Biserica Ortodoxă a Alexandriei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Ortodoxă a Alexandriei
Patriarhia Ortodoxă Greacă a Alexandriei și Întregii Africi
Întemeietor(i) Sf. Apostol Marcu
Autocefalie/Autonomie declarată Dintru începuturi
Autocefalie/Autonomie recunoscută Dintru începuturi
Primatul actual Patriarhul Teodor al II-lea
Sediu Alexandria, Egipt
Teritoriu principal Egipt și Africa
Posesiuni în afară ?
Limbă liturgică swahili, engleza, limbile locale
Tradiție muzicală Cântarea bizantină
Calendar Calendarul Iulian revizuit
Populație estimată 250.000
Sit internet oficial Church of Alexandria

Biserica din Alexandria este una din Bisericile ortodoxe autocefale. Arhiepiscopul poartă titlul de papă și patriarh al Alexandriei și al întregii Africi, succesor al Sfântului Marcu, care a întemeiat Biserica din Alexandria în sec. I. Aceasta este una din cele 5 patriarhate antice ale Bisericii, membră a Pentarhiei. Ocupă locul al doilea în diptice, după Patriarhia Ecumenică.

Istoric[modificare | modificare sursă]

De la schisma generată de controversele politice și hristologice în cadrul celui de-al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon (451 A.D.), ramura Bisericii din Alexandria fidelă Hristologiei Calcedoniene folosea ca limbă liturgică greaca, majoritatea populației native (cea coptă) și descendenții lor moderni devenind parte a Bisericii Copte (numită azi Orientală Necalcedoniană, cunoscute și ca „monofizită”).

Papa Petru al VII-lea al Alexandriei a inițiat o considerabilă activitate misionară. În timpul celor șapte ani ca patriarh (1997-2004), el a contribuit neobosit la răspândirea credinței creștine ortodoxe printre națiunile arabe și în teritoriile africane, închegând clerul autohton și încurajându-i să folosească limbile locale în viața liturgică a bisericii. Misionariatul s-a întins și a prins roade în Kenya, Uganda, Madagascar, Camerun și în alte regiuni de pe continent.

Foarte interesat de modul de pătrundere a creștinismului și în țările musulmane, a făcut eforturi să promoveze buna înțelegere și respectul reciproc între creștinii ortodocși și musulmani. Însă munca sa a fost încheiată din cauza unui accident aviatic care a avut loc în data de 11 septembrie 2004 în Marea Egee, aproape de Grecia, când și-a pierdut viața împreună cu alți clerici, printre care episcopul Nectarie al Madagascarului.

Azi, în jur de 300.000 de creștini ortodocși țin de Patriarhia din Alexandria, acesta fiind cel mai mare număr de credincioși de la Imperiul Roman încoace. Primatul Bisericii din Alexandria este asigurat din 2004 de Teodor al II-lea.

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Relațiile Țărilor Române cu patriarhia de Alexandria, Dimitrie G. Ionescu, Editura Impr. Națională, 1935

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Ortodoxă a Alexandriei