CN Tower

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
CN Tower

Turnul Național Canadian (engleză Canadian National Tower, prescurtat CN Tower; franceză la Tour Nationale du Canada), situat în Toronto, Canada, este un turn de telecomunicații de 553,33 metri înălțime.[1] De la terminarea sa, în 1976, a fost cea mai înaltă structură din lume pentru o perioadă de 34 de ani.

Turnul este amplasat în Harbour Front, dominând portul orașului Toronto, capitala statului Ontario.

Este considerat simbolul orașului (precum și unul dintre simbolurile Canadei)[2][3] și atrage anual în jur de 2 milioane de turiști străini.[4]

A fost construit între anii 1973–1976, fiind actualmente a treia cea mai înaltă structură nesusținută din lume, după turnul de televiziune din Guangzhou (600 m) și Burj Khalifa (828). Înălțimea sa este echivalentă cu a unei clădiri cu 181 de etaje.[necesită citare] Are o podea de sticlă ce poate rezista unei presiuni de 4 100 de kilopascali.

Principalul arhitect este John Andrews, alături de care au lucrat arhitecți precum Webb, Zerafa, Menkes sau Housden, dar și Eastern Structural Division.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Site-ul Turnului Național Canadian”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ The CN Tower is Dead. Long Live The CN Tower! Arhivat în , la Wayback Machine.” (în engleză). The Torontoist, 24 septembrie 2007. Accesat la 17 noiembrie 2008.
  3. ^ CN Tower celebrates 30th birthday Arhivat în , la Wayback Machine.” (în engleză). Broadcast News/canada.com, 26 iunie 2006.
  4. ^ „Facts at a Glance” (PDF) (în engleză). CN Tower. . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .