Capoeira

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

[[Imagine:|150px| ]]

Capoeira

Capoeira sau Danzul războiului de Johann Moritz Rugendas, 1825, publicat în 1835
Stil Lovituri cu piciorul, Lovituri cu pumnul, pălmuire, lovituri cu capul, acrobații, Lovituri genunchi/cot, Puneri la pământ
De origine din Brazilia Brazilia
Practicanți Manuel dos Reis Machado (Mestre Bimba)
Vicente Ferreira Pastinha
João Grande
João Pereira dos Santos (Mestre João Pequeno)
Anderson Silva
Lateef Crowder
Eddy Gordo

Capoeira (pronunție în portugheză: /kapuˈejɾɐ/) este o artă marțială braziliană, respectiv un dans de luptă ale cărei origini provin din regiunea africană NíGolo unde este cunoscut sub numele de dansul zebrei. Capoeira a fost adus și dezvoltat în perioada colonială de către sclavii africani. Aceasta a fost dezvoltat în Brazilia, în principal, de africani începând cu secolul al XVI-lea. Este cunoscută pentru mișcări rapide și complexe, folosind în principal puterea, viteza și loviturile de picior.

Astăzi se cunosc două direcții principale "vechiul" Capoeira Angola și "modrenul" Capoeira Regional. Moștenirea africană s-a amestecat pe parcursl timpului în Capoeira Regional cu influențe din alte stiluri de luptă ca de ex. lupte, Jujutsu și Wushu. Această perioadă care începe în anii 1970 dezvoltă influențele acrobatice actuale.

În conținut Capoeira este impregnată de trei elemente: lupta, muzica și „Roda“(pt „Cerc“). Tehnica de luptă se distinge printr-o flexibilitate deosebită, există foarte multe rotiri, salturi și mișcări acrobatice. În mod tradițional se cântă muzică - care provine de obicei din perioada sclavagistă a Braziliei - pe perioada luptelor.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Mestre Bimba group, 2022

În conformitate cu documentele Capoeira este atestată din sec. XVIII. În legislația din 1889 se pedepsea cu exil de la 6 luni la 2 ani practicarea stilului de lupte Capoeira. Această interdicție este ridicată în 1937 de către dictatorul naționalist Getúlio Vargas care decretează Capoeira sport național. Decizia lui a fost influențată de o prezentare făcută de maestrul Mestre Bimba.

Filmul Only the Strong care are în rol principal pe actorul Mark Dacascos oferă o perspectivă generală în stilul de lupte Capoeira versiunea Capoeira Regional.

Origini[modificare | modificare sursă]

Luptă Capoeira în Brazilia, pictură de Augustus Earle, 1824

În secolul al XVI-lea, Portugalia a revendicat una dintre cele mai mari teritorii ale imperiilor coloniale, dar nu avea oameni să o colonizeze, în special muncitori. În colonia braziliană, portughezii, la fel ca mulți colonizatori europeni, au ales să folosească sclavia pentru a-și construi economia. În primul său secol, principala activitate economică din colonie a fost producerea și prelucrarea trestiei de zahăr. Sclavii, care trăiau în condiții inumane, au fost obligați să muncească din greu și au suferit adesea pedeapsa fizică pentru micile nereguli.[1]

Capoeira își are originea ca produs al tradiției angoleze "Engolo", dar a fost aplicată ca o metodă de supraviețuire cunoscută sclavilor. Era un instrument cu ajutorul căruia un sclav scăpat, complet neechipat, putea supraviețui în pământul ostil și necunoscut și sa confruntat cu vânătoarea capitalelor-do-mato, agenții colonizați înarmați și montați care erau angajați pentru găsirea și capturarea evadaților. Pe măsură ce Brazilia a devenit mai urbanizată în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, natura Capoeira a rămas în mare parte aceeași, totuși, în comparație cu Statele Unite, natura sclaviei era diferită. De vreme ce mulți sclavi au lucrat în orașe și au fost în majoritatea timpului în afara supravegherii comandantului, li s-ar fi însărcinat să găsească o lucrare de făcut (sub formă de muncă manuală) și, în schimb, i-ar plăti stăpânului banii pe care i-au făcut. Aici Capoeira a fost comună, deoarece a creat oportunități pentru sclavii de a practica în timpul și după muncă. Deși a fost tolerat până în anii 1800, aceasta a devenit rapid criminalizată după asocierea sa ca fiind African, precum și o amenințare la adresa regimului de guvernământ actual.

