Atypus affinis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search


Atypus affinis
Atypus affinis.jpg
A. affinis, mascul
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Opisthothelae
Infraordin: Mygalomorphae
Familie: Atypidae
Gen: Atypus
Specie: affinis
Nume binomial
Atypus affinis
Eichwald, 1830
Distribution.atypus.affinis.1.png
Sinonime
Oletera atypus
Oletera atypa
Atypus anachoreta
Atypus blackwalli
Atypus bleodonticus
Atypus coriaceus
Atypus cedrorum


Atypus affinis este un păianjen migalomorf comun în Europa.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Prosoma are o culoare neagră brunie, iar opistosoma este maronie. Masculul este mai mic și mai închis la culoare. Lungimea masculului este de aproximativ 7 - 9mm, în timp ce femela este mai mare, de 10 - 15mm. Acestă specie arată la fel ca Atypus piceus, dar juvenilii sunt de nuanțe mai deschise și organele filiere au pete de culoare mai deschise. Glanda veninoasă se află în întregime în cadrul chelicerelor. Colții chelicerelor sunt orientați în jos.

Modul de viață[modificare | modificare sursă]

Acest păianjen construiește un tub de mătase, care este ascuns parțial în pământ. Partea aeriană este camuflată cu particule de sol, de frunze etc. Păianjenul așteaptă prada să se apropie sua să atingă tubul. Apoi, el atacă victima prin pereții tubului și o trage în interior. După masă, resturile sunt aruncate afară, iar gaura reparată. Toată viață și-o petrec în tub, doar masculii îl părăsesc în timpul împerecherii.

Reproducere[modificare | modificare sursă]

Atypus affinis devine matur sexual la aproximativ 4 ani. Împerecherea are loc toamna, în tubul femelei. Masculul atinge ușor tubul femelei, dacă ea este receptivă el intră. Ei trăiesc împreună până la moartea mascului, la scurt timp după acuplare. Femela depune ponta suspendată în interiorul tubului. Juvenilii eclozează vara, însă părăsesc cuibul mamei anul următor.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Acesta populează pășunile, solurile nisipoase sau calcaroase. Deseori este întâlnit în păduri. Se găsește în Europa, Caucaz, nord-estul Africii.

Legături externe[modificare | modificare sursă]