Criza din Marea Neagră (2021)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Criza din Marea Neagră
Parte a Conflictul armat din Donbas
Informații generale
Perioadă30 martie 2021
LocMarea Neagră

Criza din Marea Neagră este o escaladare a tensiunilor militare dintre Federația Rusă și Ucraina, ultima susținută de unele state membre NATO. Conflictul a început în 2014 când Federația Rusă a anexat Crimeea și a sprijinit forțele separatiste pro-ruse din Donbass să lupte pentru crearea republicilor autonome Donetsk și Luhansk. Acordurile pentru încetarea focului au fost deseori încălcate,[1] iar Ucraina a cerut vehement Statelor Unite ale Americii să adere la NATO. Federația Rusă condusă de președintele Vladimir Putin nu acceptă încă un stat membru NATO în preajma sa, astfel a început să-și mobilizeze armata la frontieră cu Ucraina.[2] [3][4]

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că armata ucraineană face tot posibilul pentru respectarea armistițiul în estul țării, însă este obligată să apere țara, dacă se va pune această problemă. [5]

SUA intenționează să oprească criza care durează de 7 ani și să intervină militar împotriva separatiștilor. Inițial, au intenționat să trimită două distrugătoare în Marea Neagră, dar au renunțat. [6]

Federația Rusă continuă escaladarea tensiunilor, trimițând 15 nave militare în Marea Neagră, mobilizează trupele și blindatele rusești din Transnistria și a organizat noi exerciții în Marea Neagră. [7][8]

Joe Biden, presedintele SUA, i-a propus lui Putin un summit într-o țară terță în „următoarele luni” pentru a "construi o relație stabilă și previzibilă cu Rusia" [9].

SUA sancționează Federația Rusă și expulzează 10 diplomați ruși de la Washington ca răspuns la o serie de atacuri cibernetice și la ingerințele în alegerile prezidențiale din 2020, acțiuni atribuite Moscovei,iar Rusia reacționează la sancțiunile impuse de SUA și expulzează, la rândul ei, zece diplomați americani.[10] [11]

Marea Britanie trimite un distrugător și o fregată antisubmarin în Marea Neagră și are pregătite de intervenție avioane F-35. [12]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Kramer, Andrew E. (). „Fighting Escalates in Eastern Ukraine, Signaling the End to Another Cease-Fire” – via NYTimes.com. 
  2. ^ „Uniunea Europeană, îngrijorată de activitatea militară rusă de lângă Ucraina”. www.digi24.ro. 
  3. ^ „Crește teama în legătură cu un nou război în Ucraina: „Este visul lui Putin". Expert rus în securitate: „Război într-o lună". www.digi24.ro. 
  4. ^ „Rusia spune că ar interveni în apărarea separatiștilor din estul Ucrainei: „Ar fi începutul sfârșitului pentru Ucraina". www.digi24.ro. 
  5. ^ „Zelenski a mers în vizită în estul Ucrainei, după desfășurarea trupelor ruse: Armata ucraineană este obligată să apere țara”. www.digi24.ro. 
  6. ^ „SUA au renunțat să mai trimită în această săptămână două nave de război în Marea Neagră”. G4Media.ro. . 
  7. ^ „Rusia trimite 15 nave militare în Marea Neagră pentru manevre militare”. www.digi24.ro. 
  8. ^ „Rusia și-a mobilizat și trupele din Transnistria. Blindatele au fost puse în mișcare”. www.digi24.ro. 
  9. ^ „Biden i-a propus lui Putin un summit într-o țară terță în „următoarele luni" - International - HotNews.ro”. www.hotnews.ro. . 
  10. ^ „SUA expulzează zece diplomați ruși de la Washington. Noi sancțiuni financiare împotriva Moscovei”. www.digi24.ro. 
  11. ^ „Rusia reacționează la sancțiunile impuse de SUA și expulzează, la rândul ei, zece diplomați americani”. www.digi24.ro. 
  12. ^ „Marea Britanie va trimite un distrugător și o fregată antisubmarin în Marea Neagră și are pregătite de intervenție avioane F-35”. www.digi24.ro.