Biserica Sfinții Teodori din Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Biserica „Sfinții Teodori”
RO , IS , Iaşi , Saints Theodore Church.JPG
Poziționare
Localitate Iași
Județ Iași
Țara România
Adresa Str. Sfântul Teodor nr. 14
Edificare
Hram Sf. M. Mc. Teodor Tiron
Sf. M. Mc. Teodor Stratilat
Ctitor Marele vornic Solomon Bârlădeanul
Tip Biserică ortodoxă
Data începerii construcției 1665
1750-1761
Clasificare
Cod LMI IS-II-m-B-04054

Biserica „Sfinții Teodori” din Iași este situată pe strada Sf. Teodor nr. 14, o străduță mică care urcă către Bolta Rece și către Vila Sonet, casa memorială a poetului Mihai Codreanu. Deși o construcție monumentală, monument de arhitectură al secolului al-XVIII-lea, astăzi este ascunsă de blocurile masive de pe Bulevardul Independenței .

Biserica, zidită între anii 1750-1761, a fost ridicată pe locul uneia mai vechi de lemn construită în anul 1665 de către marele vornic Solomon Bârlădeanul, locaș care s-a mistuit în incendiul din anul 1735. Hramul bisericii, ca și numele este reprezentat de Sfinții Teodori și anume Sf. M. Mc. Teodor Tiron și Sf. M. Mc. Teodor Stratilat.

De mare valoare, în afara stilului arhitectonic deosebit, este și iconostasul Bisericii „Sfinții Teodori”, care are icoane din trei epoci diferite, remarcabile fiind icoanele împărătești și icoana de hram a Sfinților Teodori, pictate la 1665, provenind de la vechea biserică de lemn a lui Solomon Bârlădeanul, primul ctitor al lăcașului.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • „Biserica Sfinții Teodor ”, în Viorel Erhan, Mănăstiri și biserici din orașul Iași și împrejurimi, Iași, Editura Tehnopress, 2003, p. 170-172.
  • N. A. Bogdan – Orașul Iași: Monografie istorică și socială, ilustrată, 1913; reeditată la Ed. Tehnopress, Iași, 2004

Legături externe[modificare | modificare sursă]