Biserica romano-catolică din Cetatea Oradea

47°03′05″N 21°56′34″E / 47.05139°N 21.94278°E (Biserica romano-catolică din Cetatea Oradea)
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica romano-catolică din Cetatea Oradea
Poziționare
Coordonate47°03′05″N 21°56′34″E / 47.05139°N 21.94278°E ({{PAGENAME}})
Localitatemunicipiul Oradea
Țara România
AdresaPiața Emanuil Gojdu 41
Edificare
Data finalizării1775
Clasificare
Cod LMIBH-II-m-A-01052.02
Cod RAN26573.02.05
Nava spre altar

Biserica Cetății este o biserică romano-catolică din Oradea, monument istoric și de arhitectură[1]. Lăcașul de cult datează din anul 1775, fiind una dintre cele mai vechi clădiri ecleziastice ale orașului.

Biserica[modificare | modificare sursă]

Biserica este parte integrantă a Palatului Princiar din incinta Cetății Oradea și datează, conform cercetărilor și documentelor existente, din anul 1775[2]. Biserica a fost construită conform planurilor propuse de inginerul-arhitect Lodovico Marini, în stilul barocului provincial.

Edificiul este de plan dreptunghiular, cu o boltă semicilindrică și absida altarului semicirculară, dar încastrată în corpul de nord-est al cetății.

În 1836 a fost mistuită de un incendiu puternic, episcopul Lajcsák Ferenc fiind cel care a inițiat reconstruirea clădirii bisericii. Acoperișul turnului, inițial baroc, a devenit în urma reconstruirii, o simplă piramidă patrulateră acoperită inițial cu țiglă, iar în prezent cu tablă.

După anul 1949 biserica a fost transformată în depozit. În anul 1992, lăcașul de cult a fost restaurat, reluându-și funcțiunea inițială.

În prezent este biserica parohială a comunității romano-catolice de limbă slovacă din Oradea.

Biserica din Cetate se bucură de un prestigiu deosebit pentru că aici este considerat a fi locul în care a fost înmormântat Sfântul Rege Ladislau, în basilica romanică din secolul XI. Nu există însă informații detaliate despre forma și arhitectura catedralei ctitorită de Sfântul Ladislau spre finele secolului al XI-lea și nu există practic nici o legătură între catedrala medievală și actuala biserică din cetate[3].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.cultura.ro/sites/default/files/inline-files/LMI-BH.pdf
  2. ^ popadincrisana (), Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea, Județul Bihor, Provincia Crișana:, provinciacrisana 
  3. ^ Biserica cetății – Nagyváradi Római Katolikus Püspökség 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]