Biserica Ortodoxă Japoneză

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica Ortodoxă a Japoniei
Fondator Sfântul Nicolae al Japoniei
Independență 1970
Recunoaștere 1970 de Rusia
Arhiepiscop Arhiepiscopul Daniel
Sediu Tokyo, Japonia
Teritoriu Japonia
Limbă japoneză
Credincioși 30,000 [1]
Muzică Cântarea rusească
Calendar iulian
Website Biserica Ortodoxă a Japoniei
Catedrala ortodoxă din Tokyo.

Biserica Ortodoxă Japoneză (日本ハリストス正教会) este o biserică ortodoxă autonomă, al cărei arhiepiscop primat este confirmat de Biserica Rusiei.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Sfântul Nicolae al Japoniei (botezat cu numele de Ivan Dimitrievich Kasatkin) a adus Ortodoxia în Japonia în secolul al XIX-lea. În 1861, el a fost trimis de Biserica Rusiei la Hakodate, Hokkaido, ca preot al capelei consulatului rus. Cu toate că guvernarea contemporană a shogunilor interzicea japonezilor convertirea la creștinism, destul de curând câțiva vecini au început să viziteze frecvent capela. În aprilie 1868, trei dintre ei s-au convertit – primii convertiți ai lui Nicolae în Japonia. Chiar dacă aceștia erau primii săi convertiți în Japonia, nu erau și primii japonezi ortodocși-câțiva japonezi care se stabiliseră în Rusia se convertiseră la Ortodoxie.

În afară de câteva călătorii scurte, Nicolae a rămas în Japonia chiar și în timpul războiului ruso-japonez (1904-1905) și a răspândit Ortodoxia în toată țara, fiind hirotonit primul episcop al Bisericii Japoniei. Nicolae a fondat Catedrala din Tokyo în districtul Kanda și și-a petrecut peste jumătate de secol acolo; de aici porecla Nikolai-do dată de locuitori Catedralei Învierii Domnului din Tokyo. Misiunea inițială de întemeiere a Bisericii Ortodoxe a Japoniei depindea de Biserica Ortodoxă Rusă, în special în ceea ce privea finațarea. Războiul dintre Rusia și Japonia a creat o situație politică dificilă pentru biserică. După revoluția bolșevică, guvernul japonez avea suspiciuni privind Biserica Ortodoxă Japoneză, în particular, aceasta fiind folosită ca acoperire pentru spionajul comunist rus. Cel de-al doilea episcop al Japoniei, Mitropolitul Serghie a suferit din greu din cauza acestor suspiciuni guvernamentale, fiind forțat să demisioneze din funcția de episcop; el a murit în circumstanțe neclare în 10 august 1945, cu cinci zile înainte de sfârșitul războiului. Biserica Rusă a suferit în același mod de pe urma politicii staliniste și nu mai avea posibilitatea să ajute tânăra Biserică din Japonia.

În timpul Războiului de cincisprezece ani (1930 - 1945), care din 1939 până în 1945 a făcut parte din cel de-al Doilea Război Mondial, creștinismul din Japonia a cunoscut o perioadă foarte grea, în special Biserica Ortodoxă. După capitularea Japoniei, ocupația aliată a avut o atitudine generoasă față de creștinism, datorită componentei predominant americane. Deoarece majoritatea slavilor și grecilor americani frecventau parohiile locale, Ortodoxia din Japonia a făcut un pas înainte. În timpul războiului, Biserica Japoniei nu a avut aproape nici un contact cu exteriorul. După război, în locul Bisericii Rusiei, Mitropolia Americană, precursoarea Bisericii Ortodoxe din America (OCA) a ajutat la restabilirea Bisericii Japoniei, iar începând cu 1946 arhiepiscopi hirotoniți de Mitropolia Americană au condus destinele Bisericii Japoniei. În acest timp, câțiva tineri care au studiat la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Vladimir al OCA din New York sunt acum conducători ai Bisericii Ortodoxe din Japonia. În același timp, o minoritate, sub conducerea episcopului Nicolae a intrat sub ascultarea canonică a Patriarhiei Moscovei și este cunoscută sub numele de "Biserica Ortodoxă Rusă Podvorye din Japonia".

Mai târziu, după ce situația Bisericii Ortodoxe Ruse s-a îmbunătățit, Biserica Ortodoxă a Japoniei a intrat cu totul sub ascultarea canonică a Bisericii Rusiei. În 1970 Nicolae Kasatkin a fost canonizat de către Patriarhul Moscovei și este cunoscut ca "Sfântul Nicolae, Apostolul japonezilor". Ziua sa de prăznuire este 16 Februarie. În anul 2000, Biserica Ortodoxă a Rusiei l-a canonizat pe episcopul Andronic din Perm ca sfânt și mucenic. El a fost hirotonit ca primul episcop de Kyoto, iar mai târziu a fost martirizat, fiind arhiepiscop de Perm, în timpul revoluției bolșevice.

Astăzi, Podvorze și Biserica Japoniei s-au împăcat și sunt în relații atât de bune încât toți îi pomenesc pe Patriarhul Alexei al II-lea și pe Mitropolitul întregii Japonii la Sfânta Liturghie, și au săvârșit împreună o molitvă în onoarea Sfântului Nicolae la sărbătoarea sa.

Ierarhia[modificare | modificare sursă]

Episcopi eparhioți[modificare | modificare sursă]

  • Înaltpreasfințitul Daniel (Nushiro), arhiepiscop de Tokyo și mitropolit al întregii Japonii, locțiitor al tronului Episcopiei de Kyoto
  • Preasfințitul Nicolae, episcop de Kyoto și al Japoniei Apusene
  • Preasfințitul Serafim, episcop de Sendai și al Japoniei Răsăritene

Foști episcopi, episcopi retrași[modificare | modificare sursă]

  • Prea-Sfințitul Serafim, Episcop de Sendai și al Japoniei Răsăritene

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Ortodoxă Japoneză

Video