Bully (joc video)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Bully
Coperta Bully Windows.jpg
Coperta nord-americană pentru Windows
Dezvoltator(i)Rockstar Vancouver
Rockstar New England[*]
Rockstar Toronto[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
Compozitor(i)Shon lee[*]  Modificați la Wikidata
Motor graficRenderWare[*]
Gamebryo[*]  Modificați la Wikidata
Ultima versiune1.03 (Xbox 360), 1.200 (Windows)
PlatformăWii
Xbox 360
PlayStation 2[1]
Microsoft Windows
Android
iOS
Shield Portable[*]
Nvidia Shield[*]
Shield Tablet[*]  Modificați la Wikidata
Dată lansarePlayStation 2
 • AN 17 octombrie 2006
 • EUR 25 octombrie 2006
 • AUS 27 octombrie 2006[2]
 • JAP 24 iulie 2008
Wii & Xbox 360
 • JAP 24 iulie 2008
Microsoft Windows
 • AN 21 octombrie 2008
 • EUR 31 octombrie 2008[4]
 • JAP 4 decembrie 2008
GenuriJoc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
ModuriSingleplayer
Multiplayer  Modificați la Wikidata
MediaDistribuire digitală
Nintendo optical disc[*]
DVD
Steam  Modificați la Wikidata
ControlGamepad
Tastatură  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Ratinguri
PEGIPEGI 16[*]  Modificați la Wikidata
USKUSK 16[*]  Modificați la Wikidata
CEROCERO D[*]  Modificați la Wikidata
ESRBTeen[*]  Modificați la Wikidata

Bully (cunoscut și ca Canis Canem Edit în versiunea originală pentru PlayStation 2 [6]) este un joc video de acțiune-aventură dezvoltat de Rockstar Vancouver și publicat de Rockstar Games. Jocul a fost inițial lansat exclusiv pentru PlayStation 2 pe 17 octombrie 2006 în America de Nord și pe 25 octombrie 2006 în Marea Britanie, deși a fost plănuită și o versiune pentru Xbox, care a fost în cele din urmă anulată din motive nedezvăluite.[7] O versiune specială din Statele Unite a jocului include în plus niște benzi desenate și un mini-joc de dodgeball, asemănător cu cel din jocul principal.[8]

O versiune îmbunătățită a jocului, intitulată Bully: Scholarship Edition, a fost lansată pe 4 martie 2008 pentru Wii și Xbox 360 și pe 24 octombrie 2008 pentru Microsoft Windows. O versiune îmbunătățită a lui Scholarship Edition, intitulată Bully: Anniversary Edition, a fost lansată la rândul ei pe 8 decembrie 2016 pentru Android și iOS, cu ocazia aniversării de 10 ani a versiunii originale a jocului.

Acțiunea jocului se petrece în orășelul fictiv Bullworth și urmărește povestea lui Jimmy Hopkins, un băiat indisciplinat în vârstă de 15 ani, care este lăsat timp de un an la Academia Bullworth de mama lui și noul ei soț în timp ce ei pleacă în luna de miere. Jimmy descoperă rapid că întreaga școală este plină de numeroși alți copii indisciplinați și bătăuși, la fel ca și el, dar din cauza lipsei de interes a profesorilor preocupați doar de ei înșiși și a diferitelor "găști" de elevi care se luptă constant, locul dă rapid impresia celei mai proaste școli existente. Astfel, dorind să aducă pacea între toți elevii și să-i oprească definitiv pe bătăuși, Jimmy se pune pe treabă să cucerească toate găștile pentru a le opri permanent din luptat, cu timpul ajungând tot mai respectat printre elevi și făcându-și prieteni și aliați noi, dar și dușmani.

Gameplay[modificare | modificare sursă]

Bully este un joc de acțiune-aventură plasat într-un open-world și jucat dintr-o perspectivă third person. Modul singleplayer al jocului îi dă jucătorului controlul asupra lui Jimmy Hopkins, un adolescent rebel care cauzează doar probleme. Pe măsură ce progresează în poveste, Jimmy ajunge tot mai respectat și important printre diferitele "găști" de elevi bazate pe diferite arhetipuri, printre care Bătăușii, Tocilarii, Prepii, Greaserii și Sportivii. Jucătorii completează misiunii - scenarii lineare cu obiective stabilite - pentru a progresa în poveste. Pe lângă misiunile principale, jucătorii pot explora liberi open-world-ul jocului și pot completa diferite misiuni secundare opționale. Orășelul fictiv Bullworth, în care se petrece acțiunea, este împărțit în cinci zone: Academia Bullworth, Vechea Vale Bullworth, Orașul Bullworth, New Coventry și Zona Industrială Blue Skies. La începutul jocului, jucătorul poate explora doar Academia Bullworth, cu celelalte zone devenind accesibile pe măsură ce povestea progresează.

