțiune pe care ați avut-o înainte de a pleca în călătorie. Cardul nu acoperă nici cheltuielile efectuate cu furnizorii de servicii medicale din sectorul privat.

Când a fost creat[modificare | modificare sursă]

Cardul european de asigurări sociale de sănătate a fost introdus în mod progresiv, începând de la 1 iunie 2004 până la 31 decembrie 2005. Începând cu 1 ianuarie 2006, acesta este emis și recunoscut în toate statele enumerate mai jos.

Țările participante[modificare | modificare sursă]

În unele situații, anumite persoane, deși sunt asigurate în țara de reședință, nu pot obține cardul european de asigurări sociale de sănătate. De exemplu în Romania, pentru a putea primi un card european de asigurări sociale de sănătate asiguratul trebuie să fi fost asigurat continuu timp de minim 5 ani.

De unde se obține?[modificare | modificare sursă]

Cardul European de Asigurari Sociale de Sănătate este emis și distribui în România doar de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate iar în celelalte state membre de către casele de asigurări naționale. Există mai multe firme care pretind că pot obține acest card contra cost.[necesită citare]

Cost și valabilitate[modificare | modificare sursă]

Cardul este gratuit și este valabil timp de 6 luni (cardurile din alte state Europene precum Suedia sau Austria au valabilitate permanentă).

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]