Arian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Arian în limbile indică veda și iraniană avestan, conform termenilor, folosiți ca prefixe, ari-, arya-, ārya-, și/sau formei extinse aryāna-, desemnează „nobil, spiritual”. În limbile vechi sanscrită și persană, cuvântul se pronunță arya- (/ ɑːrjə /) și aryan. Dincolo de aceste utilizări de auto-desemnare a proto indo-iranienilor, conotația de „nobil, spiritual” a fost atașată cuvântului în sanscrită și persană. În lingvistică, termenul este uneori utilizat ca o referire la familia de limbi indo-iraniene, dar este restricționat ca utilizare la subgrupele de limbi indo-ariene, respectiv la cele indice.

În limba traco-geto-dacă, arian = om al ariei, stăpân al pământului.[necesită citare] În timpurile respective nu era noțiunea de nobil. E ca și cum ai spune că cei care își construiau colibe în vremea respectivă erau arhitecți sau ingineri constructori.

Civilizația ariană a fost stabilită în zona Carpatică, pe teritoriul Ardealului în jurul anului 20.000 i.e.n. După mii de ani de existență și sedentarism, în cadrul acestei civilizații a apărut prima scriere din lume, cea de la Tărtăria (6.000 i.e.n.), dar și primul alfabet. Primele culturi europene, precum Vinça-Turdaș sau Cucuteni erau desprinse tot din aceasta. Oamenii acelor vremuri erau buni agricultori, cunoșteau meșteșugul fierului, al aramei, creeau podoabe excepționale, greu de realizat până și în zilele noastre. Vasele și oalele descoperite purtau fel și fel de semne și motive. Simboluri precum zvastica și yin-yang își au rădăcinile tot în această măreață și strălucită civilizație Carpatică. Odată cu terminarea glaciațiunii și topirea ghețarilor, prin anii 10.000 i.e.n., apele oceanelor au crescut și Marea Mediterană s-a revărsat în actuala M.Neagră, iar o parte din arienii carpatici au început să migreze în nordul și estul Mării Negre, Balcani, Asia Centrală, regiunea Mării Baltice, Peninsula Iberică, Africa și regiunile actuale ale Indiei. Așa au apărut civilizațiile Traciei, civilizația Galilor (Celții), Minoica (din care Grecia), Civilizația Sumerului, a Egiptului și Indus: "Civilizația Indusului a apărut în mileniul III î.Hr., pe valea fluviului Indus. Au luat naștere orașele Mohenjo-daro și Harappa. Timp de o mie de ani triburile arienilor dinspre nord au cucerit India, formând pe valea fluviului Gange numeroase state." În consecință, cuvântul ARIAN nu este derivat din limbile indice, ci a fost adoptat de aceasta din limba traco-geto-dacă.Specific arienilor era înălțarea unor movile de pământ (gorgane) peste căpetenii sau războinici căzuți în luptă. În zona Egiptului ,gorganele nu au mai fost făcute din pământ ,ci din blocuri de granit,rezultând piramidele.

Pindar, cel mai erudit poet al Greciei antice, ne spune în opera sa intitulată Olimpicele că după ce a construit zidurile Troiei  ajutat de Poseidon/Neptun și eroul Eac, Apollo s-a întors în patria sa de pe Istru (Dunărea), la hiperboreenii pelasgo-arieni. Clement Alexandrinul este și mai concludent numindu-l pe Zamolxe/Apollo Hiperboreanul în a sa opera intitulată Stromata. Mai mult, Strabon afirmă categoric că „primii care au descris diferitele părți ale lumii spun că hiperboreenii locuiau deasupra Pontului Euxin (Marea Neagră) și a Istrului (Dunărea). Pentru poporul grec, Pelasgo-arienii erau  cei mai vechi oameni de pe pământ. Rasa  lor li se părea atât de arhaică, atât de superioară în concepțiuni, puternică în voință și în fapte, atât de nobilă în moravuri, încât tradițiile  și poemele grecești atribuiau tuturor pelasgilor epitetul de  -dioi – divini, ce ei întru adevăr l-au meritat pentru darurile lor fizice și morale.Ionienii ,dorienii si aheeni sunt stramosii grecilor de astazi.Acestia au venit din nordul Dunarii in mai multe valuri migratoare si au format civilizatia greaca si cea Miceniana. Din cele afirmate de N. Densușianu se poate observa caracterul de popor primordial și civilizator al arienilor pelasgi. Mai departe același autor ne lămurește unde își aveau sălașele acești pelasgi:” În tipurile preistorice gintea lor  avusese o extensiune vastă geografică. Ea formase totodată și o mare unitate politică, un imperiu enorm. Reședința principală a cestor regi se afla în Nordul Dunării de jos, pe pământul Daciei vechi. Aceasta o confirmă tradițiunile geografice, ce le aflăm la Homer și Hesiod, și aceasta rezultă din istoria cea sacră a egiptenilor, fenicienilor, asirienilor și perșilor.

Apollonius din Rhodos ne spune textual: „hiperboreenii  sunt Pelasgi locuind în nordul Thraciei”.

Conform istoriei civilizației iraniene veți vedea că "Însă există o legătură mult mai importantă între civilizația europeană și denumirea „Iran”, deoarece din punct de vedere etimologic acest cuvânt este înrudit cu „arian” și, de-a lungul istoriei, a fost aplicat, cu intermitențe, atât popoarelor de origine indo-europeană, deci ariană, care trăiau în Podișul Iranului, cât și Podișului însuși." În consecință, cuvântul ARIAN nu provine nici din iraniana veche, ci a fost adoptat la fel cum a fost adoptat și de limba indusă tot din limba traco-geto-dacă, strămoașa tuturor limbilor și dialectelor.[necesită citare]

Vezi și[modificare | modificare sursă]