Jucătorii pot folosi atacuri corp la corp sau diferite arme pentru a se lupta cu inamicii. Printre armele existente în joc se regăsesc praștia, pungi cu biluțe, bombe mirositoare și puști cu proiectile. Jimmy poate alerga, sări, înota sau folosi diferite vehicule pentru a explora lumea jocului. Printre vehiculele existente sunt skateboard-ul, scuterele, biciletele și karturile. Există și stații de autobuz, localizate în diferite locuri ale lumii, care îi permit jucătorului să se întoarcă rapid la Academia Bullworth. Dacă jucătorul este rănit, nivelul său de viață poate crește la loc folosind diferite tehnici, precum băutul sucurilor, care pot fi luate de la automate. Dacă jucătorul încalcă anumite reguli în timpul jocului, diferitele persoane cu autoritate din joc (de regulă profesorii sau polițiștii) pot interveni, cum este indicat de un contor de "necaz" amplasat în heads-up-display (HUD). Pe acest contor este indicat nivelul curent al gravității problemelor cauzate (de exemplu, la nivelul maxim de 6, autoritățile devin foarte agresive în încercarea de-al prinde pe jucător). Autoritățile îl vor căuta pe jucător dacă acesta reușește să scape din raza lor vizuală; câtă vreme jucătorul nu mai este văzut de nimeni, contorul de "necaz" intră în modul de răcire și în cele din urmă dispare complet odată ce jucătorul a reușit să evadeze de autorități.

Când nu fac misiunii, jucătorii pot participa la diferite ore de curs; absența de la aceste ore este considerată o încălcare a regulilor. După ce o trece, fiecare oră îi dă jucătorului o abilitate specială. De exemplu, ora de Engleză îi permite să își ceară scuze mai eficient în fața autorităților pentru a fi lăsat în pace, iar Chimia îi permite să creeze arme precum bombele mirositoare, pocnitorile și praful de scărpinat. Jucătorul poate începe relații romantice cu personajele non-jucător, permițându-i să le dea cadouri sau să le sărute; sărutatul poate crește totodată nivelul de viață, dacă jucătorul a fost rănit.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Plasare[modificare | modificare sursă]

Bully se desfășoară la Academia Bullworth, o școală privată cu internat din regiunea New England a Statelor Unite. După ce a fost exmatriculat din șapte școli anterioare, protagonistul jocului, James "Jimmy" Hopkins, în vârstă de 15 ani, este trimis aici timp de un an, în timp ce mama sa și noul ei soț pleacă în luna de miere. În jurul Academiei se află orășelul fictiv Bullworth. Campusul școlar este conceput într-un stil neo-gotic, similar cu școlile și colegiile publice din Regatul Unit și New England, precum Colegiul Fettes din Edinburgh.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Povestea este împărțită în cinci capitole diferite, în funcție de diferitele găști de la Academia Bullworth cu care Jimmy are de-a face. În fiecare capitol Jimmy se confruntă cu o anumită gașcă iar la finalul capitolului respectiv reușește să preia controlul asupra ei, aducându-l cu un pas mai aproape de a le controla pe toate și a aduce astfel pacea la Bullworth. Fiecare capitol are și o serie de misiuni secundare, care nu au legătură cu povestea principală, dar uneori pot reprezenta propria poveste, în unele cazuri chiar împărțită pe mai multe capitole.

Capitolul 1[modificare | modificare sursă]

După ce este lăsat la Academia Bullworth de către mama sa și noul ei soț, tânărul Jimmy Hopkins îl întâlnește pe directorul școlii, Dr. Crabblesnitch, care îi dă un scurt discurs sarcastic de bun venit la școală, avertizându-l "să-și păstreze nasul curat". La scurt timp după aceasta, Jimmy sosește la dormitorul băieților, unde este imediat atacat de niște bătăuși și îi întâlnește și se împrietenește rapid cu seniorul Gary Smith și bobocul Peter "Pete / Petey" Kowalski. Gary se ia adesea de Petey și, asumându-și rolul de mentor pentru Jimmy la Academia Bullworth, îi face turul școlii, prezentându-i diferitele "găști" de aici: Bătăușii, Tocilarii, Prepii, Greaserii și Sportivii.

În primele luni la Bullworth, Jimmy și Gary, uneori acompaniați și de Pete, lucrează împreună pentru a-și arăta dominanța asupra găștilor, jucându-le diferite farse. Jimmy se confruntă adesea cu Bătăușii, care se iau constant de el din cauza statului său de elevul nou sosit, dar dovedește curând că le este superior, și își face prieteni în rândul Tocilarilor, precum Algernon "Algie" Papadopoulos, pentru care lucrează pe post de gardă de corp, deoarece toți se iau de el, și mai târziu îl ajută să-l salveze pe Bucky Pasteur, un alt membru al Tocilarilor, de Bătăuși, și Earnest Jones, liderul Tocilarilor, pe care îl ajută să câștige alegerile pentru președintele clasei după ce îl protejează de Sportivi, care au încercat să-i ruineze discursul în fața școlii; Jimmy începe, de asemenea, o scurtă relație cu Beatrice Trudeau, după ce o ajută să-și recapete notițele de la Mandy Wiles, majoreta șefă a școlii și o membră a Sportivilor. Când sosește Halloween-ul, Jimmy și Gary profită de absența profesorilor pentru a juca numeroase farse, în special Domnului Burton, profesorul de sport.

