Bnei Brak

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bnei Brak
בני ברק
—  Oraș  —
Vedere de pe Colina Sokolov. În depărtare, spre sud-est - blocurile turn din Ramat Gan şi Tel Aviv
Vedere de pe Colina Sokolov. În depărtare, spre sud-est - blocurile turn din Ramat Gan şi Tel Aviv
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Bnei Brak se află în Israel
Bnei Brak
Bnei Brak
Bnei Brak (Israel)
Poziția geografică
Coordonate: Coordonate: 32°5′N 34°50′E / 32.083°N 34.833°E / 32.083; 34.83332°5′N 34°50′E / 32.083°N 34.833°E / 32.083; 34.833

Țară Israel Israel
District Districtul Tel Aviv
Întemeiere 1924

Guvernare
 - Primar rabinul Hanoch Zeibert (Deghel Hatorá ("Steagul Torei"), 2008)

Suprafață
 - Oraș 7,088 km²
Altitudine 10 m.d.m.

Populație (2011)
 - Oraș 163300 locuitori
 - Densitate 22 239 loc./km²

Fus orar EET (+2)
 - Ora de vară (DST) EEST (+3)

Localități înfrățite
 - Lakewood Township[*] Statele Unite ale Americii
 - Brooklyn Statele Unite ale Americii

Prezență online
Sit oficial
GeoNames Modificați la Wikidata
Facebook Modificați la Wikidata

Bnei Brak (transliterat uneori Bene Beraq, în ebraică בְּנֵי בְרַק‎‎) este un oraș din Israel, situat în partea centrală a șesului de coastă, la nord est de Tel Aviv, împreună cu care face parte din aria metropolitană Gush Dan și din districul Central. Se învecinează cu Tel Aviv, Ramat Gan, Petah Tikva și Ghivat Shmuel.

Bnei Brak este un centru al iudaismului ultraortodox și cea mai mare parte din populația localității sunt evrei "haredim", bigoți, practicanți cu strictețe ai prescripțiilor religioase iudaice. În oraș se află un mare număr de instituții religioase de învățământ de toate gradele, inclusiv ieșive însemnate, ale curentelor hasidice și ale curentului numit „lituanian” (sau „mitnaghed”, adică opus hasidismului), de asemenea numeroase singagogi și case de rugăciune.

Suprafața orașului este de numai 709 hectare, iar populația, după cifrele Biroului Central de Statistică al Israelului, număra în anul 2009 154,400 locuitori. Prin urmare, Bnei Brak este unul din cele mai dense localități ale țării. De asemenea, din cauza marii natalități și a numărului mare de bărbați care își petrec timpul exclusiv în învățătura religioasă, Bnei Brak se numără printre cele mai sărace localități ale Israelului. Orașul are și un singur cartier cu populație laică, Pardes Katz, dar și el capătă în cursul anilor un caracter tot mai religios.

Bnei Brak a fost fondat în anul 1924 de către un grup de evrei hasizi polonezi din Varșovia, organizați în societatea „Bait venahalá” (Cămin și moșie) pe pământuri care fuseseră achiziționate de la satul arab palestinian Al Hayiriye (denumit atunci Ibn Ibrak). Numele Bnei Brak a fost luat de la o așezare evreiască antică care existase în apropiere, în care sălășluiseră în vechime învățați tannaim precum Rabi Akiva.Denumirea s-a păstrat și în numele satului Ibn Abrak. Numele lui Rabi Akiva ben Yosef a fost dat principalei străzi a orașului.La fondare orașul avea o suprafață de 132 hectare.

În anul 1949 Bnei Brak a primit statutul oficial de oraș. Până în anii 1980 Bnei Brak era unicul oraș cu specific "evreiesc ultraortodox" din Israel. În ultimii ani se fac eforturi pentru ameliorarea aspectului estetic al localității și au fost înființate câteva parcuri în nordul și centrul ei.