Biserica de lemn din Corbești, Arad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” din Corbești, comuna Petriș, județul Arad, foto: august 2009, pe timp de furtună
Biserica şi alăturat clopotniţa
RO AR Corbesti 75.jpg
RO AR Corbesti 18.jpg
RO AR Corbesti 20.jpg
RO AR Corbesti 42.jpg
RO AR Corbesti 3.jpg
RO AR Corbesti 37.jpg
RO AR Corbesti 27.jpg
RO AR Corbesti 45.jpg
RO AR Corbesti 28.jpg
RO AR Corbesti 33.jpg
RO AR Corbesti 15.jpg
RO AR Corbesti 17.jpg
RO AR Corbesti 24.jpg
RO AR Corbesti 9.jpg

Biserica de lemn din Corbești, comuna Petriș, județul Arad, datează din anul 1800[1]. Are hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI AR-II-m-A-00597.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

În localitate a fost consemnată existența unei vechi biserici situată pe „Dâmbul bisericii" unde era și cimitirul. În conscripția din 1755, satul Corbești avea 15 case iar locuitorii frecventau lăcașul de cult din Petriș, pentru că nu existau biserică și preot în sat.

Biserica de la Corbești se înscrie armonios în ambianța monumentelor de arhitectură populară; ea datează de pe la 1800 și a fost adusă în acest loc pe la 1835, fiind așezată pe o talpă de piatră. Lucrată cu toporul, din bârne de gorun, netencuită, păstrează forme arhaice. La începutul secolului al XIX-lea a fost pictată de Nicolae de la Lupșa Mare având și un ajutor al cărui nume nu se cunoaște și căruia îi aparține o parte din pictura naosului. Se remarcă mai ales prin frumoasele picturi care acoperă zidurile, tavanul boltit și iconostasul, opere ale unor pictori populari, cel mai important fiind cel mai sus-menționat: Nicolae Zugravul din Lupșa Mare, care a lucrat și la biserica din Julița.

Biserica necesită reparații; din păcate eforturile singulare ale unor preoți tineri sunt subminate tocmai de instituțiile care ar trebui să-i sprijine, de birocrația stufoasă și lipsa de interes și profesionalism a unor oameni plătiți să protejeze aceste monumente.

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Corbești, Arad

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Petranu, Coriolan (). „Bisericile de lemn din județul Arad”. Tipografia și Institutul de arte grafice los.Drotleff, Sibiu. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]