La scurt timp după Halloween, Gary decide să își pună în aplicare marele plan de a prelua controlul asupra școlii și îl duce oe Jimmy la o arenă subterană, unde Gary îl trădează pe Jimmy și îl pune să se lupte cu Russell Northrop, liderul Bătăușilor. Jimmy reușește să-l învingă pe Russell și îl convinge să nu se mai ia de ceilalți elevi, făcând astfel pace cu Bătăușii.

Tot în timpul acestui capitol, Jimmy se împrietenește cu un om fără casă care locuiește în spatele școlii și îl învață noi mișcări de luptă, în schimbul unor radio tranzistori; recuperează jurnalul lui Beatrice de la Domnul Hattrick, profesorul de matematică; și îl ajută pe Melvin O'Connor, un alt membru al Tocilarilor, să-și recupereze cărțile de joc de la Bătăuși.

Capitolul 2[modificare | modificare sursă]

Cu Bătăușii sub controlul lui, Jimmy devine mai respectat printre elevi și este apropiat de Prepi, care sunt impresionați după ce Jimmy l-a bătut pe Russell și îl invită să se înscrie în turneul lor de box de la sala de box din Vechea Vale Bullworth. Jimmy începe să devină tot mai apropiat de Prepi, începând o relație cu o membră de-a lor, Pinky Gauthier, după ce o ajută să obțină bilete la un film și o scoate la o întâlnire la carnavalul din oraș, și câștigând turneul lor de box, al cărui premiu este o veche casă pe plajă. De asemena, Jimmy se împrietenește cu Domnul Galloway, profesorul de engleză, care este amenințat cu concedierea de către Domnul Hattrick, ce plănuiește să-i expună dependența de alcool lui Crabblesnitch. Drept răzbunare pentru acest lucru, un grup de Prepi, conduși de Tad Spencer, plănuiesc să-i vandalizeze casa lui Hattrick și îi cer lui Jimmy să-l ajute. Totuși, când Jimmy sosește acolo, el descoperă că Gary i-a convins pe Prepi să se întoarcă împotriva lui și reușește la limită să scape din capcana lor.

Acum în relații proaste cu Prepii, Jimmy este adesea atacat de ei. Încercând să dovedească că este le este superior, Jimmy îi învinge pe Prepi într-o cursă pe biciclete și mai târziu vandalizează casa lui Tad cu ouă, drept răzbunare; de asemenea, el lucrează alături de Ricky Pucino, un membru al Greaserilor, pentru a-și recupera trofeul câștigat la cursa pe biciclete, după ce Prepii au încercat să i-l fure. În cele din urmă sosește iarna iar Jimmy devine mai apropiat de Petey, cerându-i ajutorul pentru a scăpa definitiv de Prepi. La sfatul lui, Jimmy îl provoacă pe cel mai puternic dintre Prepi, Bif Taylor, la un meci de box și îl învinge, dovedind astfel că le este superior. Totuși, Prepii refuză să accepte acest lucru și împreună cu liderul lor, Derby Harrington, se luptă cu Jimmy, rezultând într-o încăierare masivă. După Jimmy reușește să-i bată pe toți, el îl forțează pe Derby să-l recunoască drept noul lor lider.

Tot în timpul acestui capitol, Jimmy îl ajută pe Dr. Slawter, profesorul de biologie, să omoare o plantă rară deținută de Derby; pe Domnul Burton să colecteze niște lenjerie intimă din dormitorul fetelor (sub pretextul că ar fi rufe pe care trebuie să le spele); și pe Brandy, o angajată la carnavalul din oraș, să distrugă toți piticii de grădină din oraș, deoarece îi găsește foarte ofensatori pentru statura ei mică.

