Sari la conținut

Binyamin Ben Eliezer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Binyamin Ben Eliezer
Date personale
Născut[5][4] Modificați la Wikidata
Basra, Irak Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani)[6][5][7] Modificați la Wikidata
Tel Aviv, Israel[7] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSouthern Tel-Aviv Cemetery (Darom)[*][[Southern Tel-Aviv Cemetery (Darom) (Cemetery in southern Tel-Aviv Metropolitan area)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Israel Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
ofițer Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiIerusalim Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[4]
limba arabă[4]
limba ebraică Modificați la Wikidata
Ministerul Infrastructurii, energiei și al apelor Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]
În funcție
 – [1]
Ministru al apărării Modificați la Wikidata
În funcție
 – [2]
Ministru al comunicațiilor al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
 – [3]
Viceprim-ministru al Israelului[*] Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – [4]

Partid politicPartidul Muncii din Israel Modificați la Wikidata

Binyamin Ben Eliezer, cunoscut și sub numele Fuad (în ebraică בנימין בן אליעזר; n. , Basra, Irak – d. , Tel Aviv, Israel) a fost un general și om politic social-democrat israelian, evreu originar din Irak. S-a distins, între altele, în Războiul de Șase Zile, iar după terminarea serviciului militar ca general de brigadă (tat-aluf) a fost un timp Coordonatorul acțiunilor guvernului israelian în Teritoriile controlate de Israel. Între anii 1984-2014 a fost deputat în Knesset, la început din partea unor partide mici, cu colorit sectorial (ale evreilor orientali) , apoi din partea Partidului Muncii. A făcut parte din guverne ale Israelului ca ministru al locuințelor și construcțiilor, ca ministru al telecomunicațiilor și viceprim-ministru (1999-2001), ministru al infrastructurii naționale și ministru al industriei, comerțului și plasării brațelor de muncă. Între anii 2001-2002 a fost președintele Partidului Muncii, iar în anii 2001-2003 a fost ministrul apărării în cabinetul lui Ariel Sharon, timp în care a fost confruntat cu combaterea terorismului palestinian al Intifadei Al-Aqsa lansat de organizațiile Hamas și Al Fatah. În anul 2014 Ben Eliezer a fost candidatul Partidului Muncii la președinția Israelului, candidatură pe care a trebuit să și-o retragă cu câteva zile înainte de alegeri din cauza unei anchete de poliție, la sfârșitul căreia a fost acuzat de delicte de mită și fraudă.

Binyamin Ben Eliezer s-a născut sub numele Fuad Elazar în 1936 în Irak ca fiu cel mare al lui Salah Elazar și al soției acestuia, Farha, evrei bine situați din Basra. În anii 1948-1950 când situația evreilor din Irak s-a înrăutățit simțitor în urma participării Irakului la războiul împotriva evreilor din Palestina și a Statului Israel pe care l-au înființat, în anul 1950 familia a hotărât ca fiul, Fuad, de 13 ani, să plece singur în Israel cu un grup de evrei. Niște contrabandiști i-au ajutat să treacă fluviul Shatt al Arab și să ajungă pe țărmul iranian. Pe drum a suportat din partea lor bătăi și era să-și piardă viața când barca s-a oprit într-o mlaștină, dar a fost salvat de un necunoscut. A ajuns pe jos in orașul Ahwaz, iar apoi a plecat, dupa sfatul mamei sale, la Teheran unde locuia o mătușă, care a i-a trantit, însă ușa în față. A stat într-un lagăr de refugiați lânga Teheran, iar după o lună și jumătate a ajuns cu un avion de emigranți evrei în Israel. După o scurtă ședere în tabara de emigranți de la Shaar Haaliya, lângă Haifa, Ben Eliezer a fost primit de o familie din kibuțul Merhavim, care l-a luat sub oblăduirea ei. Aici i-a fost schimbat numele Fuad în numele ebraic Binyamin (Beniamin) În 1952 au emigrat în Israel și părinții și cele două surori ale sale. Când kibuțul a refuzat să-i primească familia, Ben Eliezer a preferat să locuiască cu ai săi în condiții cu mult mai precare, într-o tabără de corturi din Pardesia, lângă Netanya. Acolo a lucrat ca muncitor într-o fabrică de ceasuri iar seara a învățat.

La 18 ani el s-a înrolat în Brigada Golani, a făcut cursuri de ofițeri de infanterie, și, rămânând în armata permanentă a servit vreme de zece ani, urcand in ierarhia militară. A făcut parte în posturi de comandă din unități de elită și de luptători din rândurile druzilor, cerkezilor și beduinilor, îar in Războiul din Sinai din 1956 a luptat în fruntea unui batalion din Brigada 11. Apoi a fost instructor la un curs de ofițeri și ofițer de operațiuni al regimentului 13 sub comanda lui Zeev Shaham. A devenit apoi comandant adjunct al Comandoului Shaked, iar în Războiul de Șase Zile a fost comandantul acestuia, participând la luptele de pe axa centrală a Peninsulei Sinai. În cursul Războiului de uzură din 1967-1970, în 1968 a fost rănit de gloanțele unor luptători palestineni din organizația „Fatah”, în timpul unei descinderi aeropurtate a comandoului Shaked în Iordania.

A decedat în 2016 la Spitalul Suraski (Ikhilov) din Tel Aviv.

  1. ^ a b כל ממשלות ישראל (în ebraică), Knesset 
  2. ^ כל ממשלות ישראל (în ebraică), Knesset 
  3. ^ כל ממשלות ישראל (în ebraică), Knesset 
  4. ^ a b c d e חה"כ בנימין (פואד) בן-אליעזר (în ebraică), Knesset  Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; numele "3316164d98fe1255803848a06b513c32" este definit de mai multe ori cu conținut diferit
  5. ^ a b c d Binyamin Ben-Eliezer, Autoritatea BnF 
  6. ^ a b http://www.timesofisrael.com/former-defense-minister-binyamin-ben-eliezer-dies-at-80/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ a b c https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/binyamin-ben-eliezer-israeli-politician-and-defense-minister-dies-at-80/2016/08/30/3d68cb84-6ecc-11e6-8533-6b0b0ded0253_story.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Lectură suplimentară

[modificare | modificare sursă]
  • Arik Henig - Fuad - negged kol hasikuiym Yediot Sfarim. Tel Aviv 2005 (Fuad - contra tuturor șanselor) (în ebraică)