Capucini

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Ordinul Fraților Capucini (sigla: OFMCap) este un ordin călugăresc catolic, o ramură a franciscanilor. Capucinii sunt cunoscuți sub acest nume datorită glugii caracteristice. În spațiul de limbă germană sunt numiți Kapuziner sau „franciscani maro” („braune Franziskaner”), după culoarea maro a rasei, spre deosebire de rasa neagră purtată de minoriți. Franciscanii conventuali poartă de asemenea rasă maro. Spre deosebire de aceștia, majoritatea capucinilor poartă barbă. Conducătorul la nivel mondial al capucinilor, numit ministru general, este în prezent părintele Mauro Jöhri.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Ordinul Fraților Capucini este alcătuit din discipoli ai sfântului Francisc de Assisi.

Termenul Franciscan este folosit pentru a desemna ordinul romano-catolic care urmează regula „monastică” franciscană, în diferitele sale ramuri.

La originea acestui Ordin stă grupul restrâns de tineri, care – de prin 1206 – s-au alăturat lui Francisc ca să împărtășească cu el sărăcia și alegerea spirituală.

Din 1897 principalele familii franciscane sunt reunite în Ordo Fratrum Minorum (OFM), rămânând totuși distincte ramurile: conventuală (Ordo Fratrum Minorum Conventualum: OFMConv) și capucinii (Ordo Fratrum Minorum Cappucinorum. OFMCap) pe lângă terțiarii franciscani (Ordo Franciscanum Secularum OFS) și familia franciscană feminină: Clarisele.

Curiozități[modificare | modificare sursă]

Înfățișarea capucinilor a dus la denumirea unui gen de maimuțe cu coadă din America Centrală și America de Sud (Cebus), precum și a unui sortimentului de cafea cu frișcă, Cappuccino.

Capucini celebri[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]