Baterie de acumulatoare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Baterie de acumulatoare

Bateria de acumulatoare este o sursă de curent electric continuu reîncărcabilă formată din elemente care înmagazinează energia electrică pe care o stochează folosind principii chimice. Funcționarea sa se bazează pe apariția unei tensiuni electromotoare creată pe baze chimice, obținută prin asocierea în combinații electrod-electrolit a unor materiale diferite din punct de vedere electrochimic. Bateria de acumulatoare poate fi acidă sau alcalină (la motociclete). Ea se leagă electric în paralel cu alternatorul.

Vehicule electrice[modificare | modificare sursă]

În cazul (auto)vehiculelor electrice se utilizează pile de combustie ce utilizează direct curentul electric.

Anomalii in funcționare[modificare | modificare sursă]

O baterie de acumulatoare după ce a explodat

Orice sistem de baterie cu acid și plumb, atunci când este supraîncărcat, va produce hidrogen gazos prin electroliza apei. Dacă rata supraîncărcării este mică, orificiile de ventilație din fiecare celulă permit degajarea de gaze. Cu toate acestea, la o supraîncărcare mare sau în cazul unei ventilații necorespunzătoare, sau dacă bateria este defectă, o concentrație inflamabilă de hidrogen poate rămâne în celulă sau în interiorul bateriei. O scânteie internă poate provoca explozia hidrogenului și a oxigenului, ceea ce va duce la deteriorarea bateriei și a pieselor din jurul ei, dispersându-se și acid în afara bateriei. Oricine este aproape de baterie și dacă capota motorului este deschisă poate fi rănit.

Acumulatorul cu plumb[modificare | modificare sursă]

Acesta conține trei elemente:

  1. lichidul (numit electrolit)
  2. electrodul pozitiv format din PbO2
  3. electrodul negativ format din Pb

Funcționarea se face pe baza unor reacții chimice reversibile.

(+) PbO2 + H2SO4 +2H PbSO4 + 2H2O

(-) Pb + H2SO4 + O PbSO4 + H2O

La reacțiile între substanțele solide cum ar fi Pb și PbO2 și substanțele lichide cum sunt H2SO4 și H2O rezultă sulfat de plumb (PbSO4) care se depunde sub formă de cristale fine de culoare albă pe electrozi. A doua substanță care rezultă este apa. Se observă astfel că se consumă H2SO4 și rezultă H2O, de aceea se adaugă electrolit pentru creșterea concentrației de H2SO4.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Danciu Grigore, Goșea Ion - Echipamente electrice și electronice pentru autovehicule, Craiova, 1998