În prezent[modificare | modificare sursă]

Un luptător de Capoeira

Capoeira este astăzi nu numai o arta marțială, ci și un exportator activ al culturii braziliene din întreaga lume. În anii 1970 maeștrii capoeira au început să emigreze și să o învețe în alte țări. Prezent în multe țări de pe toate continentele, Capoeira atrage în fiecare an mii de studenți străini și turiști în Brazilia. Capoeiriștii străini lucrează din greu pentru a învăța limba portugheză pentru a înțelege mai bine și pentru a deveni parte a artei. Maeștrii capoeira bine cunoscuți învață adesea în străinătate și își înființează propriile școli. Prezentările Capoeira, în mod normal, teatrale, acrobatice și cu puțină marțialitate, sunt viziuni comune în întreaga lume.

Aspectul artei marțiale este încă prezent și încă deghizat, determinând mulți non-practicieni sa-și ignore prezența. Trucul este oricând prezent și experții capoeiriști pot chiar deghiza un atac ca un gest prietenos.

Capoeira este considerată oficial un patrimoniu cultural intangibil al Braziliei de catre UNESCO.[2]

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Actualmente se găsesc școli pe toate continentele.

Malícia – Sufletul Capoeira[modificare | modificare sursă]

Lupta[modificare | modificare sursă]

Repertoriul mișcărilor[modificare | modificare sursă]

Toate mișcările pleacă de la mișcarea de bază din Capoeira Ginga.

Mortais Traumatizantes Desequilibriantes Esquivas Fugas Floreios
Meia-Lua de Compasso Meia-Lua Rasteira Aú (Roata) Negativa
Rabo de Arraia Martelo Vingativa Resistencia Macaco Relógio
Meia-Lua de Frente Banda Esquiva S-Dobrado Pião de Mão
Chibata Armada Arrastão Cocorinha Aú de Cabeça Sacarolha (Tirbușonul)
Queixada Tesoura (Foarfeca cu picioarele) Rolé Aú sem Mão Mortal (Salto)
Ponteira Queda de Quatro Parafuso (Șurubul)
Bênção (Binecuvântarea) Queda de Rins (căderea pe rinichi) Folha Seca
Cotovelhada (Lovitură cu cotul)
Cabeçada (Lovitură cu capul)
Palma (Lovitură cu palma)
Joelhada (Lovitură cu genunchiul)

Mișcările (alfabetic)[modificare | modificare sursă]

Armada con Martelo

Armada este o lovitură. Banda este o Ginga eset mișcarea de bază din Capoeira. Meia-Lua (SEMILUNA) este una dintre cele mai importante lovituri de picior. Meia-Lua de Compasso () este o lovitură de picior. Meia Lua de Frente este o lovitură de picior.

Queixada

Queixada este o lovitură de picior. Ponteira este o lovitură.

Reguli[modificare | modificare sursă]

Reguli normative[modificare | modificare sursă]

 1. Lupta activă are loc doar în Roda.
 2. Încearcă să scoți adversarul din cerc.
  1. Doar picioarele mâinile și capul au voie să atingă solul.
  2. Nu încerca să rănești adversarul
   1. Loviturile cu pumnul închis sunt interzise.
 3. O Roda nu poate avea loc fără muzică.
  1. Muzica începe înaintea luptei
  2. Când se termină muzica se termină și jocul.

Reguli Pragmatice[modificare | modificare sursă]

Regulile lui Mestre Bimba[modificare | modificare sursă]

Acestea au fost transmise pe cale orală. și par a fi neobișnuite. Aici un excrept:

 1. Când dormi în casă străină dormi cu un ochi deschis și cu unul închis.
 2. Nu te retrage în colțuri.
 3. Nu merge noaptea pe sub copaci stufoși.
 4. Nu fuma.
 5. Nu bea. Alcoolul influențează musculatura.
 6. Nu comenta.

