Bompiani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bompiani
Fondată  Modificați la Wikidata
Fondator(i)Valentino Bompiani[*]  Modificați la Wikidata
Țara Italia  Modificați la Wikidata
SediuMilano
Prezență online
site web oficial

Bompiani este o editură italiană cu sediul în Milano, Italia. Ea a fost fondată în 1929 de către Valentino Bompiani.[1] În 1990 Bompiani a devenit parte a concernului multimedia RCS MediaGroup.[2] În octombrie 2015, RCS MediaGroup, inclusiv Bompiani, a fost achiziționat de Arnoldo Mondadori Editore, cea mai mare casă editorială a Italiei. Mondadori este deținută de Fininvest, holdingul controlat de Silvio Berlusconi. Achiziția a fost controversată.[3] În martie 2016 autoritățile anti-trust italiene au decis că Mondadori trebuie să vândă Bompiani pentru a se încadra în prevederile legii.[4] Nouă companii, inclusiv Amazon și HarperCollins, și-au exprimat interesul în achiziționarea editurii Bompiani.[5][6] În septembrie 2016 Bompiani a fost vândut companiei Giunti Editore pentru suma de 16,5 milioane de euro.[7][8]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Bompiani s-a confruntat cu încercări de cenzură editorială din partea guvernului fascist al Italiei începând din anii 1920 până prin anii 1940. În 1940 Valentino Bompiani a fost chemat la Roma pentru a se întâlni cu Alessandro Pavolini, ministru al culturii populare. La această întâlnire, Pavolini i-a spus lui Bompiani că trebuie să limiteze numărul de traduceri pe care le publica editura. La momentul întâlnirii, Bompiani se pregătea să publice o antologie de scriitori americani. În ciuda faptului că i s-a spus să nu facă acest lucru, Bompiani a continuat să lucreze la elaborarea antologiei. Pavolini a aflat de acest lucru și i-a scris lui Bompiani că „Statele Unite este un inamic potențial al nostru... Nu este timp pentru efectuarea unor acte de curtoazie față de America, nici măcar pe plan literar”.[9] Bompiani a elaborat antologia cu toate acestea, solicitându-i o introducere lui Emilio Cecchi, care a căutat să descurajeze orice „entuziasm excesiv” față de America. Pavolini a fost mulțumit de introducerea lui Cecchi și antologia a fost în cele din urmă publicată.[10][11]

În 1972, compania a fost cumpărată de Grupul Fiat. În 1990 a devenit parte a RCS MediaGroup.

Autori[modificare | modificare sursă]

Lista autorilor publicați de Bompiani include 17 câștigători ai Premiului Nobel, plus autori celebri nepremiați ca Alberto Moravia și Umberto Eco.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Valentino Bompiani, Italian Publisher, 93”. New York Times. . Accesat în . 
  2. ^ „Di chi sono le case editrici italiane?”. Italian Post. . Accesat în . 
  3. ^ Eco, Umberto (). „Let's Not Allow Berlusconi's Mondadori to Devour the Entire Rizzoli–Corriere Group”. New York Review of Books. Accesat în . 
  4. ^ „Mondadori dovrà vendere Bompiani”. Italian Post. . Accesat în . 
  5. ^ „BRIEF-Mondadori says Amazon, Harpercollins interested in buying Bompiani”. Reuters. . Accesat în . 
  6. ^ "Amazon e HarperCollins su Bompiani". Ma Mondadori preferirebbe restasse italiana”. Il Libraio. . Accesat în . 
  7. ^ Delli Compagni, Agostina (). „Mondadori cede Bompiani a Giunti per 16,5 milioni di euro”. Wired. Accesat în . 
  8. ^ „BRIEF-Mondadori unit Rizzoli Libri sells Bompiani business unit to Giunti Editore”. Reuters. . Accesat în . 
  9. ^ Jones, Derek (). Censorship: A World Encyclopedia. Routledge. ISBN 9781136798634. Accesat în . 
  10. ^ Rundle, Christopher (). Publishing Translations in Fascist Italy. Peter Lang. pp. 199–200. ISBN 9783039118311. Accesat în . 
  11. ^ Bonsaver, Guido. Mussolini censore: Storie di letteratura, dissenso e ipocrisia. Gius.Laterza & Figli Spa. ISBN 9788858109793. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]