Bulevardul Regele Ferdinand din Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Capătul nordic al bulevardului

Bulevardul Regele Ferdinand, în trecut denumit Strada Podului, este o stradă din centrul orașului Cluj-Napoca, România, cu edificii din secolele XVIII - XIX, care servește în prezent ca stradă comercială.

Capătul nordic al străzii îl reprezintă intersecția cu Someșul Mic. În această zonă se află un ansamblu de clădiri care delimitează capetele podului de peste Someș și au fost ridicate la sfârșitul secolului XIX. Acestea se caracterizează printr-un amestec al formelor barocului, Renașterii și goticului. Dintre acestea patru, Palatul Szekéy, situat la numărul 37, face notă aparte. Portalul, ancadramentele, arcadele oarbe, frizele dintre nivele și sub cornișă dovedesc apartenența la stilul neogotic. Fațada este împodobită cu decoruri geometrice și florale din teracotă.

Bulevardul Regele Ferdinand în secolul XIX

La capătul nordic, s-a construit Palatul Telefoanelor, o clădire impresionantă care se alătură unui ansamblu de clădiri moderniste din Strada George Barițiu (o stradă învecinată). Această clădire a fost achiziționată în 2006 de către Banca Transilvania, care dorește să o folosească drept sediu central al băncii.

Imagine actuală de pe Bulevardul Regele Ferdinand

Activitatea comercială este prezentă pe întreaga stradă, prin magazine selecte. Printre mărcile care au închiriat spații comerciale pe stradă se numără Kenvelo, Lee Cooper, Quiksilver, ECCO, Lotto, Guess. Centrul activității îl reprezintă însă magazinul Central, o galerie ce curpinde standuri cu produse de îmbrăcăminte, parfumerie, încălțăminte, menaj, electrice și electrocasnice, între altele mărci ca Steillmann, s.Oliver, Killtec sau L'Oreal Paris.

Bulevardul Regele Ferdinand leagă Piețele Unirii și Mihai Viteazul. Numele străzii a variat în timp. Cea mai veche denumire cunoscută a străzii este cea de Platea Pontis (Strada Podului în latină), întrucât ducea până la Someș pe care îl traversa peste un pod. Ulterior a fost numită la mijlocul sec. XIII Hydwcha (Strada Podului în maghiară), din 1848 Wesselenyi Miklos, din 1923 până în 1949 Calea Ferdinand, în perioada ocupației hortiste s-a numit Wesselenyi, în perioada comunistă i s-a schimbat numele în Gheorghe Doja, urmând ca în cele din urmă să primeasca numele Regele Ferdinand din 1999.

Legături externe[modificare | modificare sursă]