Sari la conținut

Berkut

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Berkut asigură paza Cabinetului de Miniștri în timpul protestelor Euromaidan
Emblema Berkutului

Berkut (în ucraineană Беркут, adică acvilă de munte), denumirea completă Unitatea specială a miliției securității sociale "Berkut" (în ucraineană Cпеціальний підрозділ міліції суспільної безпеки «Беркут»), a fost[1] o unitate specială de poliție a Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina[2]. Unitatea a fost responsabilă pentru respectarea siguranței publice și luptei împotriva criminalității organizate. Simbolurile heraldice și numele provin de la Acvila de munte, în ucraineană pasărea poartă numele de Berkut/Беркут.

Berkutul este succesorul OMON-ului sovietic, și a fost creat la 5 decembrie 1988, de către Ministerul Afacerilor Interne al ex-RSS Ucrainene. Formațiunea este semi-autonomă și reglementată la nivel local sau regional (regiune, raion, oraș). Există câte o unitate "Berkut" în fiecare regiune și fiecare oraș mare din țară.

Scopul principal declarat al acestei forțe speciale este controlul mulțimii, cu toate acestea, Berkut a fost deseori acuzat că a luat parte la înșelătorii, terorizări și atacuri asupra alegătorilor ucraineni, în special contra persoanelor care nu au susținut candidatura lui Ianukovici[3]. Unitatea are o istorie bine documentată de răpiri, atacuri și torturări a protestatarilor, mai ales în timpul Euromaidanului și într-o măsură mai mică, din timpul Revoluției Portocalii.

Dizolvare[modificare | modificare sursă]

Ministrul interimar de interne ucrainean Arsen Avakov a anunțat la 26 februarie 2014 dizolvarea Berkut. Autoritățile din portul Sevastopol din Crimeea au invitat membrii trupelor desființate să vină aici[4].

Note[modificare | modificare sursă]