Carmin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Cârmâz)
Coșenila poloneză - o insectă folosită la producerea carminului
Acidul carminic

Carmin (pronunțat [kɑrmɪn]), numit și cârmâz, roșu natural 4,[1] C.I. 75470,[1] ori E120, este un pigment al unui colorant roșu-deschis obținut din sarea de aluminiu a acidului carminic, care este produs de unele insecte la scară largă, cum ar fi coșenila roșie și coșenila poloneză, și este folosit ca un termen general pentru un colorant roșu-închis cu același nume.

Carminul sau E120 este (un pigment de culoare roșie aprins) obținut din acidul carminic produs prin zdrobirea femelei insectei din superfamilia Coccoidea, cum ar fi cochinealul și cochinealul polonez. Carminul este folosit în produsele alimentare[2], cum ar fi iaurtul și anumite mărci de sucuri, în special cele colorate rubin-roșii. Se mai utilizează la fabricarea florilor artificiale, vopselelor, cerneală și alte produse cosmetice.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul carmin este derivat din limba italiană: carmin, limba latină: carminium, limba arabă: qîrmîz (cârmâz), înseamnă „cărămiziu (popular ~ o petală) ”, limba sanscrită: krimiga, înseamnă „produs-insectic ” și limba latină: cinnabar[3], și se presupune că este de origine iberică[4].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b doi:10.1080/10520290701207364
    Această referință va fi completată automat în următoarele minute. Puteți sări peste perioada de așteptare sau puteți extinde citarea manual
  2. ^ Carmin sau insecte în alimentație, 20 ianuarie 2009, ecomagazin.ro
  3. ^ carmin” la DEX online
  4. ^ «carmin», Dicționar de Etimologie Online, Douglas Harper, 2001–2012, consultat în 1 mai 2012.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Definiție pentru aditivul alimentarE120” la infocons.ro (denumire și descriere).
  • Centrul pentru Stiință în Interesul Public în comunicatul de presă Colorantul Alimentar pe Bază de Insecte Ar Trebui ... "Exterminat", Spune CSPI Arhivat în , la Wayback Machine.
  • LaVerne M. Dutton. „Cochineal: A Bright Red Animal Dye”. Master's Thesis for Baylor University. Accesat în . 

Acest articol conține text din Encyclopædia Britannica 1911, o publicație aparținând domeniului public.