Capitolul 3[modificare | modificare sursă]

Este mijlocul iernii iar Jimmy, cu Bătăușii și Prepii supuși lui, este mai respectat ca niciodată. El este apropiat de Greaseri, rivalii Prepilor, care îi spun că liderul lor, Johnny Vincent, are nevoie de ajutorul lui. La sfatul lui Pete, Jimmy este de acord, deoarece Johnny l-ar putea ajuta să-l găsească pe Gary și să se răzbune pe el, și îl ajută pe Johnny, care are probleme legate de controlul furiei, să expună o relație secretă între iubita lui, Lola Lombardi, și un membru al Prepilor, Gord Vendome. Mai înfuriat ca niciodată de această descoperire, Johnny îi cere lui Jimmy ajutorul pentru a se răzbuna pe Gord și astfel Jimmy îl ademenește pe acesta la un parc de biciclete abandonat, unde este ambuscat și bătut de Johnny și alți Greaseri. Datorită ajutorului său, Jimmy este acum într-o relație bună cu Greaserii, dar a pierdut din respectul Prepilor. Într-o încercare de-al recâștiga, Jimmy dă cu grafitti de-al Prepilor peste tot prin teritoriul Greaserilor, ceea ce îl repune într-o relație bună cu Prepii dar îi înfurie în schimb pe Greaseri.

Mai târziu, Jimmy se întâlnește cu Earnest, care îi cere să-l găsească pe Algie, temându-se că Johhny îi va face ceva rău, deoarece și Algie se întâlnește în secret cu Lola. Cu ajutorul lui Cornelius Johnson, un membru al Tocilarilor, Jimmy îi găsește în cele din urmă pe Algie și Lola, numai pentru a descoperi cât de înșelătoare și manipulatoare este aceasta de fapt, deoarece se întâlnește cu Algie doar pentru a o ajuta cu temele, precum și cu Chad Morris, un membru al Prepilor, doar pentru banii săi. Lola ajunge să se despartă de amândoi, chiar când apar și alți Greaseri, conduși de Norton Williams, mâna dreaptă a lui Johnny. Acesta îi pune pe Greaseri să-i atace pe Jimmy, Cornelius și Algie, dar toți trei reușesc să scape după o urmărire pe biciclete iar Jimmy mai câștigă respect din partea Tocilarilor, dar ajunge tot mai urât de Greaseri. Mai târziu, Lola îi pune pe Jimmy și Johnny să se întreacă într-o cursă de biciclete și, după ce Jimmy câștigă, Lola devine mai interesată de el, ceea ce îl înfurie pe Johnny. El o alungă pe Lola din ascunzătoarea Greaserilor din New Coventry, dar ea îl convinge pe Jimmy să se ducă acolo și să îi recupereze toate lucrurile, deși acest lucru rezultă în lupta cu numeroși Greaseri, inclusiv Norton, care conduce locul în absența lui Johnny.

Ceva timp mai târziu, Jimmy se întâlnește din nou cu Lola, care îi spune că Prepii și Greaserii au o luptă masivă pentru ea. Încercând să-i oprească, Jimmy sosește la locul luptei și îi bate pe toți Greaserii, chiar când apare și Johnny, pregătit să-l învingă pe Jimmy, dar este întrerupt de sosirea poliției. Johnny încearcă să scape, dar Jimmy îl urmărește și amândoi ajung la un depozit de fiare vechi, care se dovedește să fie o ambuscadă a Greaserilor. Cu ajutorul lui Petey, Jimmy îi bate pe toți iar apoi îl confruntă pe Johnny, care îi dezvăluie că a făcut totul pentru Lola și își acceptă înfrângerea, spunând că Jimmy o poate avea. Totuși, Jimmy nu este interesat de Lola și a luptat doar pentru a-și dovedi superioritatea, astfel că Johnny îl recunoaște pe Jimmy drept noul lider al Greaserilor.

Tot în timpul acestui capitol, Jimmy se împrietenește cu un om fără casă alcoolic care pretinde că este Moș Crăciun și îl ajută cu diferite favoruri, precum să bată niște copii care s-au luat de el, să distrugă evenimentul organizat de un Moș Crăciun rival, și să organizeze un eveniment tradițional de "stat în poala Moșului" pentru copiii din oraș. De asemenea, Jimmy o ajută pe Edna, doamna de la cantină de la Bullworth, să aibă o întâlnire cu Dr. Watts, profesorul de chimie; participă la un concert de Crăciun după ce este șantajat de Doamna Peters, profesoara de muzică; recuperează niște benzi desenate furate pentru Zack Owens, proprietarul unui magazin local de benzi desenate; livrează câteva pachete ce conțin chimicale periculoase pentru Dr. Watts; vandalizează casa Domnului Hattrick pentru Domnul Galloway, după ce acesta a încercat din nou să-l facă să fie concediat; și obține acces la ascunzătorile Tocilarilor și Greaserilor, după ce le câștigă respectul prin a-i bate la un joc video, respectiv luptă corp la corp.

