Calea ferată Adâncata–Berhomet pe Siret

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Adâncata–Berhomet pe Siret
Lungime:53 km
Ecartament:1520 mm
STR
de la Cernăuți
BHF
0 Adâncata (Глибока-Буковинська)
ABZgl+l
spre Suceava
ABZgl
linie (pentru trenuri) de marfă
BHF
6 Prisăcăreni H. (Просокиряни)
BHF
8 Carapciu pe Siret (Карапчів)
leer eABZgl exSTR+r
leer STR exHST
7 Cupca H. (Купка)
leer STR exHST
11 Pătrăuții de Sus (Верхні Петрівці)
leer STR exHST
13 Pătrăuții de Jos (Петрівці)
leer STR exHST
15 Igești H. (Їжівці)
leer STR exSTR
fosta ramificație cu Calea ferată Ciudei–Cosciuia
leer STR exBHF
15 Ciudei (Чудей)
leer STR exKDSTe
Crasna Ilschi (Красноїльськ)
HST
12 Ropcea H. (Ропча)
KBHFxe
19 Storojineț (Flondoreni) (Сторожинець)
exWBRÜCKE1
Bilka
exHST
26 Panca H. (Панка)
exHST
32 Slobozia Comăreștilor (Слобода-Комарівці)
exHST
36 Jadova Nouă H. (Нова Жадова)
exWBRÜCKE1
Mihodra
exHST
39 Jadova (Стара Жадова)
exHST
44 Lucavățul de Jos H. (Нижній Лукавці)
exHST
47 Lucavăț (Lucavățul de Sus) (Верхній Лукавці)
exKBHFe
53 Berhomet pe Siret (Берегомет)
exKDSTa
fosta cale ferată forestieră Berhomet

Calea ferată Adâncata–Berhomet pe Siret este o cale ferată secundară în Ucraina. Această cale ferată cu linie simplă și neelectrificată străbate provincia istorică Bucovina din vestul Ucrainei și este exploatată de compania feroviară ucraineană de stat Ukrzaliznîția, prin compania regională Lvivska Zaliznîția.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Această cale ferată a fost pusă în funcțiune de către compania Bukowinaer Lokalbahnen (Căile ferate locale ale Bucovinei), la 30 noiembrie 1886, împreună cu Calea ferată secundară Carapciu pe Siret–Ciudei (azi Calea ferată Carapciu pe Siret–Ciudei). Deoarece compania sus-menționată nu avea nici un mijloc de transport propriu, exploatarea traseelor a fost făcută până la 1 iulie 1889 de compania Lemberg-Czernowitz-Jassy Eisenbahn, de la care a fost preluată în aceeași zi de către Căile Ferate de stat cezaro-crăiești ale Austriei (kkStB).

La 15 noiembrie 1909, Bukowinaer Lokalbahnen a pus în funcțiune Calea ferată industrială Berhomet pe Siret–Mejabrode–Lăpușna, o ramificație de la calea ferată locală cu o lungime de 14,621 km și ecartament normal; anterior, din 1886 exista o cale ferată industrială cu lungimea de 9,2 km și ecartament normal la Mejabrode, care era folosită vara și pentru transportul de persoane. Traseul s-a extins în anul 1909 cu 5,9 km până în satul Lăpușna. Cu toate acestea, transportul de persoane a fost întrerupt în anul 1913 din cauza lipsei de rentabilitate. Părți din calea ferată au fost degradate de către trupele rusești în anul 1916, în timpul luptelor din primul război mondial. După război, porțiunile avariate au fost reconstruite și traseul a fost extins până în satul Lăpușna. În timpul celui de-al doilea război mondial calea ferată s-a degradat, ca urmare a extinderii șoselei prin vale.

După primul război mondial, Bucovina a devenit parte componentă a României; calea ferată a fost preluată de către compania românească CFR.

În timpul celui de-al doilea război mondial, nordul Bucovinei a fost anexat pentru o scurtă perioadă (1940-1941) de către Uniunea Sovietică; după atacarea URSS-ului de către Germania și eliberarea Bucovinei de Nord de către trupele române, această cale ferată a fost exploatată de către autoritățile românești din vara anului 1941 și până în 1944.

După încheierea celui de-al doilea război mondial, nordul Bucovinei a fost reocupat de către Uniunea Sovietică, iar Calea ferată Adâncata–Berhomet pe Siret a fost echipată cu șine cu ecartament lat (1520 mm), menținându-se cu linie simplă.

Între anii 1951-1953, la sud de capătul traseului din Berhomet pe Siret, a fost construită o mare rețea de cale ferată cu ecartament îngust (Calea ferată forestieră Berhomet, cu o lungime de 61 km în anul 1960) pentru transportul buștenilor la nou-înființata Fabrică de cherestea de la Berhomet pe Siret; aceasta a fost abandonată în 1965, iar șinele au fost complet scoase până în 1970 și înlocuite cu drumuri forestiere.

Exploatare[modificare | modificare sursă]

Pe traseul până la Berhomet a circulat zilnic până la începutul anului 2009 o pereche de trenuri de la Cernăuți, apoi traseul s-a redus la porțiunea de traseu între Adâncata și Storojineț. Pe traseul între Carapciu pe Siret și Ciudei nu au mai circulat de multă vreme trenuri de persoane; este folosit numai de trenuri de marfă care merg până la Fabrica de cherestea de la Crasna Ilschi.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • E. A. Ziffer - Die Lokalbahnen in Galizien und der Bukowina. Vol. 2 (Lehmann & Wentzel Verlagsbuchhandlung, Wien, 1908)
  • Wolfram Wendelin - Karpatendampf - Schmalspurbahnen in der Nordbukowina. Vol. 2 (Eigenverlag W. Wendelin, Mautern, 2003)