Sari la conținut

Artemis 2

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Artemis II
Rezumatul misiunii Artemis 2
NumeArtemis 2
Exploration Mission-2 (EM-2)
Tipul misiuniiSurvol lunar cu echipaj
OperatorNASA
Durata misiunii10 zile (planificare)
Proprietățile navei spațiale
Navă spațialăOrion CM-003
Începutul misiunii
Dată lansareseptembrie 2025 (planificare)[1]
LansatorSLS Block 1
Loc lansareKennedy, LC-39B[2]
ContractorNASA
Sfârșitul misiunii
Loc aterizareOceanul Pacific (planificare)
Survol al Lunii
Distanță7.400 km (planificare)

Echipajul anunanțat: Christina Hammock Koch, Victor J. Glover, Reid Wiseman, Jeremy Hansen 


Artemis 2 (oficial Artemis II)[3] este a doua misiune programată a programului Artemis al NASA și prima misiune programată cu echipaj a navei spațiale Orion a NASA, planificată să fie lansată de Space Launch System (SLS) în septembrie 2025.[4][5]

Nava spațială Orion cu echipaj va efectua un test de zbor lunar și va reveni pe Pământ. Aceasta este planificată să fie prima navă spațială cu echipaj care călătorește dincolo de orbita joasă a Pământului de la Apollo 17 în 1972.[a] Cunoscută anterior sub numele de Exploration Mission-2 (EM-2), misiunea a fost redenumită după introducerea programului Artemis.

Planul misiunii[modificare | modificare sursă]

Obiectivul misiunii Artemis 2 este de a trimite patru astronauți în prima navă spațială Orion MPCV cu echipaj într-un zbor lunar timp de până la 21 de zile, folosind varianta Block 1 a Space Launch System. Profilul misiunii este o injecție lunară multi-trans (MTLI) sau lansare multi-start și include o traiectorie de întoarcere liberă de pe Lună. Nava spațială Orion va fi trimisă pe o orbită înaltă a Pământului, cu o perioadă de aproximativ 42 de ore. În acest timp, echipajul va efectua diverse verificări ale sistemelor de susținere a vieții navei spațiale, precum și o demonstrație de întâlnire în spațiu și operațiuni de proximitate, folosind ca țintă Interim Cryogenic Propulsion Stage (ICPS). Când Orion ajunge din nou la perigeu, își va porni motorul principal pentru a finaliza manevra TLI care îl va trimite pe o traiectorie de întoarcere liberă lunară, înainte de a se întoarce pe Pământ.[6][7]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Proiectul dearMoon, cu finanțare privată, ar putea zbura mai devreme.
  1. ^ Berger, Eric (). „NASA announces new scheduled for future Artemis missions:”. X (formerly Twitter). Accesat în . 
  2. ^ Hill, Bill (martie 2012). „Exploration Systems Development Status”. NASA Advisory Council. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .  Acest articol încorporează text dintr-o lucrare aflată în domeniul public:
  3. ^ Artemis: brand book (Raport). Washington, D.C.: National Aeronautics and Space Administration. . NP-2019-07-2735-HQ. MISSION NAMING CONVENTION. While Apollo mission patches used numbers and roman numerals throughout the program, Artemis mission names will use a roman numeral convention.  Acest articol încorporează text dintr-o lucrare aflată în domeniul public:
  4. ^ „NASA's Artemis 2 mission around Moon set for November 2024”. Phys.org. Agence France-Presse. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Artemis II - NASA” (în engleză). Accesat în . 
  6. ^ NASA's First Flight With Crew Will Mark Important Step on Journey to Mars Arhivat în , la Wayback Machine. NASA - Last updated on February 9, 2018 Acest articol încorporează text dintr-o lucrare aflată în domeniul public:
  7. ^ „NASA studying practice rendezvous options for Artemis 2 Orion”. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Artemis 2 la Wikimedia Commons