Space Launch System

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Concept artistic al lansării SLS

Space Launch System (în română Sistemul de Lansare Spațială; abreviat SLS) este o rachetă americană (NASA) aflată în etapă de construcție. Zborul inaugural al SLS este programat pentru anul 2019 (și numai târziu de decembrie 2019[1]).

Respectiva rachetă va fi folosită pentru a transporta astronauți la bordul Stației Spațiale Internaționale și va juca un rol important în misiunile spațiale spre Lună și Marte, cu echipaje umane la bord[2].

Pentru primul zbor de testare, racheta va plasa o încărcătură de 77 tone pe orbita joasă a Pământului, o greutate de aproape trei ori mai mare decât încărcăturile transportate anterior de navetele americane, ulterior SLS va evolua spre o configurație care va fi capabilă să transporte 143 de tone.

Costul total al programului SLS este estimat la 35 miliarde de dolari[3]. Pe când costul unei singure lansări este estimat la 500 milioane dolari, de 1,5 ori mai puțin decât zborul unui Space Shuttle în perioada sa de activitate.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.nasa.gov/press/2014/august/nasa-completes-key-review-of-world-s-most-powerful-rocket-in-support-of-journey-to/#.U_5UAfl7Eeg
  2. ^ NASA va construi cea mai mare rachetă fabricată vreodată pe Terra Unimedia.md. Accesat la 21 ianuarie 2014
  3. ^ Andy Pasztor. „NASA's Aim for Rocket: Deep Space”. The Wall Street journal. Arhivat din original la .  v