Sari la conținut

Biserica de lemn din Minead

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn „Duminica Tuturor Sfinților” din Minead, comuna Ignești, județul Arad, foto: aprilie 2013.
Biserica de lemn „Duminica Tuturor Sfinților” din Minead, comuna Ignești, județul Arad, foto: aprilie 2013.
Biserica (vest)
Nava spre iconostas
Lemn sub tencuială
Toaca

Biserica de lemn din Minead, comuna Ignești, județul Arad a fost construită în anul 1906. Are hramul „Duminica Tuturor Sfinților”.

Istoric și trăsături

[modificare | modificare sursă]

Prima mențiune documentară a satului Minead este din anul 1619[1]. Satul Minead aparține de comuna Ignești și este situat pe un drum care pleacă spre Munții Codru-Moma din apropierea satului Donceni, de pe drumul județean care leagă orașul Sebiș de Moneasa. Biserica din Minead cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților” a fost construită din lemn, în anul 1906, folosind o parte din bârnele bisericii vechi, care a fost demolată. Ctitoria anterioară fusese sfințită în anul 1831 și avusese hramul „Pogorârea Sfântului Duh"[2]. Ea fusese precedată tot de o biserică de lemn, amplasată pe „Dealul Morminților" și construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

Biserica din satul Minead este ridicată în mijlocul satului, a fost renovată în anul 1925 și sfințită de către Episcopul Aradului - Dr. Grigore Comșa. A fost ridicată prin contribuția credincioșilor din localitate, la stăruința și îndemnul preotului Ioan Munteanu care a contribuit și el cu o sumă însemnată. Ulterior biserica de lemn cu chirpici, a fost consolidată în exterior, fiind tencuită și zugrăvită, iar interiorului bisericii i s-a conferit un aspect deosebit prin lambriurile de brad, ce au fost aplicate integral atât pe pereții laterali cât și pe bolta semicilindrică.


Studii regionale
  • Petranu, Coriolan (). „Bisericile de lemn din județul Arad”. Tipografia și Institutul de arte grafice los.Drotleff, Sibiu. 
  • Biserici de lemn din județul Arad - Ioan Godea, Horia Medeleanu, Editura Scara, București 2007
  • Alexandru Roz, Kovach Geza- Dicționarul istoric al localităților din județul Arad, Editura Universității ”Vasile Goldiș”, Arad, 1997.
  • Ioan Godea, Ioana Cristache- Panait, Monumente istorice bisericești din Eparhia Oradiei, Bisericile de lemn, Oradea,1978, p.291.
  • Istoricul Bisericii de lemn din Minead - preot paroh Herbei Valentin-Nicu


Imagini din interior

[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior

[modificare | modificare sursă]