Calul de luptă (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Calul de luptă
War Horse

Afișul filmului
Titlu originalWar Horse
RegizorSteven Spielberg
ScenaristRichard Curtis
Lee Hall
Bazat peWar Horse[*][[War Horse (book by Michael Morpurgo)|​]]
War Horse[*][[War Horse (play)|​]]  Modificați la Wikidata
ProducătorSteven Spielberg
Kathleen Kennedy
StudioDreamWorks SKG
Reliance Entertainment
Amblin Entertainment
The Kennedy/Marshall Company
DistribuitorTouchstone Pictures
Operator(i)Janusz Kamiński
MuzicaJohn Williams
DistribuțieJeremy Irvine
Emily Watson
Peter Mullan
David Thewlis
Benedict Cumberbatch
Premiera25 decembrie 2011
Durata146 de minute
ȚaraStatele Unite ale Americii
Filmat înBedfordshire
California
Devon
Hampshire
Londra
Surrey
Țara Galilor
Wiltshire  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiDevon
Belgia
Franța  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film (Steven Spielberg și Kathleen Kennedy[*][[Kathleen Kennedy (producătoare de film americană)|​]], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine (Janusz Kamiński[*][[Janusz Kamiński (Polish cinematographer)|​]], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună editare sonoră (Richard Hymns[*][[Richard Hymns (sound editor)|​]] și Gary Rydstrom[*][[Gary Rydstrom (American sound engineer)|​]], )
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri (Rick Carter[*][[Rick Carter (American production designer and art director)|​]] și Lee Sandales[*][[Lee Sandales (art director)|​]], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră (John Williams, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor (Gary Rydstrom[*][[Gary Rydstrom (American sound engineer)|​]], Andy Nelson[*][[Andy Nelson (British sound engineer)|​]], Tom Johnson[*][[Tom Johnson (Sound engineer)|​]] și Stuart Wilson[*][[Stuart Wilson (British sound engineer)|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget66.000.000 $[1]
Încasări177,059,441 $
Prezență online
site web oficial

Calul de luptă (în engleză War Horse) este un film regizat de Steven Spielberg, este povestea de prietenie dintre Albert, un băiat, și Joey, calul său. După izbucnirea Primului Război Mondial, chiar în primele ore de conflict, calul lui Albert e vândut cavaleriei britanice. Joey ajunge direct pe front și nimerește în mâinile germanilor, care nu se jenează să folosească orice pot de la adversarii lor. Albert e prea tînăr pentru a putea merge la război, dar nu mai poate sta nici acasă, gândindu-se la necazurile celui mai bun prieten. Băiatul pornește într-o misiune de ajutor pentru a-și elibera calul.

Subiect[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Ochii lui Albert Narracott (Jeremy Irvine) sunt larg deschiși și inima stǎ sǎ-i sarǎ din piept. Acesta este martorul unui eveniment inedit – nașterea unui mânz de rasǎ. Admirația pe care acesta o deține pentru mânz este farǎ de limite. Zilnic, îl privește cum merge la galop alǎturi de mama lui pe câmpia însoritǎ. O zi obișnuitǎ la ferma unde trǎiește în chirie familia Narracott se transformǎ într-o zi de neuitat pentru tânǎrul Albert. Tatǎl sau, Ted (Peter Mullan) tocmai s-a intors de la târgul local Însoțit de nimeni altul decât frumosul mânz, pe care l-a câștigat la o licitație. Din pǎcate pentru familia Narracott, achiziția calului i-a lǎsat fǎrǎ banii de chirie, iar condiția bătrânului nu-i permite sa dreseze calul pentru a trage plugul dupa el. Albert nu sta mult pe gânduri și își asumǎ el responsabilitatea pentru a dresa calul. În scurt timp, intre cei doi se leagǎ o prietenie nemaivazutǎ, iar mânzul în continuǎ creștere primește numele Joey. Blândețea cu care băiatul se apropie treptat de mânz se dovedește a fi un succes.

Legǎturi externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „War Horse”. Box Office Mojo. Los Angeles. Accesat în .