Capitolul 4[modificare | modificare sursă]

A sosit primăvara iar Jimmy are deja trei găști sub conducerea lui. Determinat să aducă definitiv pacea la Academia Bullworth, el decide să preia apoi controlul asupra Sportivilor, considerați a fi cea mai puternică dintre găști. Pentru a face acest lucru, Jimmy are nevoie de ajutorul rivalilor lor, Tocilarii, dar în ciuda întregului ajutor pe care li le-a acordat, aceștia s-au întors împotriva lui și refuză să-l ajute. Luptându-se cu numeroși Tocilari pentru a ajunge la ascunzătoarea lor de la Observator, Jimmy îl confruntă în cele din urmă pe Earnest și reușește să-l învingă. După ce îl convinge că nu este doar un alt bătăuș și pot fi prieteni, Jimmy câștigă respectul lui Earnest și al Tocilarilor, astfel încât ei sunt de acord să-l ajute să-i învingă pe Sportivi.

Earnest vine cu un plan s-o umilească pe Mandy Wiles și îl pune pe Jimmy să-i facă niște poze neadecvate, pe care Tocilarii le pun apoi peste tot prin oraș. Mandy este umilită, dar lui Jimmy i se face milă de ea și astfel scapă de toate pozele, ceea ce o face pe Mandy să-l placă foarte mult. După ce Jimmy protejează ascunzătoarea Tocilarilor de un atac al Sportivilor, înfuriați de umilirea lui Mandy, și îi salvează pe doi membri ai Tocilarilor, Fatty Johnson și Bucky, de o ambuscadă a Sportivilor la carnaval, Earnest vine în cele din urmă cu un plan bun pentru a-i umili pe aceștia și, din nou, îl pune pe Jimmy să facă toată treaba. Jimmy o bate pe mascota școlii și îi fură costumul, pentru a putea apoi trece neobservat prin teritoriul Sportivilor când le face o serie de farse umilitoare, chiar înainte de meciul lor cel mare. Meciul este ruinat iar Sportivii, umiliți în fața întregii școli, îl provoacă pe Jimmy la un meci de fotbal pentru a-și recăpăta onoarea. Jimmy reușește să-i bată pe toți, inclusiv pe liderul lor, Ted Thompson, care este umilit și mai tare și astfel îl recunoaște pe Jimmy drept noul lor lider. Cu Sportivii acum sub controlul lui, Jimmy a obținut în sfârșit controlul asupra întregii școli.

Tot în timpul acestui capitol, Jimmy se împrietenește cu Doamna Philips, profesoara de artă, și o ajută să-l elibereze pe Domnul Galloway de la Azilul Happy Volts, un azil pentru nebuni, după ce a fost trimis acolo din cauza Domnului Hattrick, și mai târziu să adune toate cele necesare pentru întâlnirea ei cu Domnul Galloway, în ciuda intervenției unui membru al Greaserilor, Larry "Peanut" Romano. De asemenea, Jimmy obține acces la ascunzătoarea Sportivilor, după ce le câștigă respectul prin a-i bate la un meci de dodgeball.

Capitolul 5[modificare | modificare sursă]

Cu toate găștile unite sub conducerea lui Jimmy, pacea este restaurată la Bullworth iar Jimmy, care se bucură de faima și gloria sa recent obținută, este respectat de toată lumea. Deși rămâne prieten bun cu Pete, el începe să-l ignore și petrece mai mult timp cu găștile, astfel că nu îi ascultă avertismentele că Gary încă le mai poate cauza probleme. Acest lucru se adeverește când Gary vorbește în secret cu liderii găștilor și îi convinge să pună foarte multă presiune pe Jimmy, astfel încât acesta este de acord să vandalizeze primăria orașului Bullworth, pentru a le arăta tuturor că este un lider adevărat. Când se întoarce de acolo, Jimmy este martor al unei serii de farse periculoase, orchestrate de Gary: biblioteca Tocilarilor este infestată cu șobolani, sala de sport a Sportivilor este în flăcări, Johnny a fost dus la Azilul Happy Volts după ce nu și-a putut controla furia, iar trofeele de box ale Prepilor au fost furate. Deși Jimmy rezolvă toate aceste probleme, toate găștile - cu excepția Bătăușilor - se întorc împotriva lui, considerând că proasta conducere a lui Jimmy a condus la aceste incidente, și îl alungă dintre ei. De parcă lucrurile nu ar putea fi mai rele pentru Jimmy, el este chemat la scurt timp după toate acestea în biroul lui Crabblesnitch, care îi dezvăluie că Gary i-a spus cum Jimmy a vandalizat primăria și îl exmatriculează de la Academia Bullworth.

