Sari la conținut

August Leopold Crelle

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
August Leopold Crelle

August Leopold Crelle (n. 11 martie 1780, la Eichwerder lângă Wriezen - d. 6 octombrie 1855, la Berlin) a fost un matematician, arhitect și inginer german.

Încă din tinerețe a dovedit predispoziție către matematică. A studiat arhitectura, devenind inginer constructor. În 1849 a fost numit în funcția de consilier superior al arhitecturii și membru în direcția constructorilor.

Între 1816 - 1826 a contribuit la proiectarea unei mari rețele de drumuri de comunicații în Prusia, între care, după proiectul său, s-a construit calea ferată dintre Berlin și Potsdam.

În 1816, Crelle a studiat proprietățile speciale ale triunghiului, punând bazele geometriei moderne a triunghiului. A introdus notația reprezentând unghiul cuprins între laturile a și b ale unui triunghi.

A făcut observații asupra unei teorii generale a funcțiilor eliptice.

A fost fondatorul revistei matematice Journal für die reine und angewandte Mathematik, unde a publicat o mare parte din scrierile lui Niels Henrik Abel, cu care a fost prieten. În 1815 Universitatea din Heidelberg i-a conferit titlul de doctor. Din 1828 este membru al Academiei de Științe din Berlin. În 1841, devine membru al Academiei Regală de Științe din Suedia.

  • 1811: Versuch über die Rechnung mit veränderlichen Grössen (Göttingen), cu privire la calculul mărimilor variabile
  • 1822: Rechentafel
  • 1826: Versuch einer allgemeinen Theorie der Analytischen Fakultäten (Berlin)
  • 1826: Handbuch des Feldmessen und Nivelieren (Berlin), manual de arpentaj și nivelment
  • 1845: Enzyclopädische Darstellung der Theorie der Zahlen ("Expunere enciclopedică a teoriei numerelor")
  • 1925: Lehrbuch der Arithmetik und Algebra (Berlin).

Legături externe

[modificare | modificare sursă]