Ariel Coprov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ariel Coprov
Date personale
Născut1913 Modificați la Wikidata
Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (94 de ani) Modificați la Wikidata
Toronto, Ontario, Canada Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist
scriitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba idiș Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiFacultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moscova[*]

Ariel Coprov (pe nume adevărat Arie-Leib Coprov; n. 1913, Căprești, Basarabia – d. 15 iunie 2007, Toronto, Canada) a fost un scriitor evreu de limbă idiș și jurnalist sovietic basarabean, stabilit ulterior în Israel.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ariel Coprov s-a născut în târgul Căpreștilor pe malul Răutului în familia lui Mordhe (Motl)și Perl Coprov. A rămas orfan de tată de mic copil, după ce a plecat împreună cu mama la Telenești. A fost profesor școlar la Telenești și în satele vecine- Inești, Mihălașa. A studiat la Chișinău și la Universitatea din Iași. A fost voluntar pe front în anii celui de al doilea război mondial în cadrul armatei Sovietice. După război a absolvit facultatea de jurnalistică a Universității Lomonosov din Moscova. Ulterior a locuit și a lucrat la Chișinău. A fost jurnalist în presa de limbă idiș, iar după ce aceasta a fost închisă - în cea de limbă rusă și română din Basarabia sovietică (moldovenească).

Din anul 1973 locuiește în Israel, unde a publicat cărțile memoriei localităților Căprești (1980) și Telenești (1982). Din anul 1984 locuiește la Toronto (Canada), unde a publicat 3 cărți în limba idiș. Cartea Lumea glumelor (1996) se referă la glumele, zicătorile, proverbele, aforizmele și epigramele evreiești. Unele cărți au fost traduse în limba engleză la New-York (SUA). A publicat în gazeta The Forward.

Opera la biblioteca Congresului SUA[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]