Deși Jimmy își acceptă inițial înfrângerea, Pete îl convinge să se răzbune pe Gary. Aflând că farsele au fost realizate de "Towni", o bandă de foști elevi la Bullworth pe care Gary i-a convins să colaboreze cu el în a se răzbuna pe școală, Jimmy sosește la Parcul Industrial Blue Skies, unde aceștia își fac de regulă veacul. Aici, el o întâlnește pe Zoe Taylor, o membră a Townilor care a fost, de asemenea, exmatriculată de la Bullworth, din cauză că s-a plâns de Domnul Burton care a agresat-o sexual. După ce Jimmy o ajută să-i facă o farsă lui Burton drept răzbunare, Zoe îl ajută pe Jimmy să-l găsească pe liderul Townilor, Edgar Munsen. Cu ajutorul lui Russell - singurul său aliat rămas - Jimmy intră cu forța în ascunzătoarea Townilor și îl confruntă singur pe Edgar, în timp ce Russell distrage poliția iar Zoe îi ține pe ceilalți Towni ocupați. După ce îl bate, Jimmy îi explică lui Edgar cum Gary i-a păcălit și câștiga astfel respectul lui și al Townilor.

Puțin timp mai târziu, Jimmy se întâlnește din nou cu Zoe, care îi spune că Gary a convins prefecții să i se alăture și împreună au preluat controlul asupra Academiei Bullworth, legându-l pe Crabblesnitch și iscând un război total între găști. În timp ce Zoe se duce după ceilalți Towni, Jimmy îl ajută pe Russell să scape de poliție și cei doi sosesc împreună la Academia Bullworth, unde îi așteaptă Edgar și alți Towni. În timp ce aceștia se duc să oprească elevii din a se lupta, Jimmy și Russell se plimbă prin școală pentru a-i găsi și învinge pe toți liderii găștilor. După ce îi bat pe Johnny și niște Greaseri în dormitorul fetelor, pe Earnest și niște Tocilari în sala de sport, pe Ted și niște Sportivi în bibliotecă și pe Derby și niște Prepi în Casa Harrington, Jimmy și Russell intră în cele din urmă școală pentru a-l confrunta pe Gary, dar îl găsesc doar pe Edgar, care tocmai a bătut de unul singur Bătăușii. După ce Edgar pleacă să mai oprească alți elevi iar Russell se duce după prefecți, Jimmy rămâne singur să-l înfrunte pe Gary.

El îl urmărește până pe acoperișul școlii, unde Gary se laudă cu cât de ușor i-a manipulat pe toți să facă exact ce a vrut și că va câștiga indiferent ce se va întâmpla. După ce Gary o insultă pe mama lui Jimmy, cei doi încep să se bată și, chiar când Jimmy iese învingător, amândoi cad prin acoperiș, ajungând în biroul lui Crabblesnitch. Odată eliberat, Crabblesnitch îl exmatriculează pe Gary, îl concediază pe Burton pentru acțiunile sale împotriva lui Zoe, și îl laudă pe Jimmy pentru eroismul său, permițându-i lui și lui și lui Zoe să se întoarcă la Academia Bullworth și numindu-l pe Pete prefect în locul lui Gary. În timp ce toți prietenii și aliații săi (inclusiv liderii găștilor, care și-au recăpătat respectul pentru el) sărbătoresc, Jimmy și Zoe se sărută.

Tot în timpul acestui capitol, Jimmy pune capăt conflictului dintre Domnul Galloway și Hattrick, după ce îi face acestuia din urmă poze când vinde răspunsuri la teste elevilor și le duce apoi lui Crabblesnitch, care îl concediază pe Hattrick fără ezitare (în schimbul întregului ajutor al lui Jimmy, Galloway îi promite să se lase de dependența lui de alcool); iese la o întâlnire cu Zoe prin a vandaliza depozitul tatălui lui Tad Spencer alături de ea, deoarece Zoe îl urăște pe Tad și familia lui; se împrietenește cu un membru al Townilor, Clint (uneori numit și Henry), și îl ajută să distrugă niște cutii poștale din Vechea Vale Bullworth, deoarece îi urăște pe copiii bogați, și mai târziu să fure niște biciclete; și obține acces la ascunzătoarea Townilor, după ce le câștigă respectul prin a-i bate într-o luptă corp la corp.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Rockstar a anunțat Bully în mai 2005 pentru PlayStation 2 și Xbox, plănuind inițial să-l lanseze în octombrie 2005. Informații timpurii de la Take-Two Interactive despre joc indicau că jucătorul și-ar fi asumat rolul unui bătăuș, iar câteva capturi de ecran publicate de Electronic Gaming Monthly l-au arătat pe protagonist făcând farse și lovind alți elevi. Totuși, jocul final s-a dovedit a fi diferit, protagonistul fiind un elev cauzator de probleme care se împotrivește bătăușilor, ajungând astfel să-i bată în auto-apărare.

Versiunea de PlayStation 2 a jocului utilizează prin RenderWare o variantă mai avansată a motorului folosit pentru Grand Theft Auto: San Andreas. Rockstar Vancouver a decis să facă fiecare elev din școală cu un aspect și o personalitate unică.

