Berbești, Maramureș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Berbeşti, Maramureş)
Salt la: Navigare, căutare
Berbești
—  Sat  —
Berbești
Berbești
Berbești se află în România
Berbești
Berbești
Berbești (România)
Poziția geografică
Coordonate: Coordonate: 47°50′55″N 23°56′4″E / 47.84861°N 23.93444°E / 47.84861; 23.9344447°50′55″N 23°56′4″E / 47.84861°N 23.93444°E / 47.84861; 23.93444

Țară Flag of Romania.svg România
Județ Flag of Maramures County.jpg Maramureș
Comună Giulești

SIRUTA 108179
Prima atestare 1402

Altitudine 301 m.d.m.

Populație (2011)
 - Total 1.429 locuitori

Fus orar EET (+2)
 - Ora de vară (DST) EEST (+3)
Cod poștal 437161

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Berbești este un sat în comuna Giulești din județul Maramureș, Transilvania, România.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Etimologia numelui localității: din n. grup berbești (< n.fam. Barbu < subst. barbă + suf. -ești). [1]

Demografie[modificare | modificare sursă]

La recensământul din 2011, populația era de 1.429 locuitori. [2]

Troița Rednicenilor din Berbești, Maramureș, la intrarea în valea Marei, fieful familiei Rednic. Foto: octombrie 1997.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Localitatea Berbești este așezată în partea de nord a Maramureșului la o distanță de 10 km de municipiul Sighetu Marmației și la o distață de 55 km de municipiul Baia Mare, pe DN 18. Localitatea se învecinează cu localitățile: Ferești, Giulești, Vadul Izei, Oncești și este srăbătută de râul Mara și alte două pâraie. Localitate este împărțită în mai multe cartiere sau zone: cartierul Josani, adică partea de jos a satului care este așezată de-alungul șoselei DN 18; cartierul Valea Glodului; cartierul Poderei; cartierul Hagău; cartierul Gorgan; cartierul Capu Câmpului; cartierul Susani; cartierul Valea Arji; cartierul Arini; cartierul Mociră. Localitatea are trei ulițe principale de-alungul cărora sunt așezate casele: ulița mică sau ulița adunării; ulița mare sau ulița curții (denumirea veche) și ulița din sus. Aceste ulițe străbat satul de la un capăt la celălalt. Pe ulița care începe din fața școlii din centru până la ultima casă, unde a locuit Breșu e o distanță de 8 km. De asemenea există și alte ulițe mai mici, unde sunt amplasate gospodăriile localnicilor. Una dintre aceste ulițe mai însemnate este ulița Morii.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Începuturile istoriei în această localitate nu sunt conoscute, dar există câteva atestări documentare care arătau existența ei la data respectivă. Mulți ani s-a știut că prima atestare documentară a localității se află în Diplomele Maramureșene din anul 1402, dar recentele descoperiri arată o atestare în secolul al XIV-lea. Prima atestare documentară: 1387 (Barbfalwa). [3]

În scurgerea anilor s-au înregistrat mai multe evenimente importante care s-au petrecut în acest sat s-au legate de diferite personalități originare din Berbești. Așezarea satului în actualul perimetru este menționată în atestarea documentară, dar invazia tătarilor din secolul al XVII-lea nu a ocolit Berbeștiul și o parte din sat a fost incendiată, iar astăzi acea parte se numește Valea Arsă sau Valea Arjii; astăzi acolo au rămas puține case locuite. Unul din monumetele impunătoare existente în Berbești este Crucea sau Troița de la intrarea în sat. Există mai multe legende cu privire la cei care au ridicat această Cruce. Troița mai este numită a Rednicenilor, o familie de nobili de origine din Giulești și se presupune că a fost construită din ajutorul episcopului Atanasie Rednic în secolul XVIII.[4]

Numele localității în cele mai vechi manuscrise este în limba maghiară sub mai multe forme, dar dintre acestea cel care s-a păstrat secole de-a rândul este Bardfalva. Numele definește pe cei care ,,țineau barda”, sau securile mari.

Intrarea evreilor în Maramureș de la începutul secolului XVIII [5] a adus și în Berbești stabilirea și dezvoltarea lor. La recensământul din 1910 în Berbești erau 560 de evrei, care locuiau la ulița centrală, actuala șosea care străbate satul. În centrul satului a existat o impunătoare sinagogă. Casa rabinului a fost demolată în anul 2004. Momentan în localitate există doar o singură casă evreiască. Toți evreii din Berbești au fost deportați în 1944, aici fiind și unul din ghetourile din Maramureș. O parte din ei au scăpat din lagăr dar nu s-au mai stabilit în sat. Mulți bătrâni ai satului își aduc aminte de zilele în care evreii au fost deportați. „Și-au lăsat aluatul în covată, mâncarea pe cuptor și i-au obiligat să plece, iar apoi unii săteni au intrat în casele lor și le-au jefuit.” Azi în sat există un mare cimitir al evreilor.

Astăzi se păstrează mai multe gospodării originare din Berbești la câteva muzee ale României. La muzeul satului din București se păstrează o gospodărie datând din 1775 [6], apoi la muzeul satului din Cluj Napoca o gospodărie datată 1795 [7] . În muzeul satului din Baia Mare se află o gospodărie datată 1806 [8], iar la muzeul satului din Sighetu Marmației este păstrată cea mai veche casă din Berbești, datată în 1711. Totuși astăzi se mai păstrează în sat, în jur de 10 case construite pe parcursul secolului XIX. Statutul social al satului a fost de nobili încă de la începuturi, păstrând acest statut multe veacuri, iar astăzi locuitorii lui sunt foarte înstăriți.

Personalități locale[modificare | modificare sursă]

Ion Bârlea (1883-1969), preot și culegător de folclor. Vol. Însemnări din bisericile Maramureșului (1909), Balade, colinde și bocete din Maramureș, Cântece poporane din Maramureș (1924).

Berbești în harta iosefină, 1784. Vatra satului este marcată de-a lungul Văii Caselor împreună cu biserica și drumurile principale. Pe Valea Marei apar însemnate moara Codri și moara Patarilor. La drumul țării stă troița Rednicenilor. Peste sat domnește Planische B, adică Dealul Coaste.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dorin Ștef, Dicționar etimologic al localităților din județul Maramureș, Editura Ethnologica, Baia Mare, 2016.
  2. ^ http://www.cjmaramures.ro/demografie
  3. ^ Coriolan Suciu, Dicționar istoric al localităților din Transilvania, București, Editura Academiei, 1967-1968.
  4. ^ O valoroasă arhivă a familiei Rednic se păstrează la Arhivele Statului din Baia Mare, fondul 107.
  5. ^ http://dorinstef.blog.com/2011/05/09/evreii-in-maramures/
  6. ^ http://www.muzeul-satului.ro/trans_10_berbesti.php
  7. ^ http://www.muzeul-etnografic.ro/galerie-foto/tipuri-zonale.php#berbesti
  8. ^ http://www.etnografie-maramures.ro/muzeulsatului.html