Biserica Toma Cozma

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Toma Cozma
Informații generale
ConfesiuneOrtodoxă
HramSfântul Apostol Toma
Sfânta Mare Mucenică Ecaterina
ȚaraRomânia
LocalitateStrada Toma Cozma, Iași
Coordonate
Ctitorbanul Toma Cozma și soția sa
Ecaterina Maria Apostol Anastasiu Chetreanca
Istoric
Sfințire1807
Localizare

Biserica Toma Cozma din Iași se află în cartierul Păcurari la intersecția străzilor Toma Cozma și Școalei, într-o zonă cunoscută acum două secole ca „dealul Muntenimii”.

Biserica a fost construită în 1807 de către banul Toma Cozma și soția sa, Ecaterina. Ctitor este considerată a fi și Maria Apostol Anastasiu Chetreanca, care, în 1847, a sponsorizat renovarea radicală a bisericii și construcția turnului clopotniță.

Biserica are două hramuri: „Sf Apostol Toma” (Duminica Tomei, după Paști) și „Sf Mare Mucenică Ecaterina” (25 noiembrie).

Mai multe instituții de cultură au funcționat în incinta bisericii de-a lungul timpului. În secolul al XIX-lea a funcționat Școala Păcurari nr. 1, de unde și numele străzii adiacente, strada Școalei, care face legătura între strada Păcurari și strada Toma Cozma.

Tot aici, pentru o perioadă scurtă de timp, s-au ținut și cursurile Școlii Primare de Băieți nr. 1. Se spune că Ion Creangă a fost învățător și diacon al bisericii în perioada respectivă.

În perioada interbelică a funcționat în incinta bisericii Ateneul Popular din Păcurari „Toma Cozma”.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • „Biserica Toma Cozma”, în Viorel Erhan, Mănăstiri și biserici din orașul Iași și împrejurimi, Iași, Editura Tehnopress, 2003, p. 209-210.
  • N. A. Bogdan – Orașul Iași: Monografie istorică și socială, ilustrată, 1913; reeditată la Ed. Tehnopress, Iași, 2004

Legături externe[modificare | modificare sursă]