Aurel Tămaș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Aurel Tămaș
Date personale
Născut (61 de ani) Modificați la Wikidata
Borșa, Cluj, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreț Modificați la Wikidata
Activitate
Instrument(e)voce[*]  Modificați la Wikidata
Aurel Tămaș.jpg

Aurel Tămaș (n. 16 aprilie 1961, Borșa, județul Cluj) este un cântăreț de muzică populară și ușoară din România.[1]

Un artist, un om al muzicii populare și al muzicii ușoare, clujean venit din mediul rural, tradițional, credincios, foarte dedicat activităților ce le desfășoară, dar mai ales un adevărat mare român, acesta este Aurel Tămaș. S-a născut în 16 aprilie 1961 într-o familie tradițional ardelenească în Borșa, județul Cluj, iar în prezent este unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară din România.

Biografie[modificare | modificare sursă]

PozaBio.jpg

Crescut într-un mediu parcă desprins din romanele țărănești ale lui Rebreanu, Aurel Tămaș și-a dezvoltat dragostea de patrie. Mama sa, Ana, din zona Pogăcenilor și tatăl său din neamul Tămășeștilor, născut în Jucu, au întemeiat o familie frumoasă în Borșa, loc unde a copilărit și Aurel Tămaș. Acesta s-a ocupat cu muncile rurale, creșterea animalelor, cultivarea plantelor, păstoritul oilor, dar aici a și urmat o parte din studii și a cochetat cu muzica. Pare-se că neamul Tămășeștilor se trage din zona Maramureșului, ceea ce îl face pe artist un autentic român. Și în prezent, Aurel Tămaș se simte atras de meleagurile copilăriei, încercând să petreacă cât mai mult timp în Borșa. 

A debutat în show-biz în anul 1996 prin participarea la Festivalul Cerbul de Aur, aceasta a fost rampa sa de lansare.

În 1992 a colaborat cu Dumitru Fărcaș, alături de care a petrecut o luna de zile în Statele Unite ale Americii, într-un turneu. Mai mult decât atât, în televiziune a colaborat cu Szatmári Cristina, cunoscând astfel o lume nouă și diferită. 

Anii copilăriei[modificare | modificare sursă]

Aurel Tămaș s-a născut într-o duminică la orele prânzului, în comuna Borșa, județul Cluj, din părinții Mama - Anuța și tatăl - Aurel, având încă 4 frați: Anuța, Gheorghe, Sandu și Irina. Copilăria la țară și-a pus amprenta pe ceea ce urma să fie cantautorul Aurel Tămaș de astăzi.

Părinții lui erau agricultori și crescători de animale și în același timp și mari iubitori de muzică, mama acestuia cântând și acum, la cei 82 de ani, această iubire pentru muzică îndemnându-i pe părinți să le cumpere instrumente tuturor copiilor.

În Borșa, Aurel Tămaș a cântat pentru prima dată pe o scenă, interpretând la acordeon cântecul celebru ”Prin pădurea bradului”, iar la Căminul Cultural, cântând și la chitară, într-un spectacol de sfârșit de an școlar.

În familie au mai primit instrumente și cei 2 frați, Gheorghe un taragot și Sandu un set de tobe, singurul care cântă alături de artist și acum, fiind Gheorghe. Trăirile de la țară din copilărie au avut impact asupra a ceea ce a urmat, atât în comportament, cât și în compunerea pieselor muzicale.

Anii de studii[modificare | modificare sursă]

Din anul 1976 Aurel Tămaș a început liceul în Cluj, în aceeași perioadă activând și într-un Cenaclu Literal Artistic “Azur” unde a înființat și prima formație mixtă, populară și ușoară pe care o și dirija. În acea perioadă a auzit și a scris și primele piese de muzică ușoară și populară. Este vorba de “Caravana” și “Sară Bună Bade Ioane”, doina care va rămâne în istoria muzicii populare românești.

Anii de muzică[modificare | modificare sursă]

În timpul stagiului militar, acesta a avut norocul să poată cocheta cu muzica, fapt ce l-a ajutat de multe ori să scape de posturile de santinelă. După satisfacerea stagiului militar, Aurel Tămaș s-a angajat la “Armatura” din Cluj, unde a lucrat timp de 1 an de zile ca și turnător formator în secția de alamă, ulterior fiind transferat la întreprinderea “Metalul Roșu” tot la turnătorie, dar de data aceasta, de fontă.