La elaborarea personajelor, echipa a avut ca scop recrearea stării de a fi copil și să o facă plăcută. Au fost făcute paralele între Jimmy și Holden Caulfield din cartea De veghe în lanul de secară, deoarece pentru amândoi viața acasă este dificilă și sunt trimiți la mai multe școli private. În versiune timpurii ale jocului, antagonistul principal ar fi trebuit să fie directorul școlii pompos, Dr. Crabblesnitch, dar acest rol a fost în cele din urmă luată de Gary Smith, un elev care se împrietenește inițial lui Jimmy. Descris ca un sociopat, Gary suferă de tulburări mentale cauzate de lipsa de atenție și este narcisist, astfel că ajunge să-l trădeze pe Jimmy, deoarece se consideră mai inteligent și mai bun decât toți ceilalți și își dorește să conducă întreaga școală de unul singur.

Scholarship Edition[modificare | modificare sursă]

Pe 19 iulie 2007, Rockstar a anunțat lansarea unei versiuni îmbunătățite a lui Bully pentru Wii și Xbox 360, intitulată Bully: Scholarship Edition. Rockstar New England, redenumită mai târziu Mad Doc Software, a condus dezvoltarea versiunii pentru Xbox 360, în timp ce Rockstar Toronto a lucrat la o versiune pentru Wii. Aceste două versiuni au fost lansate amândouă pe 4 martie 2008. O versiune pentru Microsoft Windows a fost dezvoltată ulterior de Rockstar New England și lansată pe 21 octombrie 2008. Jocul conține câteva lucruri noi, inexistente în versiunea originală, precum noi misiuni, personaje, ore de curs clase și haine. Au fost făcute unele modificări minore la povestea jocului și fișierele vocale foarte comprimate ale versiunii originale au fost înlocuite cu unele de calitate superioară. Personajelor non-jucător întâlnite aleatoriu prin lumea jocului le-au fost date, de asemenea, mai multe linii de dialog. În plus, au fost adăugate și mini-jocuri competitive pentru doi jucători, "Realizările" pentru versiunea de Xbox 360 și comenzile de mișcare și pointer pentru Telecomanda Wii, în cazul versiuni pentru Wii. Toate versiunile Scholarship Edition folosesc motorul de joc Gamebryo în loc de cel RenderWare, care a fost folosit pentru versiunea originală.

Recepție[modificare | modificare sursă]

Bully a primit recenzii "în general favorabile" de la critici, conform analizorului agregator Metacritic.

Începând cu data de 12 martie 2008, versiunea de PlayStation 2 a lui Bully a vândut 1,5 milioane de copii, conform celor spuse de Take-Two Interactive.

Daniel Wilks de la Hyper a lăudat jocul pentru "povestea inteligentă, câteva misiuni noi și personaje bine construite". Totuși, el a criticat jocul pentru "dilatarea timpului, camerele greu de controlat și mini-jocurile generice și repetitive".

Scholarship Edition[modificare | modificare sursă]

Bully: Scholarship Edition a fost lansat pe 4 martie 2008. Atât versiunea pentru Wii cât și cea pentru Xbox 360 a primit recenzii în general pozitive de la IGN, cu o notă de 8/10 pentru Wii și 8.7/10 pentru Xbox 360. 1UP.com a dat versiunii pentru Wii nota A și versiunii pentru Xbox 360 nota B. Gameplasma a dat versiunii pentru Wii un 9/10. Totuși, versiunea pentru PC a primit recenzii mixte, cu un rating "bun" de 7.8/10 de la IGN și un C- de la 1UP.com, care a numit jocul "o versiune inferioară care - în ciuda timpul ridicol de mare care a durat pentru a fi făcută - se simte ca ceva făcut în grabă". GameSpot a evaluat-o mai târziu cu un rating "echitabil" de 6/10, numind-o "o încercare leneșă de a porta jocul, care elimină din distracția clasică a lui Bully la școală". Versiunea pentru Xbox 360 a lui Bully: Scholarship Edition s-a dovedit a fi instabilă în unele console ale jucătorilor, ducând la diferite glitch-uri, crash-uri și probleme de performanță. Pe 20 martie a fost lansat un patch, dar câțiva jucători au raportat că problemele încă mai există.

Premii[modificare | modificare sursă]

 • "Cel mai bun joc de acțiune pentru PlayStation 2" de la IGN.
 • "Cea mai bună muzică originală" de la GameSpot.
 • Finalist la "Jocul Anului 2006" al GaneSpot.
 • "52 de jocuri pe care încă le vom mai juca din 2006" din Gaming Target.
 • A apărut în "1001 Jocuri Video pe care trebuie să le joci înainte de a muri" în 2010.
 • Bully: Scholarship Edition a fost nominalizat pentru premiul "Cel mai bun voice acting pentru un joc de pe Xbox 360" la premiile IGN din 2008.
 • Versiunea originală de PlayStation 2 a lui Bully a primit un premiu "Platină" pentru vânzări de la Entertainment and Leisure Software Publishers Association (ELSPA), indicând peste 300.000 de copii vândute în Regatul Unit.

