Beba Lončar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Beba Lončar

Actrița Beba Lončar (1966)
Date personale
Nume la naștereDesanka Lončar Modificați la Wikidata
Născută (80 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Belgrad, Regatul Iugoslaviei Modificați la Wikidata
Număr de copii1 Modificați la Wikidata
CetățenieIugoslavia Iugoslavia
Etniesârbă Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță de film
actriță de televiziune
Limbi vorbitelimba sârbocroată
limba italiană Modificați la Wikidata
Activitate
Ani de activitate1960 – 1982
Prezență online
Beba Lončar în 1974

Desanka „Beba” Lončar (în sârbă Десанка „Беба“ Лончар, cu alfabetul latin: Desanka „Beba” Loncear ; n. , Belgrad, Regatul Iugoslaviei) este o actriță de film sârbă, născută în Belgrad. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Corăbiile lungi (1964), Prostănacul (1965) și Doamnelor și domnilor (1966).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Crescând în cartierul Dorćol din Belgrad, Lončar s-a implicat în spectacole de la o vârstă fragedă. La sfârșitul anilor 1950, ea a primit fragmente de vorbire în cadrul programelor pentru copii și tineri de la recentul lansat TV Belgrad. A studiat actoria sub tutela regizorului Soja Jovanović, care ia oferit lui Lončar debutul ei în film, o mică parte necreditată în Diližansa snova (1960).

Pauza de actorie a lui Lončar a venit odată cu distribuția alături de o altă pereche de interpreti de film debutanți, Boris Dvornik, în vârstă de douăzeci de ani și Dušica Žegarac, în vârstă de cincisprezece ani — în Nouă cercuri a lui Štiglic, o poveste despre holocaust produsă de Jadran Film despre o familie de evrei din Zagreb, care avea să obțină un succes critic notabil.

Înainte de lansarea lui Deveti krug, Lončar, în vârstă de șaisprezece ani, a obținut primul ei rol principal, rolul unei tinere frumoase, Sonja Ilić, în comedia pentru adolescenți Dragoste și modă, produsă de Avala Film. Filmul a fost selectat pentru competiție la Festivalul de Film de la Cannes din 1960, cu Lončar și Žegarac, ambele încă eleve de liceu, primind primul gust de strălucire și farmec în timp ce făceau turul festivalului.[3][1] Câteva luni mai târziu, în august, filmul a câștigat premiul Golden Arena la Festivalul de Film de la Pula din 1960, pe lângă faptul că a devenit candidat oficial iugoslav pentru cel mai bun film străin și a fost nominalizat pentru cel mai bun film străin la cea de-a 33-a ediție a Premiilor Academiei.

Mai târziu, în toamna lui 1960, a apărut filmul Dragoste și modă, creând o senzație care nu s-a văzut până atunci. Adolescentei Lončar i s-a dublat vocea în film de către actrița în vârstă de douăzeci și nouă de ani Olga Stanisavljević.[4] Susținută de o coloană sonoră de muzică pop care și-a atins propria popularitate pe baza piesei „Devojko mala” cântată de Đuza Stojiljković, imaginea obraznică a devenit un hit comercial de succes în Iugoslavia comunistă. Alături de Dušan Bulajić (sr), precum și de vedetele consacrate ale cinematografiei iugoslave Miodrag Petrović Čkalja și Mija Aleksić, frumusețea și farmecul lui Lončar au lăsat o impresie bună asupra publicului general care i-a deschis calea carierei sale cinematografice.

Cu doar două filme la activ, până la sfârșitul anului 1960, profilul cinematografic al lui Lončar, în vârstă de șaptesprezece ani, a fost ridicat peste toate așteptările. Ea a primit apoi rolul principal feminin în debutul regizoral al lui Aleksandar Petrović, drama romantică Dvoje produsă de Avala Film, alături de Miha Baloh și Miloš Žutić. Jucând rolul de fetiță cochetă misterioasă din Belgrad, Jovana Zrnić, ea a primit din nou o mulțime de reacții pozitive în presă. Filmul a marcat, de asemenea, prima dată când Lončar a fost numită oficial folosind porecla ei „Beba” în locul prenumelui, o practică care va fi continuată pentru restul carierei sale.

Cariera lui Lončar în cinematografia italiană a început în 1964, când a fost distribuită de Mauro Bolognini pentru un segmentul din La donna è una cosa meravigliosa, un film din trei episoade. La doar douăzeci și unu de ani s-a mutat la Roma continuând să joace în filme italiene. Anul 1965 a fost unul remarcabil pentru Lončar în Italia, deoarece a apărut în șase filme. La începutul primăverii, a avut premiera La Celestina P... R... de Carlo Lizzani, unde a avut un rol considerabil, urmat de un mic rol în Prostănacul de Gérard Oury și unul mai mare în Letti sbagliati de Steno. La sfârșitul verii a apărut în Casanova 70 al lui Mario Monicelli jucând una dintre numeroasele interese amoroase ale lui Marcello Mastroianni din film, urmată de Slalom a lui Luciano Salce, în care Lončar și Daniela Bianchi au apărut ca tandem de ispititoare care își țeseau pânza în jurul duoului de prieteni, ambii căsătoriți, interpretat de Vittorio Gassman și Adolfo Celi. A încheiat anul cu filmul lui Massimo Franciosa, Il morbidone, alături de Paolo Ferrari, Anouk Aimée, Sylva Koscina și Margaret Lee.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Beba Lončar în filmul Signore & signori (1966) de Pietro Germi
Vittorio Gassman și Beba Lončar în filmul Slalom de Luciano Salce (1965)
Lončar (dreapta), într-o scenă din filmul Interrabang (1969)

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Beba Lončar”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ a b https://www.unicode.org/iso15924/iso15924-codes.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ YU heroina, Beba Lončar: Na ceni je elegancija, a ne ekstravagancija!;Mini džuboks, late 1968
  4. ^ sr Aranđelović, I. (). „Sopot će pevati "Devojko mala". Politika. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Beba Lončar la Wikimedia Commons