Biserica de lemn din Crivina de Sus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Crivina de Sus, comuna Pietroasa, județul Timiș, foto: august 2009.
În altar
Ușile împărătești
Nava spre ieșire
Prapur
Turnul bisericii
Acoperișul degradat și cârpit

Biserica de lemn din Crivina de Sus, comuna Pietroasa, județul Timiș a fost construită în anul 1676 și a fost reparată în 1778[1]. Are hramulCuvioasa Paraschiva” și se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI TM-II-m-A-06214.

Biserica, unul dintre cele mai reprezentative lăcașe de cult din Banat realizate din lemn, și cel mai vechi, se află într-o stare avansată de degradare. Acoperișul este extrem de degradat, liliecii zboară nestingheriți prin naos și altar. Mica și săraca comunitate din Crivina de Sus, în care ortodocșii sunt minoritari, predominând penticostalii, nu poate susține financiar repararea bisericii. Eforturile tânărului preot paroh de a salva această biserică se lovesc constant de lipsa de implicare a autorităților.

Dintre cele 14 icoane pictate pe lemn de la biserica din Crivina de Sus, 7 se află la Muzeul de Artă Veche Bisericească de la Catedrala Mitropolitană și sunt trecute în inventarul muzeului sub numerele 7183-7189; 3 icoane se găsesc la colecția de obiecte vechi bisericești de la Protopopiatul Lugoj (numere de inventar 14, 26 și 80), iar 4 icoane se află în biserică.


Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]

Tur Virtual[modificare | modificare sursă]

Biserica se poate vizita virtual cu ajutorul unui tur interactiv realizat în iulie 2017.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]