Biserica de lemn Sfânta Treime din Julița

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn „Sfânta Treime” din Julița, comuna Vărădia de Mureș, județul Arad, foto: aprilie 2013.
Biserica de lemn „Sfânta Treime” din Julița, comuna Vărădia de Mureș, județul Arad, foto: aprilie 2013.
Lemn sub tencuială
Biserioa (est)

Biserica de lemn greco-catolică din Julița, comuna Vărădia de Mureș, județul Arad a fost construită în anul 1877[1]. Are hramul „Sfânta Treime”.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Satul, deși apare în documente relativ târziu (1479)[2], este probabil mai vechi[3]

Pe lângă biserica ortodoxă, în sat mai există și o bisericuță de lemn greco-catolică, construită spre sfârșitul secolului XIX. Eclipsată de prezența în localitate a celeilalte biserici de lemn, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului“, aflată în custodia Muzeului Țăranului Român, biserica se află pe partea stângă a drumului ce duce spre Slatina de Mureș[4]. Conform tradiției orale a fost mutată de trei ori până să ajugă pe actualul amplasament. Lemnul pentru construcție a fost adus din Maramureș, fiind transportat cu plutele pe Mureș. Biserica nu mai are obiecte de valoare în patrimoniu, o mare parte din obiectele de cult și arhiva parohiei greco-catolice au dispărut în perioada tulbure de după 1948. Revenită în posesia greco-catolicilor după anul 1990, biserica, aflată într-o stare avansată de degradare, a fost reparată, tencuită și este folosită pentru serviciul religios de către cei circa 20 de credincioși greco-catolici, păstoriți de un preot paroh stabil, Micu Cristian. Parohia greco-catolică deține și o casă parohială.


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Petranu, Coriolan (). „Bisericile de lemn din județul Arad”. Tipografia și Institutul de arte grafice los.Drotleff, Sibiu. 
  • Biserici de lemn din județul Arad - Ioan Godea, Horia Medeleanu, Editura Scara, București 2007.
  • Alexandru Roz, Kovach Geza- Dicționarul istoric al localităților din județul Arad, Editura Universității ”Vasile Goldiș”, Arad, 1997.
  • Ioan Godea, Ioana Cristache- Panait, Monumente istorice bisericești din Eparhia Oradiei, Bisericile de lemn, Oradea,1978.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bisericile din lemn salvate de Muzeul Țăranului Român
  2. ^ sub numele de “Gyalathy”, aflat în domeniul familiilor Garai și Banffy
  3. ^ http://www.varadia-de-mures.ro/?page_id=1277
  4. ^ Virtual Arad County

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]