Echipamentul și sistemul de centuri[modificare | modificare sursă]

Echipamentul[modificare | modificare sursă]

Sistemul de centuri[modificare | modificare sursă]

Batizado și Troca de Cordas[modificare | modificare sursă]

Roda[modificare | modificare sursă]

Roda (Porto Alegre, Brazilia)

Roda este un cerc format din practicanți de capoeira, unde fiecare participant cântă piesele tipice și bate din palme în ritmul muzicii. Doi capoeriiști intră în roda și execută jocul potrivit cu stilul cerut de ritmul muzical. Jocul se finisează fie atunci când e oprită muzica, fie când unul din capoeiriști decide să părăsească jocul. Într-o roda sunt prezente toate aspectele culturale al capoeira, inclusiv și partea marțială. Acrobațiile aeriene sunt comune într-o prezentare roda, în timp ce într-o confruntare de luptă au o prezență mai mică.

Musica[modificare | modificare sursă]

Toques (ritmurile)[modificare | modificare sursă]

Cântăreț la o Roda

La Roda se folosesc instrumente tradiționale braziliene ca Berimbau, Atabaque și Pandeiro. Ritmurile:

 1. Angola:
 2. São Bento Grande de Angola:
 3. Benguela:
 4. São Bento Grande de Bimba:
 5. Iuna:
 6. São Bento Pequeno:

Cantigas (cântece)[modificare | modificare sursă]

Se cântă în portugheză.

Instrumentele[modificare | modificare sursă]

Instrumentul principal în Capoeira Bateria este Berimbau.

Capoeira în spațiul public[modificare | modificare sursă]

Actualmente există ai multe filme, jocuri pe calculator sau reclame care fac referiri clare la Capoeira. Cel mai renumit film este Only the Strong din anul 1993. Alte filme dedicate acestui sport sunt:

În filmele video Dirrty (Christina Aguilera), Roots Bloody Roots (Sepultura) și Black Eyed Peas (Sérgio Mendes) sunt prezentate lupte Capoeira. La fel în videoclipurile muzicale Maria Maria(Carlos Santana), Rich Girl(Gwen Stefani), Say Hey(Michael Frantis), You Can Get It (Mark Medlock) și Sweet Freedom(Safri Duo), Taboo (Don Omar).

Personajul „L“ din producția Manga Death Note se apără folosind Capoeira. Un rol deosebit este acordat Acestui stil de luptă în jocul video Tekken și în filmul produs după acest joc Tekken (2010).

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „O Brasil no quadro do Antigo Sistema Colonial” (în portugheză). Culturabrasil.pro.br. Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ „Brazil's capoeira gets Unesco status”. BBC News (în engleză). . Accesat în . 

Literatură[modificare | modificare sursă]

 • Bira Almeida: Capoeira, a Brazilian Art Form: History, Philosophy, and Practice, Ediția a 2-a 1986, North Atlantic Books, ISBN 0-938190-29-6
 • Mestre Nestor Capoeira: Capoeira – Kampfkunst und Tanz aus Brasilien., Ediția a 5-a 2001, Verlag Weinmann, ISBN 3-87892-068-7
 • Mestre Nestor Capoeira: Capoeira: Roots of the Dance-Fight-Game, 2002, North Atlantic Books, ISBN 1-55643-404-9
 • Mestre Nestor Capoeira: A Street-Smart Song: Capoeira Philosophy and Inner Life, Blue Snake Books/Frog Ltd. 2006, ISBN 1-58394-155-X
 • Greg Downey: Learning Capoeira: Lessons in Cunning from an Afro-Brazilian Art, Oxford University Press Inc. 2005, ISBN 0-19-517697-9
 • John Lowell-Lewis: Ring of Liberation: Deceptive Discourse in Brazilian Capoeira, University of Chicago Press 1992, ISBN 0-226-47683-9
 • Mestre Bola Sete: A Capoeira Angola na Bahia, Verlag Pallas (nur in portugiesischer Sprache erhältlich), ISBN 85-347-0271-3
 • Tiago de Oliveira Pinto: Capoeira, das Kampfspiel aus Bahia. În Tiago de Oliveira Pinto (Ed.): Brasilien. Einführung in die Musiktraditionen Brasiliens. Schott, Mainz 1986, ISBN 3-7957-1811-2
 • Tiago de Oliveira Pinto: Capoeira, Samba, Candomblé. Afro-brasilianische Musik im Recôncavo, Bahia. Reimer, Berlin 1991, ISBN 3-496-00497-5

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Capoeira
Wikţionar
Wikţionar
Caută „capoeira” în Wikționar, dicționarul liber.