Arian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Arian este un cuvânt derivat din limbile indică veda și iraniană avestan, conform termenilor, folosiți ca prefixe, ari-, arya-, ārya-, și/sau formei extinse aryāna-, desemnând „nobil, spiritual”. În limbile vechi sanscrită și persană, cuvântul se pronunță arya- (/ ɑːrjə /) și aryan. Dincolo de aceste utilizări de auto-desemnare a proto indo-iranienilor, conotația de „nobil, spiritual” a fost atașată cuvântului în sanscrită și persană. În lingvistică, termenul este uneori utilizat ca o referire la familia de limbi indo-iraniene, dar este restricționat ca utilizare la subgrupele de limbi indo-ariene, respectiv la cele indice.

In limba traca, arian = om al ariei, stapan al pamantului. In timpurile respective nu era notiunea de nobil. E ca si cum ai spune ca cei care isi construiau colibe in vremea respectiva erau arhitecti sau ingineri constructori.

Civilizatia ariana a fost stabilita pe fostele tarmuri ale fostului lac (actual M.Neagra) in anii 20.000 i.e.n. Odata cu terminarea glaciatiunii si topirea ghetarilor, prin anii 10.000 i.e.n.,apele oceanelor au crescut si M.Mediterana s-a revarsat in actuala M.Neagra fortand civilizatia ariana sa migreze in N si E M.Negre, Balcani, Asia Centrala, regiune M.Baltice si regiunile actuale ale Indiei. Asa au aparut civilizatiile Traciei, Minoica (din care Grecia) si Indus: "Civilizația Indusului a apărut în mileniul III î.Hr., pe valea fluviului Indus. Au luat naștere orașele Mohenjo-daro și Harappa. Timp de o mie de ani triburile arienilor dinspre nord au cucerit India, formând pe valea fluviului Gange numeroase state." In consecinta, cuvantul ARIAN nu este derivat din limbile indica, ci a fost adoptat de aceasta. Conform istoriei civilizatiei iraniene veti vedea ca "Însă există o legătură mult mai importantă între civilizația europeană și denumirea „Iran”, deoarece din punct de vedere etimologic acest cuvânt este înrudit cu „arian” și, de-a lungul istoriei, a fost aplicat, cu intermitențe, atât popoarelor de origine indo-europeană, deci ariană, care trăiau în Podișul Iranului, cât și Podișului însuși." In consecinta cuvantul ARIAN nu provine nici din iraniana veche, ci a fost adoptat la fel cum a fost adoptat si de limba indusa.

Vezi și[modificare | modificare sursă]