La Metalul Roșu, a preluat orchestra “Nădășelul”, alături de care a participat la primele concursuri naționale și internaționale. În paralel a activat ca și instrumentist și în orchestra ansamblului “Rapsodia Someșană” din Cluj, condusă de Alexandru Tămaș împreună cu care a înregistrat primele piese la Radio Cluj.

Aurel Tămaș are un respect deosebit față de profesoara de muzică din timpul liceului, Doamna Doctor Georgeta, care i-a predat primele lecții de muzică.

Primele ieșiri la concursuri și turnee au fost în 1984 în Bulgaria, Ungaria și Turcia cu Ansamblul “Nădășelul”, iar cu Ansamblul “Rapsodia Someșană” în Franța și Italia anului 1985.

Pe lângă pasiunea pentru folclor, Aurel Tămaș are o înclinație și pentru muzica ușoară, iar lansarea albumului “Trup de Vânt” a surprins enorm publicul, reușind în scurt timp să facă vânzări impresionante.

Întâlnirea cu Iuliu Merca cu care a legat o mare prietenie, l-a ajutat în ceea ce a constat structura și interpretarea pieselor de muzică ușoară, fiind un mare admirator al acestuia.

Până în 1989, a colaborat și cu “Ansamblul Mărțișorul”, participând cu ei și la o finală pe țară, desfășurată la Galați, moment în care a întâlnit oameni deosebiți precum, Laurențiu Hodorog, directorul Casei de Cultură a Studenților și Victor Bercea, coregraful Ansamblului “Mărțișorul” Neluțu Cocean și dirijorul Dorel Rohian.

În 1991 a plecat ca și acompaniator în America, împreună cu maestrul Dumitru Fărcaș, turneu în care maestrul insistă să cânte și vocal, nu doar instrumental. La propunerea acestuia, la întoarcerea în țară, a început să strângă și să compună piesele primului album de muzică populară.

În anul 1992 a avut loc întâlnirea cu profesorul Aurel Bulbuc cu care a înființat ansamblul “Dor Transilvan", care activează și în acest moment în cadrul întreprinderii de transport urban Cluj.

Tot în anul 1992 a avut loc întâlnirea cu D-na Florentina Satmari, una din cele mai mari realizatoare de emisiuni din televiziunea publică, față de care are recunoștință, pentru faptul că l-a descoperit și l-a îndrumat. Debutul în televiziune a fost la o emisiune de Crăciun, urmând festivalul “Cerbul de Aur” unde a început adevărata ascensiune în carieră. După prestația de la Festivalul “Cerbul de Aur”, a început vacarnul, fiind prezent pe marile scene ale țării, dar și în străinătate, în Franța, Italia, Germania, Grecia, Austria și Statele Unite ale Americii.

În 1993, primul album “Bună ziua oameni buni” a fost editat de casa de discuri ElectRecord ca și disc de debut sub îndrumarea D-nei Florentina Satmari, a D-nului Adrian Ștefănescu și cu sprijinul orchestrei condusă de Ștefan Cigu.

O carieră de succes este și premiată pe măsură, 2 discuri de aur și unul de platină fac din Aurel Tămaș un artist complet. Mai mult decât atât, interpretul se mândrește cu premii la Festivale Internaționale, împreună cu tot grupul, dar cel mai mare premiu pentru el este: “faptul că lumea te ascultă, te iubește.”

A urmat colaborările cu casele de discuri ElectRecord, Roton, Glas Transilvan și cu Vasile Chiorean, Alexandra Gibescu, Adrian Ștefănescu, Ana Chiorean, Cătălin Muraru.

Printre cele mai cunoscute melodii cântate de Aurel Tămaș sunt "Cucule pasăre mândră", "Nu-i român ca ardeleanu", "Viață trecătoare", "Floare de melin" ș.a.

Discografie[modificare | modificare sursă]

  • Aurel Tămaș (Roton, 1998)
  • Trup de vânt (Digital Dark Vision, 1999)
  • Ce-o avea lumea cu mine (Roton, 2003)
  • Noapte bună, mamă! (Roton, 2003)
  • Furtuni de vise (Roton, 2005)

Note[modificare | modificare sursă]