Fagure de miere

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fagure

Un fagure este o masă de celule prismatic hexagonale din ceară construită de albinele lucrătoare în cuiburile lor din stup pentru a-și depune mierea, polenul și ouăle și pentru a-și crește larvele.

Apicultorii pot îndepărta întregul fagure pentru a recolta miere. Albinele consumă aproximativ 3,8 kg de miere pentru a secreta 450 de grame de ceară,[1] și astfel apicultorii pot returna ceara în stup după recoltarea mierii pentru a îmbunătăți producția de miere. Structura fagurelui poate fi lăsată practic intactă atunci când mierea este extrasă din acesta prin desfacere și rotire într-o mașină centrifugă, mai precis un extractor de miere. Dacă fagurele este prea uzat, ceara poate fi reutilizată în mai multe moduri, inclusiv făcând foi de pieptene adică făcând o fundație de ceară cu model hexagonal. Asemenea foi de fundație permit albinelor să construiască fagurele cu mai puțin efort, iar modelul hexagonal al bazelor celulelor de mărimea unui lucrător descurajează albinele să construiască celule mai mari pentru trântori. Pieptenele proaspăt, nou, este uneori vândut și folosit intact ca miere de fagure, mai ales dacă mierea este întinsă pe pâine, mai degrabă decât folosită la gătit sau ca îndulcitor.

Fagurele devine întunecat în timp, din cauza carcaselor de coconi goale și a pielii larvare încorporate în celule, alături de a fi călcat în mod constant de alte albine, rezultând ceea ce se numește o „patină de călătorie”.[2] de către apicultori când sunt văzute pe ramele de miere de fagure. Fagurele „superior” care nu sunt folosite pentru pui (de exemplu, prin plasarea unei bariere matcă exclusă) rămâne deschis la culoare.

Numeroase viespi, în special Polistinae și Vespinae, construiesc piepteni hexagonali plini de prisme din hârtie în loc de ceară; la unele specii (cum ar fi Brachygastra mellifica), mierea este depozitată în cuib, formând astfel din punct de vedere tehnic un fagure de hârtie. Cu toate acestea, termenul „fagure” nu prea este folosit pentru astfel de structuri.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Graham, Joe. The Hive and the Honey Be. Hamilton/IL: Dadant & Sons; 1992; ISBN.
  2. ^ „Glossary of Bee Terms”. Montgomery County Beekeepers Association. Accesat în . „decolorarea întunecată pe suprafața mierii de faguri lăsată pe stup de ceva timp, cauzată de albinele care urmăresc propolisul la suprafață”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Fagure de miere la Wikimedia Commons