Bnei Brak

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Bnei Brak
בני ברק
—  Oraș  —
Vedere de pe Colina Sokolov. În depărtare, spre sud-est - blocurile turn din Ramat Gan şi Tel Aviv
Vedere de pe Colina Sokolov. În depărtare, spre sud-est - blocurile turn din Ramat Gan şi Tel Aviv
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Bnei Brak se află în Israel
Bnei Brak
Bnei Brak
Bnei Brak (Israel)
Poziția geografică
Coordonate: 32°5′N 34°50′E / 32.083°N 34.833°E32°5′N 34°50′E / 32.083°N 34.833°E

ȚarăIsrael Israel
DistrictDistrictul Tel Aviv
Întemeiere1924

Guvernare
 - Primarrabinul Hanoch Zeibert (Agudat Israel ("Asociația lui Israel"), 2008)

Suprafață
 - Oraș7,300 km²
Altitudine10 m.d.m.

Populație (estimare - 2016)
 - Oraș188964 locuitori
 - Densitate25 855 loc./km²

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)

Localități înfrățite
 - Lakewood Township[*]Statele Unite ale Americii
 - BrooklynStatele Unite ale Americii

Prezență online
Sit oficial
GeoNames Modificați la Wikidata
Facebook Places Modificați la Wikidata
Bnei Brak - localizare în Gush Dan

Bnei Brak (transliterat uneori Bene Beraq, în ebraică בְּנֵי בְרַק‎‎) este un oraș din Israel, situat în partea centrală a șesului de coastă, la nord est de Tel Aviv, împreună cu care face parte din aria metropolitană Gush Dan și din districul Central. Se învecinează cu Tel Aviv, Ramat Gan, Petah Tikva și Ghivat Shmuel.

Bnei Brak este un centru al iudaismului ultraortodox și cea mai mare parte din populația localității sunt evrei "haredim", foarte evlavioși, practicanți cu strictețe ai prescripțiilor religioase iudaice. În oraș se află zeci de instituții religioase de învățământ de toate gradele, inclusiv ieșive însemnate, ale curentelor hasidice și ale curentului numit „lituanian” (sau „mitnaghed”, adică opus hasidismului), de asemenea numeroase sinagogi și case de rugăciune. Nu există discoteci, cinematografe și teatre. Primăria preconizează înființarea unei prime biblioteci publice..[1] Majoritatea străzilor sunt blocate sâmbăta pentru circulația rutieră.

Suprafața orașului este de numai 730 hectare, iar populația, după cifrele Biroului Central de Statistică al Israelului din 2016, numără 188864 locuitori. Prin urmare, Bnei Brak este unul din cele mai dense localități ale țării. Densitatea lui este de 25855 locuitori pe kilometru pătrat, iar pe kilometru pătrat de spațiu locuit 45000. De asemenea, din cauza marii natalități și a numărului mare de bărbați care își petrec timpul exclusiv în învățătura religioasă, Bnei Brak se numără printre cele mai sărace localități ale Israelului. Circa 100,000 locuitori primesc de la stat alocații pentru copii și bătrânețe. Salariul mediu al salariaților în oraș este de 5418 shekeli noi pe lună. Bugetul anual curent al localității este de 1 miliard de shekeli.Veniturile anuale ale primăriei provenind de la Ministerul învățământului și Ministerul Asistenței Sociale este de 0.5 miliarde shekeli. Venitul ei anual din încasarea impozitului municipal pe locuințe este de 97 milioane shekeli pe an, iar din impozitul pe spații ce nu sunt destinate locuințelor este 370 milioane shekeli.[2] Orașul are și un singur cartier cu populație laică, Pardes Katz, dar și el capătă în cursul anilor un caracter tot mai religios.

Bnei Brak a fost fondat în anul 1924 de către un grup de evrei hasidim polonezi din Varșovia, organizați în societatea „Bait venahalá” (Cămin și moșie) pe pământuri care fuseseră achiziționate de la satul arab Al Hayiriye (denumit atunci Ibn Ibrak). Numele Bnei Brak a fost luat de la o așezare evreiască antică care existase în apropiere, în care au activat în vechime învățați tannaim precum Rabi Akiva.Denumirea s-a păstrat și în numele satului Ibn Abrak. Numele lui Rabi Akiva ben Yosef a fost dat principalei străzi a orașului.La fondare, orașul avea o suprafață de 132 hectare.

În anul 1949 Bnei Brak a primit statutul oficial de oraș. Până în anii 1980 Bnei Brak era unicul oraș cu specific "evreiesc ultraortodox" din Israel. În ultimii ani se fac eforturi pentru ameliorarea aspectului estetic al localității și au fost înființate câteva parcuri în nordul și centrul ei. Orașul beneficiază de mare zonă industrială.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Antichitate[modificare | modificare sursă]

În vechime a existat aici un oraș filistean înființat în epoca fierului. Numele Bnei Brak apare in Biblie, în cartea Iosua 19.45 pe lista orașelor din Iudeea, pe teritoriul atribuit tribului Dan. Este menționat pe obeliscul lui Senaherib (sec.VIII î.e.n.) încă sub titlul de așezare filisteană, alături de Jaffa, Azor și Beit Dagon. Ea a devenit iudeeană în timpul celui de-al Doilea Templu și a dăinuit în epoca talmudică. Bnei Brak este pomenit în tractatul Sanhedrin (32 b) din Talmud ca fiind locul unde a trăit învățatul evreu Rabi Akiva De asemenea este amintit ca loc de învățătură rabinică în Hagada, cartea ceremonialului Paștelui evreiesc (Pesah) .

Epoca otomană[modificare | modificare sursă]

La circa 4 km sud de actualul oraș, a existat un sat arab palestinian Ibn Ibraq, care în timpul mandatului britanic asupra Palestinei și-a schimbat numele în Al Hayriye (Cel Bun) pentru a se deosebi de localitatea evreiască Bnei Brak.

Epoca mandatului britanic[modificare | modificare sursă]

Actualul oraș evreiesc a fost înființat la 14 mai 1924 de un grup de evrei religioși hasidim conduși de rabinul Itzhak Gerstenkorn veniți din Polonia.

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Primăria Bnei Brak
Ieșiva Ponevezh din Bnei Brak, unul din cele mai prestigioase seminare teologice ale iudaismului ultraortodox
  • „The Market”- suplimentul economic al ziarului „Haaretz”, Merav Moran - reportaj din 31.3.2017 și interviu cu primarul orașului Bnei Brak, rabinul Hanoch Zeibert, „Bnei Brak nu are nevoie de pomeni de la nimeni, nu vreau să primesc instrucțiuni de la Huldayi” (n.n. primarul orașului Tel Aviv)


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bnei Brak


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Marker, Merav Moran, martie 2017
  2. ^ The Marker, Merav Moran, martie 2017