Controverse[modificare | modificare sursă]

Numele și gameplay-ul lui Bully a dus la diferite controverse din partea părinților și profesorilor care au observat conținutul matur din jocurile Rockstar anterioare, inclusiv controversa "Hot Coffee" din GTA: San Andreas. Grupuri precum Bullying Online și Peaceaholics au criticat jocul pentru încurajarea bătăușilor, deși toate acestea au fost înainte ca jocul să fi fost măcar lansat. Jucătorul poate, de asemenea, să sărute anumite fete sau băieți din joc, cea ce a fost luat în considerare când ESRB a dat un rating produsului. Panourile de clasificare au interzis în general Bully pentru adolescenți. În Statele Unite, Entertainment Software Rating Board (ERSB) i-a dat un rating T (adolescenți), în Regatul Unit, British Board of Film Classification (BBFC) i-a dat un rating de 15 ani, în Austarlia, Classification Board i-a dar un rating M (maturi), iar în Noua Zeelandă, Office of Film and Literature Classification (OFLC) i-a dat un rating de 13 ani.

În 2007, Yahoo! Games a inclus Bully printre top 10 cele mai controversate jocuri din toate timpurile.

Cenzurarea[modificare | modificare sursă]

Bully a fost interzis în Brazilia. În aprilie 2008, justiția Braziliană a interzis comercializarea și importarea jocului. Decizia a fost luată de judecătorul Flávio Mendes Rabelo din statul Rio Grande do Sul pe baza constatărilor psihologice ale societății de psihologie de stat care a spus că jocul ar pute dăuna adolescenților și adulților. Oricine ar fi prins vânzând jocul va fi amendat cu 1.000.000 de reali. Aproximativ 8 ani mai târziu, în iulie 2016, jocul a fost oficial relansat în Brazilia, pentru porturile de PC și PS4.

În timp ce Keith Vaz, deputatul britanic al muncii, a cerut ca jocul să fie interzis sau să i se dea un rating de 18 ani în Regatul Unit înainte de lansare, jocul a fost lansat cu un rating de 15 ani. Currys și PC World, amândouă deținute de DSG International, au spus că nu și-au dorit să vândă jocul în Regatul Unit pentru că "nu se potrivea cu imaginea de jocuri prietenoase pentru familie a lui Currys". Declarația menționează ce Currys crede că este "legătura explicită între copii și violență" ca motivul din spatele interzicerii. În ciuda deciziei, alți comercianți stradali precum Game, HMV și Virgin Megastores și-au anunțat intenția de a depozita jocul.

Înainte de rating-ul din partea lui ESRB și lansarea lui Bully, Jack Thompson a depus un proces în încercarea de a interzice jocul în Florida. Thompson a declarat că jocul este o "încălcare a dreptului comun" și "simulator al masacrului de la Columbine". Cererea lui Thompson, depusă la cea de-a 11-a Curte de Circuit Judiciară, a cerut ca Wal-Mart și Take-Two Interactive să îi furnizeze o copie în avans a lui Bully, astfel încât să poată avea o "a treia parte" care să joace jocul și să determine dacă ar putea fi considerat o încălcare publică a dreptului comun în Florida, caz în care ar putea fi interzis. Take-Two Interactive s-a oferit să dea o copie și să-i lase atât pe judecător, cât și pe Thompson să vizualizeze jocul în camerele judecătorului pe 12 octombrie 2006. Pe 13 octombrie 2006, judecătorul Ronald Friedman a decis în favoarea expedierii jocului, menționând că nu există conținut în joc care nu era deja la televizor noaptea târzie. Thompson a răspuns la această hotărâre printr-un discurs adresat judecătorului. Când a fost oferită o construcție de previzualizare, mass-media americană și-a creat o imagine în general pozitivă despre jocului. Presa a descris jocul ca o formă liberă, concentrându-se pe construirea unei rețele sociale și învățarea de noi competențe din clase, cu pedepse strict aplicate pentru abateri grave.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Redump.org 
 2. ^ „Bully Game Info”. GameFAQs. Accesat în . 
 3. ^ „Bully's Scholarly Additions”. IGN. . Accesat în . 
 4. ^ Onyett Charles (). „Bully: Scholarship Edition Confirmed for PC”. IGN. Accesat în . 
 5. ^ „Bully”. Rockstar Games. . Accesat în . 
 6. ^ Richardson Ben (). „Bully in name change shock”. Gamesradar.com. Accesat în . 
 7. ^ „Bully for Xbox canceled”. ign.com. Accesat în . 
 8. ^ EGM Staff (). „Rockstar's Bully Afterthoughts from 1UP.com”. 1UP.com. Accesat în . He's a fascinating character, definitely, and Bullworth is a fascinating place, so obviously we would love to explore, but we have no plans right now for it. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]