Apis cerana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Apis cerana
Albina meliferă asiatică
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Artropode
Clasă: Insecta
Ordin: Hymenoptera
Subordin: Apocrita
Suprafamilie: Apoidea
Familie: Apidae
Subfamilie: Apinae
Trib: Apini
Gen: Apis
Specie: A. cerana
Nume binomial
Apis cerana
Fabricius, 1793

Apis cerana, sau albina meliferă asiatică (sau albina meliferă estică), este o specie de albine melifere din sudul și sud-estul Asiei, din țări precum China, India, Japonia, Malaysia, Nepal, Bangladesh și Papua Noua Guinee. Această specie este o specie soră a Apis koschevnikovi, și amândouă fac parte din același subgen ca și albina meliferă (europeană) vestică, Apis mellifera.

În sălbăticie, preferă să-și facă cuib în spații mici, cum ar fi trunchiurile de copaci căzuți la pământ. La fel ca și albinele meliferă vestică, albinele din specia Apis cerana sunt uneori domesticite și utilizate în apicultură, în general în cutii de lemn cu rame fixe.

Mărimea albinelor este similară sau sunt puțin mai mici decât cele din specia Apis mellifera, iar dungile de pe abdomen le sunt mai proeminente. Producția de miere obținută de la acestea este mai mică, deoarece formează colonii mai mici. În medicina polulară, ceara obținută este folosită pentru a trata și vindeca răni.

Apis cerana este gazda naturală a acarianului Varroa jacobsoni și a parazitului Nosema ceranae, doi dăunători serioși ai albinei melifere europene.[1] Coevoluând cu acești paraziți, A. cerana s-a expus cu mai mare precauție decât A. mellifera, și și-a dezvoltat un mecanism eficient de apărare împotriva Varroa, împiedicând acarianul să devasteze coloniile. În afara acestui comportament de apărare împotriva Varroa, comportamentul și biologia acestei specii de albine (cel puțin în sălbăticie) sunt similare cu cele ale albinei melifere, Apis mellifera.

  • Apărarea termică: Dacă o colonie de Apis cerana este invadată de viespea asiatică uriașă (Vespa mandarinia), circa 500 de albine melifere japoneze (A. cerana japonica) înconjoară viespea și vibrează cu ajutorul mușchilor de zbor până ce temperatura atinge 47°C (117 °F), încălzind viespea până când o omoară, menținând temperatura sub limita lor letală (48-50 °C). Albinelor melifere europene ( A. mellifera) le lipsește acest comportament.

Subspecii[modificare | modificare sursă]

(clasificare după Engel, 1999).

Surse[modificare | modificare sursă]

Apis cerana din India

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Apis cerana