Supercondensator

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Skeleton Technologies ultracapacitators.jpg

Supercondensatorul este un tip de condensator electric cu capacitate mult mai mare ca a unui condensator electric obișnuit. Condensatorul este în principiu cel mai bun concept pentru a înlocui motoarele convenționale pe benzină, mult mai bun decât acumulatorul „clasic”, bazat pe litiu-ion, deoarece nu există reacții chimice, timpul de reîncărcare este foarte scurt, iar randamentul este de 100%. Însă până în 2008 nu au existat produse satisfăcătoare pe piață.

Un nou condensator care ar putea revoluționa industria auto după un secol de cercetare este anunțat în 2008 de către firma americană EEStor, care conform propriilor declarații a dezvoltat un nou tip de supercondensator, cu o densitate de energie de 340 Wh/kg (condensatorii normali au o densitate în jur de 5 Wh/kg) care va fi produs în serie în scurt timp sub numele de EESU (Electric Energy Storage Unit). EESU are o masă de 152 kg, un volum de 33 litri, capacitate de 31 Farad, tensiune 3500 V și un preț de 3200 $. Reîncărcarea cu 52 kW/h ar fi posibilă în ca. 6 minute.

Primul automobil care va integra această tehnologie va fi cityZENN[1]. CityZENN, anunțat pentru 2009, va atinge o viteză de 125 km/h, iar distanța de deplasare cu o singură încărcare va fi de 400 km. Acest automobil va reduce costurile de întreținere cu 90%, comparativ cu un vehicul obișnuit, conform declarațiilor firmei producătoare Zenn Motors[2].

Concept[modificare | modificare sursă]

Datorită faptului că grosimea stratului electric dublu (adică distanța dintre plăcile condensatorului) este extrem de redusă datorită utilizării electroliților și suprafața materialelor de acoperire poroase este colosală, energia stocată de ionistor este mai mare comparativ cu condensatorii convenționali de aceeași mărime. În plus, utilizarea unui strat dublu electric în locul unui dielectric convențional permite creșterea suprafeței electrodului. O capacitate tipică pentru ionistori - este de câteva farazi la o tensiune nominală de 2-10 volți.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]